Teroristi koje 'podržava' Katar

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat objavili su popis 59 ljudi i 12 grupa, za koje tvrde da su povezani s terorizmom, a koje navodno podržava Katar.

Svijet 09.06.2017 | 18:27
Teroristi koje 'podržava' Katar
"Nedavna zajednička izjava Kraljevine Saudijske Arabije, Bahreina, Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata o 'popisu finansijera terorizma' ponovo pojačava neutemeljene tvrdnje koje nemaju osnova u istini. Naš stav o borbi protiv terorizma je jači od stava mnogih potpisnika zajedničke izjave", saopštila je Vlada Katara, prenosi Al Jazeera.

Dalje se navodi da je Katar zemlja predvodnik u regionu u borbi protiv korijena terorizma, tako što daje mladim ljudima nadu kroz zapošljavanje, obrazuje hiljade sirijskih izbjeglica i finansira programe kojima se bori protiv ekstremističkih agendi.

Na popis je stavljen i duhovni vođa Muslimanske braće Jusef Al Karadavi, kao i 12 organizacija, među kojima su humanitarne organizacije "Qatar Charity" i "Eid Charity", finansirane od strane države.

"Ova lista je povezana s Katarom i služi sumnjivim ciljevima, ukazujući na dvoličnu politiku Katara - koji, s jedne strane, objavljuje da se bori protiv terorizma, dok s druge strane finansira, podržava i pruža utočište raznim terorističkim grupama", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Saudijska Arabija i njeni saveznici, među kojima Emirati, Bahrein i Egipat - koji nije član Vijeća za zaljevsku saradnju - u ponedjeljak su prekinuli diplomatske veze s Katarom, zbog navoda da ta država podržava terorizam.

Ministar spoljnih poslova Katara, šeik Mohamed bin Abdulrahman bin Jasim Al Tani, ranije je izjavio da Katar nije spreman da mijenja svoju spoljnu politiku kako bi razriješio nesuglasice sa svojim susjedima u Zaljevu.

"Izolovani smo zato što smo uspješni i progresivni. Mi smo platforma za mir, a ne za terorizam. Ovaj nesporazum uticaće na stabilnost cijelog regiona'', rekao je Al Tani novinarima u Dohi.

''Lista je napravljena kao rezultat zajedničke predanosti četiri zemlje za borbu protiv terorizma te izvora finansiranja terorizma'', navodi novinska agencija Bahreina.

Lista je takođe rezultat "kontinuiranog kršenja obaveza koje su potpisale vlasti u Dohi, kojima se obavezuju da neće pružati podršku organizacijama koje predstavljaju prijetnju bezbjednosti zemljama," navodi isti izvor.

Većina pojedinaca na crnoj listi su državljani Katara, dok organizacije većinom uključuju humanitarne organizacije iz Katara, ekstremističku grupu iz Libije te četiri grupe iz Bahreina koje je ta zemlja ranije navela kao terorističke ćelije.

Izvor: Agencije

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Anti

09.06.2017 18:18

Al Dzazira pokusava da opere svoju vladu ali i sebe samu od podrske teroristima. Ali nece moci. Treba ih protjerati iz kablovskih mreza republike srpske. Em su antisrpska tv em su islamisticka em su naglaseno na strani terorista sa kosova i metohije, tacija i haradinaja.

ODGOVORITE
Name

Re

09.06.2017 19:24

E jesi ti pametan u p.m.ti mrzis previse

Name

Asad

09.06.2017 19:32

Da je samo Katar bilo bi super ali iza terorizma stoji mnogo zemalja.Znalo se to godinama ali nije bilo volje da se sa tim zapad suoci.

Name

Tajna Grupa TNT

09.06.2017 19:44

Terorizam ne postoji,to je izmisljen termin.Postoje samo interesi (Lova).

Name

Je Katar

09.06.2017 20:52

Sve je tacno za Katar.Oni su finansirali rusenje Mubaraka i nista.Rusenje Gadafija i haos.Sad finansiraju i rusenje Asada i ISIS.Pa dokle momci s tim prljavim igrama.

Name

Islamska država

09.06.2017 20:22

Znak jednakosti sa SAD iliti USA.

ODGOVORITE
Name

Arapska posla

09.06.2017 23:25

Mislim; ako Katar ne postoji trebalo bi ga izmisliti. Oni imaju dostup na sve strane i bez razlike o religiji. Meni ne smetaju. Pogledam nekad vijesti kad odem kod prijateljice. Nema mrznje nego onako kako jeste.

ODGOVORITE