Analiza: Vels bez Bejla - ni "topovsko meso", a ni sila!

Srbija igra možda i najvažniju utakmicu kvalifikacija za Mundijal, a ona dobija na težini i zbog toga što direktan rival za odlazak u Rusiju nastupa bez nekolicine važnih igrača. I onog najvažnijeg - Gareta Bejla. Statistika kaže. . .

Fudbal 10.06.2017 | 22:50
Analiza: Vels bez Bejla - ni "topovsko meso", a ni sila!
Malo je onih koji nisu uživali u timskom fudbalu Velsa na Evropskom prvenstvu.

"Zmajevi" su odigrali fenomenalan turnir, izbacili jednog od favorita iz senke Belgiju, i stigli do polufinala gde ih je sačekao i izbacio budući prvak Evrope - Portugal. Međutim, da li je iko pred početak i pomislio da će tim Krisa Kolmana doći do korak od finala?

Sve je funkcionisalo savršeno na sredini terena, a Garet Bejl se za razliku od nekih drugih "zvezda" u potpunosti podredio ekipi i obavljao veliki posao na svim delovima terena.

Ostrvljani su zbog odličnog rezultata bili i u prvom šeširu za predstojeće kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u kojima su, za razliku od prošlogodišnjeg turnira, razočarali svoje navijače pobedivši samo u jednom susretu i pritom zabeleživši čak četiri remija.

Uoči gostovanju u šestom kolu kvalifikacija u Beogradu imaju sedam bodova, četiri manje od naše reprezentacije i Republike Irske koji su lideri grupe, a eventualni poraz bi ih udaljio od cilja.

Čak se sa Ostrva mogu čuti i priče da bi herojKolman mogao da dobije i otkaz.

Njemu će zadatak biti dodatno otežan pošto za susret sa Srbijom neće moći da računa ni na blizu najjači sastav, verovatno će morati i da menja formaciju, i da se pribojava publike koja se očekuje u velikom broju na stadionu "Rajko Mitić" ove nedelje (20.45).

Vels će biti bez suspendovanih Gareta Bejla i Nila Tejlora, odnosno bez povređenih Hala Robsona-Kanua, Džejmsa Kolinsa i Endija Kinga, petorice grača koji su zbirno odigrali čak 233 meča i radi se o grupi igrača koja ima najviše iskustva, dok je sa spiska putnika u poslednjem trenutku otpao i mladi fudbaler Liverpula Ben Vudburn koji nije do sada debitovao za "zmajeve".

Tako su na spisak selektora Kolmana dospela i relativno anonimna imena (Velš, Lokjer, Džons, Votkins, Evans, Džejms) koji nikada nisu igrali za reprezentaciju, a još tri igrača zabeležila su po samo jedan nastup.

"Imaju i (Džoa) Alena i (Arona) Remzija, videli ste da je dao gol u finalu FA Kupa. Imaju oni dobru ekipu i ne treba je svoditi samo na Bejla i Tejlora. Kada je u finalu Evropskog prvenstva izašao Kristijano Ronaldo, svi su mislili da će biti lakše za Francusku, a Portugal je odigrao možda najkvalitetniju kolektivnu utakmicu", kazao je Slavoljub Muslin krajem maja i pozvao na oprez kod svojih igrača:

"Treba da mi budemo spremni, a oni neka vode računa o nama".

Na okupljanju reprezentacije upozorio je na sličnu stvar, što je normalno, i bilo bi neverovatno neozbiljno od njega, ili bilo kog igrača, da se unapred proslavi pobeda protiv polufinaliste Evropskog prvenstva ma koliko im fudbalera falilo.

"Vels nije samo Bejl. Biće nam lakše zbog toga, ali igrači Velsa imaju mnogo kvaliteta i daće sve od sebe. Na to ne treba da gledamo kao olakšavajuću okolnost. Imamo i mi kadrovskih problema, ali računam na naš kvalitet".

Upravo je to "slavlje unapred" ono što Vels očekuje od Srbije.

Ili, bar se nada...

Tako je najbolji strelac u istoriji ove reprezentacije Ijan Raš u izjavi za britanske medije poručio da bi takav "lako ćemo" stav mogao da bude prednost njegove reprezentacije.

