Počinje uređenje kanala Dašnice

„Vode Srpske” u okviru programa zaštite od poplava u Bijeljini počinju da uređuju kanal Drina - Dašnica.

Republika Srpska 10.06.2017 | 10:32
Počinje uređenje kanala Dašnice
Uz regulaciju korita u dužini od 2.100 metara na području grada, biće uređeni i obala i saobraćajnica uz kanal, čime će poboljšati izgled ovog dela grada.

 
Vrednost investicije biće poznata nakon izbora izvođača, ali pretpostavlja se da će projekat koštati oko pet miliona KM.

Planirani radovi su deo projekta zaštite od poplava ovog područja koje je ugroženo visokim poplavnim rizicima i to sa severa od reke Save, istoka od reke Drine i juga od brdskih voda koje se slivaju sa obronaka Majevica.

Direktor Direkcije za izgradnju i razvoj grada Mladen Petrović rekao je da je kompletna dokumentacija, u skladu sa regulacionim planom grada Bijeljine, završena 2014. godine.

- Projektom je predviđena regulacija korita kanala visine metar iznad kote visokih voda, kao i oblaganje dna i obodnih strana betonskim pločama. Na neuređenoj desnoj obali planirano je uređenje pešačko -biciklističke staze kao i niz pratećih sadržaja poput platformi i galerija nad vodom, dečijih igrališta sa klackalima i ljuljaškama. Projektom je obuhvaćena deonica kanalske mreže od ulice Cara Uroša do Pantelinske - rekao je Petrović.

U „Vodama Srpske” podsećaju da će za uređenje kanala Dašnica, kao i kanala Glogovac i Majevičkog obodnog kanala, biti izdvojeno ukupno 10 miliona maraka, od čega pet miliona za rekonstrukciju kanalske mreže kroz grad.

- Poplave 2010. i 2014. pokazale su da postojeći sistem kanala nema dovoljan kapacitet da prihvati brdske vode i zaštiti Semberiju od velikih vodostaja. Imajući u vidu da je ova kanalska mreža izgrađena u periodu od 1982. do 1984. godine, mora se rekonstruisati. Projektna dokumentacija je završena, saglasnosti i dozvole su pribavljene, a postupak eksproprijacije sprovodi Gradska uprava Bijeljina - rekao je pomoćnik direktora JU „Vode Srpske“ Slaviša Savić.

Radovi na uređenju kanalske mreže počeće za nešto manje od mesec dana, a rok za završetak je godinu dana. Inače, kanalska mreža na području Semberije duga je oko 470 kilometara, a njom gazduju JP “Vode” i JU “Vode Srpske”.

Građani se raduju gradnji šetališta

Građani Bijeljine koji žive u neposrednoj blizini kanala Dašnica raduju se uređenju ovog dela grada.

- Ovo bi se mnogo lepo moglo srediti, pa da imamo šetalište, igralište za decu. Ne verujem da je to preskupa investicija. Mislim da bi trebalo postaviti i neki video nadzor kako bi se sprečili nesavesni građani da bacaju smeće u kanal, jer ovako sada predstavlja pravo ruglo – kaže Bijeljinka Nataša Modraković.

(Blic)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Dragan S.

10.06.2017 09:23

A i treba da se to uradi!

ODGOVORITE
Name

Dašnica

10.06.2017 09:54

Sve čestitke i dobre želje za JU "Vode Srpske" u realizaciji ovog projekta, koji će, ne samo uljepšati Bijeljinu, nego će biti i svojevrsna zaštita od eventualnih poplava !

ODGOVORITE
Name

Semberac

10.06.2017 12:16

A ko će se tu najviše da ugradi. Mićko ili neko drugi?

ODGOVORITE
Name

rs

10.06.2017 18:57

Samo neka nam se BN gradi.I neka se sto prije pocnu rusiti stracare po gradu jer su izvor zaraza....okupljaju se psi lutalice i macke i dovlace crkotine.Ako vlasnici tih stracara nece da ih odrzavaju da se to srusi sto prije kao svuda u svijetu.

ODGOVORITE
Name

hocemo cist grad

11.06.2017 12:12

Ko stiti vlasnike udzarica po gradu?Srbi placaju i porez i odrzavane zemljista i uredjenje zemljista i sve zivo a ovi sa udzaricama rade sta hoce i jos zmije i pacovcine odatle izlaze.

ODGOVORITE