Анализа: Велс без Бејла - ни "топовско месо", а ни сила!

Србија игра можда и најважнију утакмицу квалификација за Мундијал, а она добија на тежини и због тога што директан ривал за одлазак у Русију наступа без неколицине важних играча. И оног најважнијег - Гарета Бејла. Статистика каже. . .

Фудбал 10.06.2017 | 22:50
Анализа: Велс без Бејла - ни "топовско месо", а ни сила!
Мало је оних који нису уживали у тимском фудбалу Велса на Европском првенству.

"Змајеви" су одиграли феноменалан турнир, избацили једног од фаворита из сенке Белгију, и стигли до полуфинала где их је сачекао и избацио будући првак Европе - Португал. Међутим, да ли је ико пред почетак и помислио да ће тим Криса Колмана доћи до корак од финала?

Све је функционисало савршено на средини терена, а Гарет Бејл се за разлику од неких других "звезда" у потпуности подредио екипи и обављао велики посао на свим деловима терена.

Острвљани су због одличног резултата били и у првом шеширу за предстојеће квалификације за Светско првенство у којима су, за разлику од прошлогодишњег турнира, разочарали своје навијаче победивши само у једном сусрету и притом забележивши чак четири ремија.

Уочи гостовању у шестом колу квалификација у Београду имају седам бодова, четири мање од наше репрезентације и Републике Ирске који су лидери групе, а евентуални пораз би их удаљио од циља.

Чак се са Острва могу чути и приче да би херојКолман могао да добије и отказ.

Њему ће задатак бити додатно отежан пошто за сусрет са Србијом неће моћи да рачуна ни на близу најјачи састав, вероватно ће морати и да мења формацију, и да се прибојава публике која се очекује у великом броју на стадиону "Рајко Митић" ове недеље (20.45).

Велс ће бити без суспендованих Гарета Бејла и Нила Тејлора, односно без повређених Хала Робсона-Кануа, Џејмса Колинса и Ендија Кинга, петорице грача који су збирно одиграли чак 233 меча и ради се о групи играча која има највише искуства, док је са списка путника у последњем тренутку отпао и млади фудбалер Ливерпула Бен Вудбурн који није до сада дебитовао за "змајеве".

Тако су на списак селектора Колмана доспела и релативно анонимна имена (Велш, Локјер, Џонс, Воткинс, Еванс, Џејмс) који никада нису играли за репрезентацију, а још три играча забележила су по само један наступ.

"Имају и (Џоа) Алена и (Арона) Ремзија, видели сте да је дао гол у финалу ФА Купа. Имају они добру екипу и не треба је сводити само на Бејла и Тејлора. Када је у финалу Европског првенства изашао Кристијано Роналдо, сви су мислили да ће бити лакше за Француску, а Португал је одиграо можда најквалитетнију колективну утакмицу", казао је Славољуб Муслин крајем маја и позвао на опрез код својих играча:

"Треба да ми будемо спремни, а они нека воде рачуна о нама".

На окупљању репрезентације упозорио је на сличну ствар, што је нормално, и било би невероватно неозбиљно од њега, или било ког играча, да се унапред прослави победа против полуфиналисте Европског првенства ма колико им фудбалера фалило.

"Велс није само Бејл. Биће нам лакше због тога, али играчи Велса имају много квалитета и даће све од себе. На то не треба да гледамо као олакшавајућу околност. Имамо и ми кадровских проблема, али рачунам на наш квалитет".

Управо је то "славље унапред" оно што Велс очекује од Србије.

Или, бар се нада...

Тако је најбољи стрелац у историји ове репрезентације Ијан Раш у изјави за британске медије поручио да би такав "лако ћемо" став могао да буде предност његове репрезентације.

Ако га буде!

"Биће тешко без Гарета, много ће недостајати, али ће играчи морати да 'туку и копају' против Србије. Надам се само да ће Срби помислити да смо 'мачји кашаљ' без Бејла, а играчи ће морати да им покажу да то није истина. Неки кажу и да морамо да победимо, али ја поручујем да је битан било какав позитиван резултат", казао је легендарни нападач пре неколико дана.

Он је казао и да је велики притисак јавности на фудбалере који су играли одлично прошлог лета и да они сада не смеју да изневере навијаче, као и да је потребан "план Б".

Међутим, Крис Колман ће због толико изостанака морати да посегне за "планом Ф".

Најчешће су у току ових квалификација играли са тројицом у задњој линији, али због мањка квалитетних решења неће бити изненађење уколико Бен Дејвис заигра на позицији левог бека, уместо на штоперу, а Крис Гантер десно, дефанзивније него иначе, док би штопери требало да буду Џејмс Честер и Ешли Вилијамс.

С обзиром на то да је једини прави нападач Сем Воукс, прави "сидраш", биће занимљиво видети да ли ће се Колман одлучити да му прикључи и Тома Лоренса који би играо иза њега, или ће се одлучити на стабилнију средину терена и тако Ледлију, Рамзију, Едвардсу и Алену придодао још једног мање офанзивног фудбалера попут Емира Хоуса (Кардиф).

Шта ће одабрати Колман? Вероватно ни он још увек није сигуран пошто је у последњи моменат сазнао за повреде Робсона-Кануа који је био "виђен" као стартер.

У сваком случају не би требало да буде изненађење уколико се Велс определи на дефанзивнији фудбал и дуге лопте за центарфора Воукса, док би из другог плана вребао и Арон Рамзи који и те како зна да погоди када му је додељена офанзивнија улога.

Међутим, велики је проблем када играте без највеће звезде.

Бејл је био неизоставан члан стартне поставе од маја прошле године, а без њега Велс има врло лош скор.

Уколико рачунамо само утакмице од када је почео да игра редовно за репрезентацију Велса, и то у нападу, нешто раније него што је то био случај у Тотенхему, "змајеви" су без њега, што због повреда што због суспензија, од 2009. године одиграли 19 мечева и забележили само ЧЕТИРИ победа.

Славили су против Азербејџана (1:0), Луксембурга (5:1), Северне Ирске (2:0) и Македоније (1:0).

Изгубили су чак 12 сусрета, редом: од Црне Горе (2:1), Русије (3:1), Хрватске (2:0), Републике Ирске (3:0), Енглеске (2:0), Шкотске (3:1), Костарике (1:0), Мексика (2:0), Македоније (2:1), Холандије (2:0), Холандије (2:3) и Украјине (1:0).

Ремизирали су са Северном Ирском, Републиком Ирском и Белгијом.

Статистика каже да имамо чему да се надамо, али најважније од свега је да не заборавимо да је то тим који је играо полуфинале Европског првенства.

Такмичења на ком МИ нисмо били 17 година.

Па нек су и без пола тима - опрез никоме није донео ништа лоше.

У првом сусрету у оквиру овогодишњих квалификација Србија је успела да извуче бод у Кардифу голом Александра Митровића пред крај меча. Велс је водио готово сат времена голом Гарета Бејла, али је "прибрана" српска екипа успела да избегне пораз упркос многим грешкама у дефанзиви. Пре тога, Србија и Велс су се састали и у Новом Саду када је наш тим био бољи 6:1. У гостима су "орлови" такође забележили победу, када је било 3:0 за нас.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар