Почиње уређење канала Дашнице

„Воде Српске” у оквиру програма заштите од поплава у Бијељини почињу да уређују канал Дрина - Дашница.

Република Српска 10.06.2017 | 10:32
Почиње уређење канала Дашнице
Уз регулацију корита у дужини од 2.100 метара на подручју града, биће уређени и обала и саобраћајница уз канал, чиме ће побољшати изглед овог дела града.

 
Вредност инвестиције биће позната након избора извођача, али претпоставља се да ће пројекат коштати око пет милиона КМ.

Планирани радови су део пројекта заштите од поплава овог подручја које је угрожено високим поплавним ризицима и то са севера од реке Саве, истока од реке Дрине и југа од брдских вода које се сливају са обронака Мајевица.

Директор Дирекције за изградњу и развој града Младен Петровић рекао је да је комплетна документација, у складу са регулационим планом града Бијељине, завршена 2014. године.

- Пројектом је предвиђена регулација корита канала висине метар изнад коте високих вода, као и облагање дна и ободних страна бетонским плочама. На неуређеној десној обали планирано је уређење пешачко -бициклистичке стазе као и низ пратећих садржаја попут платформи и галерија над водом, дечијих игралишта са клацкалима и љуљашкама. Пројектом је обухваћена деоница каналске мреже од улице Цара Уроша до Пантелинске - рекао је Петровић.

У „Водама Српске” подсећају да ће за уређење канала Дашница, као и канала Глоговац и Мајевичког ободног канала, бити издвојено укупно 10 милиона марака, од чега пет милиона за реконструкцију каналске мреже кроз град.

- Поплаве 2010. и 2014. показале су да постојећи систем канала нема довољан капацитет да прихвати брдске воде и заштити Семберију од великих водостаја. Имајући у виду да је ова каналска мрежа изграђена у периоду од 1982. до 1984. године, мора се реконструисати. Пројектна документација је завршена, сагласности и дозволе су прибављене, а поступак експропријације спроводи Градска управа Бијељина - рекао је помоћник директора ЈУ „Воде Српске“ Славиша Савић.

Радови на уређењу каналске мреже почеће за нешто мање од месец дана, а рок за завршетак је годину дана. Иначе, каналска мрежа на подручју Семберије дуга је око 470 километара, а њом газдују ЈП “Воде” и ЈУ “Воде Српске”.

Грађани се радују градњи шеталишта

Грађани Бијељине који живе у непосредној близини канала Дашница радују се уређењу овог дела града.

- Ово би се много лепо могло средити, па да имамо шеталиште, игралиште за децу. Не верујем да је то прескупа инвестиција. Мислим да би требало поставити и неки видео надзор како би се спречили несавесни грађани да бацају смеће у канал, јер овако сада представља право ругло – каже Бијељинка Наташа Модраковић.

(Блиц)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Драган С.

10.06.2017 09:23

А и треба да се то уради!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дашница

10.06.2017 09:54

Све честитке и добре жеље за ЈУ "Воде Српске" у реализацији овог пројекта, који ће, не само уљепшати Бијељину, него ће бити и својеврсна заштита од евентуалних поплава !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

10.06.2017 12:16

А ко ће се ту највише да угради. Мићко или неко други?

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

10.06.2017 18:57

Само нека нам се БН гради.И нека се сто прије поцну русити страцаре по граду јер су извор зараза....окупљају се пси луталице и мацке и довлаце цркотине.Ако власници тих страцара неце да их одрзавају да се то сруси сто прије као свуда у свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хоцемо цист град

11.06.2017 12:12

Ко стити власнике удзарица по граду?Срби плацају и порез и одрзаване земљиста и уредјење земљиста и све зиво а ови са удзарицама раде ста хоце и јос змије и пацовцине одатле излазе.

ОДГОВОРИТЕ