Терористи које 'подржава' Катар

Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати, Бахреин и Египат објавили су попис 59 људи и 12 група, за које тврде да су повезани с тероризмом, а које наводно подржава Катар.

Свијет 09.06.2017 | 18:27
Терористи које 'подржава' Катар
"Недавна заједничка изјава Краљевине Саудијске Арабије, Бахреина, Египта и Уједињених Арапских Емирата о 'попису финансијера тероризма' поново појачава неутемељене тврдње које немају основа у истини. Наш став о борби против тероризма је јачи од става многих потписника заједничке изјаве", саопштила је Влада Катара, преноси Ал Јазеера.

Даље се наводи да је Катар земља предводник у региону у борби против коријена тероризма, тако што даје младим људима наду кроз запошљавање, образује хиљаде сиријских избјеглица и финансира програме којима се бори против екстремистичких агенди.

На попис је стављен и духовни вођа Муслиманске браће Јусеф Ал Карадави, као и 12 организација, међу којима су хуманитарне организације "Qатар Цхаритy" и "Еид Цхаритy", финансиране од стране државе.

"Ова листа је повезана с Катаром и служи сумњивим циљевима, указујући на дволичну политику Катара - који, с једне стране, објављује да се бори против тероризма, док с друге стране финансира, подржава и пружа уточиште разним терористичким групама", наводи се у заједничкој изјави.

Саудијска Арабија и њени савезници, међу којима Емирати, Бахреин и Египат - који није члан Вијећа за заљевску сарадњу - у понедјељак су прекинули дипломатске везе с Катаром, због навода да та држава подржава тероризам.

Министар спољних послова Катара, шеик Мохамед бин Абдулрахман бин Јасим Ал Тани, раније је изјавио да Катар није спреман да мијења своју спољну политику како би разријешио несугласице са својим сусједима у Заљеву.

"Изоловани смо зато што смо успјешни и прогресивни. Ми смо платформа за мир, а не за тероризам. Овај неспоразум утицаће на стабилност цијелог региона'', рекао је Ал Тани новинарима у Дохи.

''Листа је направљена као резултат заједничке преданости четири земље за борбу против тероризма те извора финансирања тероризма'', наводи новинска агенција Бахреина.

Листа је такође резултат "континуираног кршења обавеза које су потписале власти у Дохи, којима се обавезују да неће пружати подршку организацијама које представљају пријетњу безбједности земљама," наводи исти извор.

Већина појединаца на црној листи су држављани Катара, док организације већином укључују хуманитарне организације из Катара, екстремистичку групу из Либије те четири групе из Бахреина које је та земља раније навела као терористичке ћелије.

Извор: Агенције

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Анти

09.06.2017 18:18

Ал Дзазира покусава да опере своју владу али и себе саму од подрске терористима. Али неце моци. Треба их протјерати из кабловских мреза републике српске. Ем су антисрпска тв ем су исламистицка ем су нагласено на страни терориста са косова и метохије, тација и харадинаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.06.2017 19:24

Е јеси ти паметан у п.м.ти мрзис превисе

Name

Асад

09.06.2017 19:32

Да је само Катар било би супер али иза тероризма стоји много земаља.Знало се то годинама али није било воље да се са тим запад суоци.

Name

Тајна Група ТНТ

09.06.2017 19:44

Тероризам не постоји,то је измисљен термин.Постоје само интереси (Лова).

Name

Је Катар

09.06.2017 20:52

Све је тацно за Катар.Они су финансирали русење Мубарака и ниста.Русење Гадафија и хаос.Сад финансирају и русење Асада и ИСИС.Па докле момци с тим прљавим играма.

Name

Исламска држава

09.06.2017 20:22

Знак једнакости са САД илити УСА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арапска посла

09.06.2017 23:25

Мислим; ако Катар не постоји требало би га измислити. Они имају доступ на све стране и без разлике о религији. Мени не сметају. Погледам некад вијести кад одем код пријатељице. Нема мрзње него онако како јесте.

ОДГОВОРИТЕ