SAD ne mijenjaju politiku prema BiH

Sjedinjene Države snažno podržavaju temeljne slobode, uključujući i slobodu okupljanja i govora, jer je to vrlo važno za građane svake države, uključujući i moju, kao i Bosnu i Hercegovinu. Građani i njihovi izabrani predstavnici, kada koriste ove slobode, trebaju to raditi na način koji nije opstruktivan, koji ne potkopava pomirenje, međusobno razumijevanje, saradnju. . . Sankcije pojedincima i strankama lako se ne uvode, ali i ne skidaju. . .

Bosna i Hercegovina 10.06.2017 | 09:04
SAD ne mijenjaju politiku prema BiH
Vjerujemo da je važno da izabrani lideri i vladini zvaničnici, kada organiziraju neki skup, prihvate i odgovornost za taj čin. Oni moraju imati na umu da im je zadatak da promovišu, a ne potkopavaju pomirenje među narodima, da doprinose boljem razumijevanje među ljidma, te da praktično rade na izgradnji bolje budućnosti, a ne stvaraju podjele, mržnju, diskriminaciju, ili ljude i ideje koje nisu u skladu s evropskim vrijednostima, koje su u suprotnosti s željom ljudi BiH da budu bliže Evropskoj uniji i njenim institucijama – kaže u interjuu za „Dnevni avaz“ zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Brajan Hojt Ji (Bryan Hoyt Yee).

Što se tiče zahtjeva za trećim entitetom, on kaže da je politika SAD konzistentna.

"Bez obzira da li su na vlasti u mojoj državi republikanci ili demokrate, naša politika prema BiH i Balkanu se nije mijenjala. Podrška SAD dejtonskoj viziji BiH, kao jedne, jedinstvene i suverene države čije su granice definirane i nepromjenjive, u kojoj su dva entiteta i žive tri konstitutivna naroda i pripadnici ostalih, neupitna je", rekao je Hojt.

Kaže da su politički lideri i izabrani zvaničnici dužni podržavati Ustav BiH, njene zakone i da rade prema realizaciji cilja zvanične politike ove države – ulazak u EU, NATO, da postanu privlačnije mjesto za strane i domaće investicije,da imaju konkurentniju ekonomiju...

Naglašava da sve to zahtijeva političku stabilnost i jasan smjer i cilj prema kojem država ide.

"Svi oni koji rade protiv Dejtona, protiv Ustava BiH, ili osnovnih demokratskih postulata koji podrazumijevaju da nema promjena granica, da nema kršenja zakona, ne pomažu ovoj zemlji da se kreće u smjeru koji građani BiH žele", kazao je Hojt.

Komentarišući sankcije američke administracije Miloradu Dodiku, on je rekao da sankcije imaju za cilj da obeshrabre pojedince i stranke od toga da potkopavaju ili opstruiraju Dejton.

"SAD kao garant Dejtona i partner BiH ozbiljno shvata svoju zadaću. Podržavamo snažno institucije i vlasti BiH u naporima da se Dejton dalje provodi, da država jača. Jako podržavamo pravosuđe, zakonodavna i tijela izvršne vlasti i njihove napore da ispune svoje zadatke, u skladu s Ustavom BiH", rekao je Hojt.

Kaže da kada politički lider opstruiše odluku Ustavnog suda, krši zakone, prkosi volji međunarodne zajednice i potkopava Dejton, onda odgovorne države, kao garanti tog mirovnog sporazuma, moraju pomoći institucijama BiH da takve pozovu na odgovornost.

"Sankcije koje koristimo ne primjenjuju se brzopleto, nesmotreno ni često. To je nešto što shvatamo ozbiljno jer sankcije imaju veoma ozbiljne posljedice. Dakle, jako smo oprezni kada posežemo za tim instrumentom, ali smo isto tako jako oprezni kada se one ukidaju. Ni to se ne radi tek tako", naveo je on.

"Nećemo dopustiti pojedincima ili strankama, organizacijama... da destabilizirtaju BiH i stvarju dublje podjele i nestabilnosti, kao i tenzije među narodima. To nije dobro ni za BiH, ali ni za region. Svaka nestabilnost ovdje kosi se s interesima SAD, a naš je zadatak da taj interes zaštitimo", kazao je Hojt.

Kada su u pitanju skidanje sankcije SDS-u, on kaže da ne nameću, ali ni ne ukidaju sankcije tek tako.

"Ne želim ići u detalje jer se radi o pravnoj materiji u kojoj je Stejt department jedan od aktera.
Postoji proces skidanja osoba s liste sankcija. On se provodi redovno. Poštivanje Dejtona jedan je od kriterija, kao i aktivnosti da li se pomaže BiH da ostvari zacrtane ciljeve, koliko se učestvuje u što većoj stabilizaciji države, njenoj boljoj funkcionalnosti, boljoj saradnji s međunarodnom zajednicom", rekao je on.

Na pitanje da li SDS ostaje pod sankcijama ili joj se one ukidaju, rekao je da su oni koji su na listi sankcioniranih tamo su s razlogom.

"Kada se razmatra da li se kazna treba ukinuti, analiziraju se razlozi zašto je neko kažnjen. Ako je osoba ili stranka i dalje rizik po Dejton, po BiH, onda su mnogo manje šanse da će se sankcije ukinuti", rekao je Hojt.

(BN)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Zamjenik direktora

10.06.2017 08:15

"Vjerujemo da je važno da izabrani lideri i vladini zvaničnici, kada organiziraju neki skup, prihvate i odgovornost za taj čin." Veoma interesantna rečenica, skrivena u ovom velikom tekstu. Izgleda da bi se Naseru Keljmendiju i Rudonji mogao pridružiti i brat Čović. Malo će mu Thompson i Haški Guznici skočiti na nos...

ODGOVORITE