Политичари у БиХ изгубили компас

Умјесто да се баве кризом власти на свим нивоима, лидерима највећих странака у БиХ алфа и омега политичког дјеловања су национализам и подјеле. Стручњаци Н1 су јасни: политика Изетбеговића, Човића и Додика је без компаса.

Босна и Херцеговина 09.06.2017 | 22:14
Политичари у БиХ изгубили компас
Протести, политичка криза, економска криза, масовно напуштање БиХ. То није у врху приоритета за политичаре у БиХ. Све се свело на појачану националну реторику, запаљиве изјаве и препуцавања. И то с једним циљем: да се скрене пажња са свакодневних проблема грађана, а за то вријеме нема довољно аутобуса да превезу све младе који одлазе трбухом за крухом.

"Узмите, на примјер, да је рецимо Милорад Додик као предсједник једне партије почео да утврђује наставне програме за средње образовање, па дијелом и за високо, да је Бакир Изетбеговић ушао такође без компаса у ревизију тужбе против Србије, то је познат случај, а да шеф државе Драган Човић сматра да су људи настали од Хрвата, а не обратно - онда се види да су они изван времена и простора", објашњава Миодраг Живановић, политички аналитичар.

Када су сва оптимистична обећања о европској перспективи, НАТО интеграцијама, стабилности и бољем сутра пала у воду, испливала је политика која никад није упознала компас, сматрају стручњаци.

Политички аналитичар професор Миодраг Живановић истиче да су лидери највећих политичких партија у БиХ изван времена и простора.

Изборни циклус као да се не зауставља, а пракса је показала да приче о подјелама константно доносе гласове, али те исте приче не спасавају економски и социјално посрнуло друштво.

Они нису у стању, нити имају жеље да га одатле изведу, јер је њима у исто вријеме не добро, него одлично. Обогатили се, накупили своје џепове, амбаре и све остало што им је требало. Они наравно скрећу пажњу са темељних егзистенцијалних проблема на нешто друго", истиче Есад Бајтал, социолог.

И на изборима је увијек исто. Постоје гласачи, а не бирачи. Грађани немају кога да бирају, могу једино да кажу да или не онима који се не помијерају са политичке сцене, а исти ти грађани им то и омогућавају.

БН телевизија/Н1

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Др

09.06.2017 20:45

Незнају наси политицари ста су економски проблеми јер их они ни немају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неце да казу

09.06.2017 20:48

Неце да казу.Писи пропало.Дрзава је озбиљна ствар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

знање

09.06.2017 21:13

Политика је највеће зло овога свијета, народу су помутили разум,обезвриједили су свако достојанство овога народа, народе уразумите се дозовите се памети

ОДГОВОРИТЕ
Name

лав

09.06.2017 22:11

Само да добијем радну визу и одлазим ЗАУВИЈЕЕЕК

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Додо

10.06.2017 03:15

Е сад цу ја да промјеним тактику! Сад цу да тразим укидање РС па це цитава Дијаспора Босанска да гласа за мене и ја цу опет побједити на изборима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

10.06.2017 04:49

Ма да. Само ови из сдс су прави. Они су богом дани. Безгресни. Раде само за народ. Нису у коалицији са сда због њих вец због народа. Никако због фотеља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

10.06.2017 05:47

Патриотизам? Та болест је пред искорјењивањем, а била је то епидемија.

ОДГОВОРИТЕ