Странке одбијају укидање кантона

Ини­ци­ја­ти­ва за уки­да­ње кан­то­на, ко­ја је кре­ну­ла од ту­злан­ског на­чел­ни­ка Ја­сми­на Има­мо­ви­ћа и ко­ја ће на је­сен би­ти зва­ни­чно упу­ће­на у фе­де­рал­ни Пар­ла­мент, до­би­ја све ве­ћу по­дршку од на­дле­жних у гра­до­ви­ма и општи­на­ма у Фе­де­ра­ци­ји, али не и од по­ли­ти­чких пар­ти­ја.

Босна и Херцеговина 09.06.2017 | 19:51
Странке одбијају укидање кантона
Град­ско ви­је­ће Ту­зла на не­да­вној сје­дни­ци усво­ји­ло је ини­ци­ја­ти­ву за сма­ње­ње овлашћења кан­то­ни­ма, по­ве­ћа­њем на­дле­жнос­ти гра­до­ва и општина у скла­ду са За­ко­ном о прин­ци­пи­ма ло­кал­не са­моу­пра­ве.

Из Ту­зле је већ при­је не­ко­ли­ко мје­се­ци кре­ну­ла ини­ци­ја­ти­ва за уки­да­ње кан­то­на, ко­ја се, ка­ко ка­же Има­мо­вић (СДП), нас­тав­ља, али по­ли­ти­чке стран­ке има­ју ра­зли­чи­та миш­ље­ња о њој. 

Уки­да­ње кан­то­на на­ни­је­ло би ви­ше ште­те ло­кал­ним за­је­дни­ца­ма, ста­ва је Бе­го Гу­тић, пре­ми­јер ТК, ко­ји до­ла­зи из СДА.

При­мје­ра ра­ди, он на­во­ди да би ло­кал­не за­је­дни­це по сво­је ин­фрас­тру­ктур­не про­је­кте мо­ра­ле да иду у Са­ра­је­во и тра­же но­вац за путеве, во­до­вод и сли­чно.

"Ви­ди­мо ка­кав је однос Са­ра­је­ва пре­ма осталим кан­то­ни­ма ка­да је у пи­та­њу ра­спо­дје­ла ПДВ-а. Дру­га ствар, при­ча о бро­ју за­по­сле­них је ире­ле­ван­тна при­ча. Ми мо­ра­мо има­ти по­ли­ци­ју, прос­вје­тне ра­дни­ке, нас­та­вни­ке, ље­ка­ре. Та при­ча да ће­мо зна­чај­но сма­њи­ти број за­по­сле­них у ја­вној адми­нис­тра­ци­ји ни­је та­чна", сма­тра Гу­тић.

Он до­да­је да већ ду­го упо­зо­ра­ва на дис­кри­ми­на­ци­ју фе­де­рал­не Вла­де и кан­то­на, те ис­ти­че да су кан­то­ни по­тре­бни у овом тре­нут­ку, а да би уки­да­њем кан­то­на ло­кал­не за­је­дни­це би­ле све­де­не на про­сја­чки штап.

Су­про­тног миш­ље­ња је Има­мо­вић.

"Фе­де­ра­ци­ја БиХ има 142 ми­нис­тра, ис­то то­ли­ко се­кре­та­ра ми­нис­тар­ста­ва, ви­ше од 300 по­мо­ћни­ка, ис­ти број са­вје­тни­ка, 11 пре­ми­је­ра и не­ко­ли­ко сто­ти­на по­сла­ни­ка. Гра­ђа­ни су ода­вно њи­хо­ви та­оци, а општине, кан­то­ни, па и БиХ све ма­ње еко­ном­ски одржи­ви. Про­мје­ном Ус­та­ва Фе­де­ра­ци­је БиХ ство­ри­ли би се услови за фун­кци­онал­ни­ју држа­ву", ре­као је Има­мо­вић.

Пре­ма ње­го­вим ри­је­чи­ма, први ко­рак је из­мје­на Ус­та­ва ФБиХ, уки­да­ње за­ко­но­да­вне, из­вршне и суд­ске влас­ти у канто­ни­ма, док би го­то­во све њи­хо­ве до­са­даш­ње на­дле­жнос­ти би­ле ра­спо­ре­ђе­не изме­ђу фе­де­рал­ног и ло­кал­ног ни­воа влас­ти, а све би ре­зул­ти­ра­ло ве­ли­ким уште­да­ма.

Ко­мен­та­ри­шу­ћи ову те­му, из ХДЗ БиХ нам је речено да ова стран­ка већ ду­же ври­је­ме за­го­ва­ра ус­та­вну ре­фор­му ко­ја пре­дви­ђа че­ти­ри фе­де­рал­не је­ди­ни­це и ко­је са­ме по се­би пре­дви­ђа­ју сма­ње­ње бро­ја вла­да, посланика, те адми­нис­трација.

"На­жа­лост, тре­ну­тне по­ли­ти­чке при­ли­ке у БиХ су та­кве да не пос­то­ји озби­љна посвећеност система ова­ко ва­жним ства­ри­ма као што је прекомпозиција БиХ. При­ча ко­ја по­тен­ци­ра ис­кљу­чи­во уки­да­ње кантона је на­прос­то не­мо­гу­ћа без системски ра­зра­ђе­ног пла­на да­ље ор­га­ни­за­ци­је и по­ли­ти­чког фун­кци­ониса­ња. Кад би­смо са­мо уки­ну­ли кантоне у овом тре­нут­ку би се уру­ши­ла ус­та­вна стру­кту­ра и за­то иде­ја о уки­да­њу кантона ни­је про­во­ди­ва", ка­зао је Да­ни­јел Ни­ко­лић, пред­сје­дник ЖО ХДЗ БиХ Со­ли.