Ako ga bude!

"Biće teško bez Gareta, mnogo će nedostajati, ali će igrači morati da 'tuku i kopaju' protiv Srbije. Nadam se samo da će Srbi pomisliti da smo 'mačji kašalј' bez Bejla, a igrači će morati da im pokažu da to nije istina. Neki kažu i da moramo da pobedimo, ali ja poručujem da je bitan bilo kakav pozitivan rezultat", kazao je legendarni napadač pre nekoliko dana.

On je kazao i da je veliki pritisak javnosti na fudbalere koji su igrali odlično prošlog leta i da oni sada ne smeju da iznevere navijače, kao i da je potreban "plan B".

Međutim, Kris Kolman će zbog toliko izostanaka morati da posegne za "planom F".

Najčešće su u toku ovih kvalifikacija igrali sa trojicom u zadnjoj liniji, ali zbog manjka kvalitetnih rešenja neće biti iznenađenje ukoliko Ben Dejvis zaigra na poziciji levog beka, umesto na štoperu, a Kris Ganter desno, defanzivnije nego inače, dok bi štoperi trebalo da budu Džejms Čester i Ešli Vilijams.

S obzirom na to da je jedini pravi napadač Sem Vouks, pravi "sidraš", biće zanimljivo videti da li će se Kolman odlučiti da mu priključi i Toma Lorensa koji bi igrao iza njega, ili će se odlučiti na stabilniju sredinu terena i tako Ledliju, Ramziju, Edvardsu i Alenu pridodao još jednog manje ofanzivnog fudbalera poput Emira Housa (Kardif).

Šta će odabrati Kolman? Verovatno ni on još uvek nije siguran pošto je u poslednji momenat saznao za povrede Robsona-Kanua koji je bio "viđen" kao starter.

U svakom slučaju ne bi trebalo da bude iznenađenje ukoliko se Vels opredeli na defanzivniji fudbal i duge lopte za centarfora Vouksa, dok bi iz drugog plana vrebao i Aron Ramzi koji i te kako zna da pogodi kada mu je dodeljena ofanzivnija uloga.

Međutim, veliki je problem kada igrate bez najveće zvezde.

Bejl je bio neizostavan član startne postave od maja prošle godine, a bez njega Vels ima vrlo loš skor.

Ukoliko računamo samo utakmice od kada je počeo da igra redovno za reprezentaciju Velsa, i to u napadu, nešto ranije nego što je to bio slučaj u Totenhemu, "zmajevi" su bez njega, što zbog povreda što zbog suspenzija, od 2009. godine odigrali 19 mečeva i zabeležili samo ČETIRI pobeda.

Slavili su protiv Azerbejdžana (1:0), Luksemburga (5:1), Severne Irske (2:0) i Makedonije (1:0).

Izgubili su čak 12 susreta, redom: od Crne Gore (2:1), Rusije (3:1), Hrvatske (2:0), Republike Irske (3:0), Engleske (2:0), Škotske (3:1), Kostarike (1:0), Meksika (2:0), Makedonije (2:1), Holandije (2:0), Holandije (2:3) i Ukrajine (1:0).

Remizirali su sa Severnom Irskom, Republikom Irskom i Belgijom.

Statistika kaže da imamo čemu da se nadamo, ali najvažnije od svega je da ne zaboravimo da je to tim koji je igrao polufinale Evropskog prvenstva.

Takmičenja na kom MI nismo bili 17 godina.

Pa nek su i bez pola tima - oprez nikome nije doneo ništa loše.

U prvom susretu u okviru ovogodišnjih kvalifikacija Srbija je uspela da izvuče bod u Kardifu golom Aleksandra Mitrovića pred kraj meča. Vels je vodio gotovo sat vremena golom Gareta Bejla, ali je "pribrana" srpska ekipa uspela da izbegne poraz uprkos mnogim greškama u defanzivi. Pre toga, Srbija i Vels su se sastali i u Novom Sadu kada je naš tim bio bolji 6:1. U gostima su "orlovi" takođe zabeležili pobedu, kada je bilo 3:0 za nas.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar