САД не мијењају политику према БиХ

Сједињене Државе снажно подржавају темељне слободе, укључујући и слободу окупљања и говора, јер је то врло важно за грађане сваке државе, укључујући и моју, као и Босну и Херцеговину. Грађани и њихови изабрани представници, када користе ове слободе, требају то радити на начин који није опструктиван, који не поткопава помирење, међусобно разумијевање, сарадњу. . . Санкције појединцима и странкама лако се не уводе, али и не скидају. . .

Босна и Херцеговина 10.06.2017 | 09:04
САД не мијењају политику према БиХ
Вјерујемо да је важно да изабрани лидери и владини званичници, када организирају неки скуп, прихвате и одговорност за тај чин. Они морају имати на уму да им је задатак да промовишу, а не поткопавају помирење међу народима, да доприносе бољем разумијевање међу љидма, те да практично раде на изградњи боље будућности, а не стварају подјеле, мржњу, дискриминацију, или људе и идеје које нису у складу с европским вриједностима, које су у супротности с жељом људи БиХ да буду ближе Европској унији и њеним институцијама – каже у интерјуу за „Дневни аваз“ замјеник помоћника државног секретара САД Брајан Хојт Ји (Брyан Хоyт Yее).

Што се тиче захтјева за трећим ентитетом, он каже да је политика САД конзистентна.

"Без обзира да ли су на власти у мојој држави републиканци или демократе, наша политика према БиХ и Балкану се није мијењала. Подршка САД дејтонској визији БиХ, као једне, јединствене и суверене државе чије су границе дефиниране и непромјењиве, у којој су два ентитета и живе три конститутивна народа и припадници осталих, неупитна је", рекао је Хојт.

Каже да су политички лидери и изабрани званичници дужни подржавати Устав БиХ, њене законе и да раде према реализацији циља званичне политике ове државе – улазак у ЕУ, НАТО, да постану привлачније мјесто за стране и домаће инвестиције,да имају конкурентнију економију...

Наглашава да све то захтијева политичку стабилност и јасан смјер и циљ према којем држава иде.

"Сви они који раде против Дејтона, против Устава БиХ, или основних демократских постулата који подразумијевају да нема промјена граница, да нема кршења закона, не помажу овој земљи да се креће у смјеру који грађани БиХ желе", казао је Хојт.

Коментаришући санкције америчке администрације Милораду Додику, он је рекао да санкције имају за циљ да обесхрабре појединце и странке од тога да поткопавају или опструирају Дејтон.

"САД као гарант Дејтона и партнер БиХ озбиљно схвата своју задаћу. Подржавамо снажно институције и власти БиХ у напорима да се Дејтон даље проводи, да држава јача. Јако подржавамо правосуђе, законодавна и тијела извршне власти и њихове напоре да испуне своје задатке, у складу с Уставом БиХ", рекао је Хојт.

Каже да када политички лидер опструише одлуку Уставног суда, крши законе, пркоси вољи међународне заједнице и поткопава Дејтон, онда одговорне државе, као гаранти тог мировног споразума, морају помоћи институцијама БиХ да такве позову на одговорност.

"Санкције које користимо не примјењују се брзоплето, несмотрено ни често. То је нешто што схватамо озбиљно јер санкције имају веома озбиљне посљедице. Дакле, јако смо опрезни када посежемо за тим инструментом, али смо исто тако јако опрезни када се оне укидају. Ни то се не ради тек тако", навео је он.

"Нећемо допустити појединцима или странкама, организацијама... да дестабилизиртају БиХ и стварју дубље подјеле и нестабилности, као и тензије међу народима. То није добро ни за БиХ, али ни за регион. Свака нестабилност овдје коси се с интересима САД, а наш је задатак да тај интерес заштитимо", казао је Хојт.

Када су у питању скидање санкције СДС-у, он каже да не намећу, али ни не укидају санкције тек тако.

"Не желим ићи у детаље јер се ради о правној материји у којој је Стејт департмент један од актера.
Постоји процес скидања особа с листе санкција. Он се проводи редовно. Поштивање Дејтона један је од критерија, као и активности да ли се помаже БиХ да оствари зацртане циљеве, колико се учествује у што већој стабилизацији државе, њеној бољој функционалности, бољој сарадњи с међународном заједницом", рекао је он.

На питање да ли СДС остаје под санкцијама или јој се оне укидају, рекао је да су они који су на листи санкционираних тамо су с разлогом.

"Када се разматра да ли се казна треба укинути, анализирају се разлози зашто је неко кажњен. Ако је особа или странка и даље ризик по Дејтон, по БиХ, онда су много мање шансе да ће се санкције укинути", рекао је Хојт.

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Замјеник директора

10.06.2017 08:15

"Вјерујемо да је важно да изабрани лидери и владини званичници, када организирају неки скуп, прихвате и одговорност за тај чин." Веома интересантна реченица, скривена у овом великом тексту. Изгледа да би се Насеру Кељмендију и Рудоњи могао придружити и брат Човић. Мало ће му Тхомпсон и Хашки Гузници скочити на нос...

ОДГОВОРИТЕ