Зашто се каже “наздравље” када кинемо?

Иако је кијање честа појава, научници заправо знају мало о овом феномену. Ипак, оно што се свакако зна јесте да, сваки пут кад неко кине, ми кажемо “наздравље”. Зашто?

Занимљивости 10.06.2017 | 11:43
Зашто се каже “наздравље” када кинемо?
“Стари Грци и Римљани су кијање видели као одраз доброг здравља и изражавали људима који кину жеље за дуг живот, користећи фразе ‘живео дуго’ или ‘нека те Јупитер благослови’”, наводи се у једном научном раду из 2013. године, објављеном у књизи "Насал Пхyсиологy анд Патхопхyсиологy оф Насал Дисордерс".

Папа Гргур ВИИ је у 14. веку предложио да фраза “Бог те благословио” постане врста “кратке молитве која ће бити изречена сваки пут када неко кине, како би заштитила особу од куге”, наводе аутори студије.

Од тада па надаље, традиција упућивања добрих жеља се наставила на енглеском говорном подручју, а различити изрази исказивања жеље за добрим здрављем особи која је кинула су се мењали од народа до народа.

Тако се, на пример, у немачком језику користи фраза "Гесундхеит", која значи “(желим ти добро) здравље”.

Судећи према подацима са Википедије, одговори на кијање су у већини земаља света повезани са референцама на добро здравље и дуговечност, док је мали број повезан са Богом.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хххххх

10.06.2017 11:57

Кинемо = ици у кино :п Кихнемооо

ОДГОВОРИТЕ