Tramp: Terorizam finansira Katar

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp optužio je danas katarske lidere da finansiraju ekstremiste i zatražio od njih da prekinu sa tim finansiranjem, što su pozdravile vlasti Saudijske Arabije i njeni saveznici.

Svijet 10.06.2017 | 15:37
Tramp: Terorizam finansira Katar
Saudijska Arabija je saopštila da je neophodno da Katar hitno promijeni svoju politiku, prenio je AFP. "Borba protiv terorizma i hitna promjena politike više nije izbor... posvećenost zahtjeva odlučno i brzo djelovanje", prenijela je novinska agencija Saudi.

Ujedinjeni Arapski Emirati su pozdravljajući Trampovu izjavu istakli da je sljedeći korak koji treba da učini Katar - priznanje ovih zabrinutosti i preispitivanje regionalne politike, prenijela je novinska agencija VAM.

To će obezbijediti neophodnu osnovu za bilo kakve razgovore, navode UAE. Bahrein je, pak, istakao da je neophodno da Katar koriguje svoju politiku i transparentno se angažuje u borbi protiv terorizma, prenijela je novinska agencija BNA.

Ambasador Katra u SAD Mešal Hamad Al Tani je, međutim, na svom Twitter nalogu, napisao da Katar apeluje na administraciju SAD da se pouzda na sopstvene izvore, a ne na zemlje sa "političkim agendama".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je ranije danas da je Rusija sa zabrinutošću primila informaciju o zaoštravanju diplomatskih odnosa arapskih zemalja sa Katarom, prenio je TASS. Navodi se da je Lavrov to kazao na početku razgovora sa katarskim šefom diplomatije Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem.

"Naravno, među pitanjima (o kojima ćemo razgovarati) trebalo bi da bude i pogoršanje situacije u arapskom svijetu. Informacija da su određene arapske zemlje zaoštrile odnose sa Katarom nas je zabrinula", rekao je Lavrov.

On je Al Taniju poručio da je neophodno obezbijediti saradnju na Bliskom istoku kako bi borba protiv terorizma bila uspješna. Državni sekretar SAD Reks Tilerson pozvao je juče Saudijsku Arabiju i ostale zemlje Persijskog zaliva da ublaže blokadu prema Kataru, navodeći da ona ima humanitarne posljedice i utiče na borbu protiv Islamske države koju predvode SAD.

"Očekujemo da će ove države odmah preduzeti korake kojima će se situacija smiriti i da će uložiti iskrene napore da reše međusobne razmirice", rekao je Tilerson u kratkoj izjavi za medije, prenio je Rojters.

Kako su agencije prethodno izvijestile, Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein prekinuli su odnose sa Katarom optužujući ga za finansiranje ekstremističkih grupa i Irana, što su katarske vlasti negirale.

Izvor: Agencije

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Tramp zakuhava li zakuhava

10.06.2017 13:59

Meni je ovo jako zanimljivo jer recimo 15 od 18 Arapa koji su izveli napad na Njujork 11. novembra je doslo iz Saudijske Arabije a ne iz Katara

ODGOVORITE
Name

Re.FBiH

10.06.2017 14:41

Napad u Americi na dva nebodera su jaro moj izveli prgavi ameri.Oni bogatiji svi ostali taj dan kuci samo bijeda dosla da radi i zaplatila, sve je to bilo smisljeno a ti vjeruj i dalje u tu pricu.cao

Name

Re

10.06.2017 14:49

Napad je izvrsen 11.septembra a ne novembra. taj 11.9 je blagovremeno najavljen ranijih godina a naravno da je bio false flag

Name

pero

10.06.2017 15:10

Mora neko bit na redu sad posle sirije ide katar pa tako dalje nikad para dosta

Name

Ode Katar

10.06.2017 15:07

Ode Katar Rusima.Ode Saudija do djavola.Carstvo zla.

ODGOVORITE
Name

re

10.06.2017 16:15

Sreca je sto Saudici narucise onoliko naoruzanje.......?? Odmah ih SAD gledaju drugacije.....!!!

Name

Cirkus

10.06.2017 16:03

Nisi ti zuco dzaba skoro bio u Emiratima

ODGOVORITE
Name

Qatar Airways

10.06.2017 16:41

Kako ce sad Al Dzazira da istinu frizira? Ko ce joj vjerovati i kako ce nam podastirati "istinu" iz zemlje koja se dovodi u vezu sa terorizmom?

ODGOVORITE