По­зва­ли смо и остале пар­ти­је за ко­мен­тар, али мно­ги за­сад ни­су же­ље­ли да­ва­ти изја­ве о то­ме. Оче­ку­је се, ка­ко са­зна­је­мо, по­дршка 70 од­сто оп­шти­на и гра­до­ва, али и од вјер­ских за­је­дни­ца, ин­те­ре­сних гру­па и не­вла­ди­них ор­га­ни­за­ци­ја, ме­ђу­тим по­ли­ти­чке пар­ти­је су ко­чни­ца.

По­дршку ини­ци­ја­ти­ви о уки­да­њу кан­то­на до­сад су да­ли на­чел­ни­ци Гра­ча­ни­це, Гра­да­чца, Ка­ле­си­је, Жи­ви­ни­ца, гра­до­на­чел­ник Би­ха­ћа и још не­ки на­чел­ни­ци у Ун­ско-сан­ском кан­то­ну, те на­чел­ни­ци ко­ји су би­ли не­зависни кан­ди­да­ти.

Извор: Независне новине

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

ре

09.06.2017 18:05

Ма треба укинути све. И кантоне и опстине и градове... ма укинути и државу. Ионако никакве вајде од ње

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ре

09.06.2017 18:26

Подржавам

Name

Хахаху

09.06.2017 18:28

Како нема фајде од дрзаве Па сто би Додик и Изетбеговиц и Цовиц радили...они и јима блиски имају највисе користи

Name

Разлаз

09.06.2017 18:24

Људи свак на своју страну Срби са Србијом , Хрвати са Хрватском а остали по вољи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Разлаз

09.06.2017 19:28

У праву си прика, свако на своју страну. Фино засјести на тракторе, аутобусе, аутиће... и правац матице. Коме је добро у Босни нака остаје, коме није нека купи прње.

Name

Сло

09.06.2017 19:35

Ама бас нитко не брани да идете свак својим путем само БиХ оставите на миру јер ми немамо куд и ако трееба гинут це мо није први пут

Name

ре

09.06.2017 19:51

А ко те спрецава?

Name

бошњо

09.06.2017 20:48

Овом сто се гине.... друже пиши у своје име и ако ти се гине за Босну иди гини. Ја сам гинуо три године па сад гледам такве попут тебе којима су пуна уста Босне у Словенији, Аустрији итд.... Гледам и грозим се на шта је све ово испало....Ја да гинем а да се други послије шири... Е тај филм нећете гледати још једном... Наведи ми један разлог зашто би гинуо опет? Не знаш ти шта је рат осим из приче. А они ако ће се одвајати и ако је то интерес неким великим силама онда можеш ти да гинеш колико хоћеш. Не питаш се ни ти, ни ја, нити ико у Босни око тога. Зато не паметуј и не шири глупости по интернету!

Name

ре@Разлаз

09.06.2017 20:54

А ти прика ћеш као одлучивати о томе? А шта ако ми кажемо да је РС наша матица а ти изволи па нас истјерај. Покажи нам јунаштво змаје босански... Би ли опет било "хељп НАТО" ? Лако је кмечати по интернету. Хајде ја и ти један на један. Бирај мјесто и вријеме

Name

Јоја са Козаре

09.06.2017 20:59

А дјецурлије овде што се буса у прса. Да запуца ниђе ниједног неби било. Е клиње ви као знате брслити регионалну политику а поготово као нешто о рату знате. Ајмо мишеви, млијеко па на спавање и наставите сањати да сте Рамбо.

Name

Србин

09.06.2017 21:07

није нама проблем сто ви гинете, вец сто после кукате сто сте изгинули

Name

бошњак

10.06.2017 11:34

У праву си свак на своју странуСрби у Србију хрвати у Хрватску бошњаци у Турску а овдје населити паметан свијет који че гледати од чега да живи а не ко је које нације,вјере....исто ко кад сва три народа оду у ЕУ да раде нико их и не пита иду ли у цркву .џамију...синагогу....... и то им тамо не смета.пристају на то а овдје серу.

Name

цупс

09.06.2017 18:58

Хоцемо ли напокон добити једну владу за цијелу БИХ ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.06.2017 20:49

Хоћете. Јуче

Name

Оцито

09.06.2017 20:50

Оцито нецемо.Укините кантоне.То је Алијина подјела на беглуке из турског доба.

Name

цупс

09.06.2017 21:45

МИ то све плацамо и то из кредита.

Name

Замјеник директора

09.06.2017 19:12

Наравно да су странке против укидања кантона. Поред 142 министра, посао губе и 142×6 швалерки и разноразних свастика. Исто срање и у РС, немају званично 142 министра, али зато имају по једног замјеника за сваку општину који примају министарску плату. И тзв СРБска општина Мостар има комплетну скупштину и одборнике,

ОДГОВОРИТЕ
Name

боро

09.06.2017 19:13

Само још један разлог да Хрвати траже трећи ентитет и наравно да се не плаћа РТРС .

ОДГОВОРИТЕ