"Вјештице" у Серији А - први пут у историји!

Фудбалски клуб Беневенто изборио је пласман у Серију А, први пут у својој историји.  Бенвенуто Беневенто! Нова бајка италијанског фудбала, југ Чизме слави Пушкаша и Краља ветрењача! Добили смо новог члана и дебитанта у Серији А! Пре годину дана су били трећелигаши, а пре десетак су били угашени. . . Марадоним помоћник из златне генерације је успео да их доведе до историје.

Фудбал 09.06.2017 | 10:30
"Вјештице" у Серији А - први пут у историји!
Беневенто је вечерас победио Карпи са 1:0 у реванш мечу финала плеј-офа за пласман у елитни ранг такмичења. У првом мечу није било голова.

Победнички гол постигао је Георг Пушкаш у 32. минуту.

Беневенто, који се до сада углавном такмичио у нижеразредним лигама, дебитантску сезону у Серији Б је завршио на петом месту, па се са екипама од трећег до осмог места борио за последње место у прволигашком друштву.

Тај клуб се придружио екипама СПАЛ и Верона који су заузели прво и друго место у регуларном делу такмичења у Серији Б и на тај начин обезбедили своје место у Серији А.

Беневенто је град који се налази на око 90 километара од Напуља.

У сјајном амбијенту, фудбалери Беневента прославили су у четвртак историјски тријумф против Карпија, који је означио њихов пласман у Серију А.

Први пут у историји клуба!

БЕНЕВЕНТО - КАРПИ 1:0 (1:0)

Иако су након лигашког дела сезоне заузели тек пето место у Серији Б, фудбалери клуба који носи симпатичан надимак "Вештице" (ита. стрегони) одличном игром у баражу прокрчили су пут до прволигашког друштва.

Након 0:0 у првом мечу, реванш финала плеј-офа за пласман у елитни ранг одигран је на препуном стадиону "Ћиро Виђонито".

Тренутак одлуке виђен је у 32. минуту, када је гол вредан Серије А постигао Георг Пушкаш, иначе нападач Интера на позајмици у Беневенту.

Сјајно је по десној страни прошао Лоренцо Венути, асистирао приземном лоптом младом Румуну, који је са пар метара погодио циљ за ерупцију одушевљења навијача Беневента.



У наставку је Карпи преузео иницијативу, али гранитна одбрана домаћих, која је током целе сезоне красила овај тим (само 42 гола на исто толико мечева), издржала је до краја сусрета, па је Беневенто минималном победом осигурао промоцију у виши ранг.

У четвртфиналу, Беневенто је елиминисао Специју (2:1), а затим у полуфиналном двомечу Перуђу (1:0, 1:1).

Малени Беневенто се по први пут у историји пласирао у Серију А и тако наставио да пише бајковите странице своје скромне фудбалске приче. Пре годину дана су славили пласман у Серију Б по први пут откако постоје, а већ вечерас су успели да направе још један историјски корак.

Беневенто Калћо је у дебитантској сезони у Серији Б успео да прође све замке друголигашког каравана, дође до финала плеј-.офа и да тамо у реваншу (први меч 0:0) голом Георгеа Пушкаша победи са 1:0 Карпи и обезбеди место у друштву Јувентуса, Милана, Интера, Роме…

Италијански великани ће од наредне сезоне имати још једно врело гостовање на југу, у провинцији Кампања чији фудбалски понос је Наполи. Али сада је ту и малени Беневенто.

Цео град је данас био на ногама, све је било у жуто-црвеним бојама, чекала се историјска ноћ на стадиону Ћиро Вигорито. Клуб основан 1929. године, потом угашен почетком овог века, па опет оживљен 2005. године је дочекао најважнији меч у историји. Преко 20.000 фанатичних јужњака се нагурало на трибине да подржи своје идоле против Карпија, а статус клупске легенде је вечерас зацементирао млади Румун Георге Пушкаш који је у 32. минуту постигао гол за победу и пласман у Серију А.

Таленат на позајмици из Интера ће бити златним словима уписан у историји Беневента. Као и тренер Марко Барони, члан некадашње златне генерације Наполија која је са Марадоном освојила Скудето. Управо је Барони тада дао гол за титулу против Лација. После 16 година рада и муке по нижелигашким клубовима, Барони је дочекао да се опроба против највећих мозгова италијанског фудбала. Прошлог лета је наследио Гаетана Аутерија и у првој сезони успео да оствари огроман успех.

Велике заслуге иду на рачун нападача Фабија Ћеравола, некадашњег талента Ређине и Аталанте који је после осам година у Серији Б, одиграо сезону каријере по доласку у Беневенто и са 21 голоом био други стрелац Серије Б, иза Ђампаола Пацинија. Треба поменути и голмана младе репрезентације Алесија Крања, неколицину искусних нижелигашких играча попут Лућонија, Дел Пинта, Паделе, Меларе, Вуцеголија… Затим некадашњег Фиорентининог дефанзивца Кампорезеа… Уз њих су се пробијали млади фудбалери које је Беневенто позајмио из Фиорентине, Сасуола, Каљарија попут Пајача, Чисбе, Венутија…

Скроман је то тим, али је успео да се после чак 47 првенствених мечева ове сезоне рачунајући лигашки део и плеј-оф пласира у Серију А. Иако је Беневенто као петопласирани ушао у плеј-оф, тамо је редом рушио Специју, Перуђу и на крају Карпи за највећи успех у клупској историји. А мало је недостајало и да не уђе у плеј-оф. По чудном правилу у Серији Б, Фрозиноне је могао као трећепласирани да уђе директно у Серију А да је сезону завршио са десет бодова више од четвртопласираног. Коло пре краја је имао девет бодова више, победио је у последњој рунди, али је победио и Беневенто и успео да остане на спасоносној граници од девет бодова заостатка за Фрозинонеом што је значило да ће се плеј-оф ипак играти. 

Беневенто до сада није имао нека велика имена која су бранила његове боје. Најпознатија су Наполијев легендарни голман Ђузепе Таљатела, неостварени таленти попут Дагостина или Бомбардинија, као и Ђузепе Матераци (Марков отац) који је седео на клупи.

Сада је историја добила ново поглавље. Најсветлије. Пре десетак година су кренули као нов клуб из четврте лиге, прескакали препреку по препреку и данас су међу најбољима које Италија има.

Иза успеха клуба стоји и презиме једне породице - Вигорито. Браћа Ћиро и Оресте су 2006. године преузели Беневенто када се клуб угасио и постепено су га оживљавали. Њих двојица су новац и моћ стекли успесима у енергетском сектору, односно обновљивим изворима енергије. Били су пионири производње енергије на ветропогон. у Италији

Сви успеси у последњих десетак година су везани за ово презиме, али Ћиро није дочекао да види највећи. После борбе са тешком болести, преминуо је 2010. године. У његову част је Беневентов стадион Санта Коломба променио име. Оресте је наставио да улаже уз мање прекиде због несугласица са градским властима. Краљ ветрењача како га зову на локалу је на крају успео да Ђалоросе доведе до  коначног циља.

Беневенту већ сада нико не даје шансе да ће преживети дебитанстку сезону у Серији А. Али тако је било и са Кротонеом... О борби за опстанак се не размишља. Беневенто и југ Италије славе. 

Бенвенуто Беневенто!

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар