Političari u BiH izgubili kompas

Umjesto da se bave krizom vlasti na svim nivoima, liderima najvećih stranaka u BiH alfa i omega političkog djelovanja su nacionalizam i podjele. Stručnjaci N1 su jasni: politika Izetbegovića, Čovića i Dodika je bez kompasa.

Bosna i Hercegovina 09.06.2017 | 22:14
Političari u BiH izgubili kompas
Protesti, politička kriza, ekonomska kriza, masovno napuštanje BiH. To nije u vrhu prioriteta za političare u BiH. Sve se svelo na pojačanu nacionalnu retoriku, zapaljive izjave i prepucavanja. I to s jednim ciljem: da se skrene pažnja sa svakodnevnih problema građana, a za to vrijeme nema dovoljno autobusa da prevezu sve mlade koji odlaze trbuhom za kruhom.

"Uzmite, na primjer, da je recimo Milorad Dodik kao predsjednik jedne partije počeo da utvrđuje nastavne programe za srednje obrazovanje, pa dijelom i za visoko, da je Bakir Izetbegović ušao takođe bez kompasa u reviziju tužbe protiv Srbije, to je poznat slučaj, a da šef države Dragan Čović smatra da su ljudi nastali od Hrvata, a ne obratno - onda se vidi da su oni izvan vremena i prostora", objašnjava Miodrag Živanović, politički analitičar.

Kada su sva optimistična obećanja o evropskoj perspektivi, NATO integracijama, stabilnosti i boljem sutra pala u vodu, isplivala je politika koja nikad nije upoznala kompas, smatraju stručnjaci.

Politički analitičar profesor Miodrag Živanović ističe da su lideri najvećih političkih partija u BiH izvan vremena i prostora.

Izborni ciklus kao da se ne zaustavlja, a praksa je pokazala da priče o podjelama konstantno donose glasove, ali te iste priče ne spasavaju ekonomski i socijalno posrnulo društvo.

Oni nisu u stanju, niti imaju želje da ga odatle izvedu, jer je njima u isto vrijeme ne dobro, nego odlično. Obogatili se, nakupili svoje džepove, ambare i sve ostalo što im je trebalo. Oni naravno skreću pažnju sa temeljnih egzistencijalnih problema na nešto drugo", ističe Esad Bajtal, sociolog.

I na izborima je uvijek isto. Postoje glasači, a ne birači. Građani nemaju koga da biraju, mogu jedino da kažu da ili ne onima koji se ne pomijeraju sa političke scene, a isti ti građani im to i omogućavaju.

BN televizija/N1

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Dr

09.06.2017 20:45

Neznaju nasi politicari sta su ekonomski problemi jer ih oni ni nemaju

ODGOVORITE
Name

Nece da kazu

09.06.2017 20:48

Nece da kazu.Pisi propalo.Drzava je ozbiljna stvar.

ODGOVORITE
Name

znanje

09.06.2017 21:13

Politika je najveće zlo ovoga svijeta, narodu su pomutili razum,obezvrijedili su svako dostojanstvo ovoga naroda, narode urazumite se dozovite se pameti

ODGOVORITE
Name

lav

09.06.2017 22:11

Samo da dobijem radnu vizu i odlazim ZAUVIJEEEK

ODGOVORITE
Name

Mile Dodo

10.06.2017 03:15

E sad cu ja da promjenim taktiku! Sad cu da trazim ukidanje RS pa ce citava Dijaspora Bosanska da glasa za mene i ja cu opet pobjediti na izborima

ODGOVORITE
Name

Boro

10.06.2017 04:49

Ma da. Samo ovi iz sds su pravi. Oni su bogom dani. Bezgresni. Rade samo za narod. Nisu u koaliciji sa sda zbog njih vec zbog naroda. Nikako zbog fotelja.

ODGOVORITE
Name

Kiklop

10.06.2017 05:47

Patriotizam? Ta bolest je pred iskorjenjivanjem, a bila je to epidemija.

ODGOVORITE