"Vještice" u Seriji A - prvi put u istoriji!

Fudbalski klub Benevento izborio je plasman u Seriju A, prvi put u svojoj istoriji.  Benvenuto Benevento! Nova bajka italijanskog fudbala, jug Čizme slavi Puškaša i Kralja vetrenjača! Dobili smo novog člana i debitanta u Seriji A! Pre godinu dana su bili trećeligaši, a pre desetak su bili ugašeni. . . Maradonim pomoćnik iz zlatne generacije je uspeo da ih dovede do istorije.

Fudbal 09.06.2017 | 10:30
"Vještice" u Seriji A - prvi put u istoriji!
Benevento je večeras pobedio Karpi sa 1:0 u revanš meču finala plej-ofa za plasman u elitni rang takmičenja. U prvom meču nije bilo golova.

Pobednički gol postigao je Georg Puškaš u 32. minutu.

Benevento, koji se do sada uglavnom takmičio u nižerazrednim ligama, debitantsku sezonu u Seriji B je završio na petom mestu, pa se sa ekipama od trećeg do osmog mesta borio za poslednje mesto u prvoligaškom društvu.

Taj klub se pridružio ekipama SPAL i Verona koji su zauzeli prvo i drugo mesto u regularnom delu takmičenja u Seriji B i na taj način obezbedili svoje mesto u Seriji A.

Benevento je grad koji se nalazi na oko 90 kilometara od Napulja.

U sjajnom ambijentu, fudbaleri Beneventa proslavili su u četvrtak istorijski trijumf protiv Karpija, koji je označio njihov plasman u Seriju A.

Prvi put u istoriji kluba!

BENEVENTO - KARPI 1:0 (1:0)

Iako su nakon ligaškog dela sezone zauzeli tek peto mesto u Seriji B, fudbaleri kluba koji nosi simpatičan nadimak "Veštice" (ita. stregoni) odličnom igrom u baražu prokrčili su put do prvoligaškog društva.

Nakon 0:0 u prvom meču, revanš finala plej-ofa za plasman u elitni rang odigran je na prepunom stadionu "Ćiro Viđonito".

Trenutak odluke viđen je u 32. minutu, kada je gol vredan Serije A postigao Georg Puškaš, inače napadač Intera na pozajmici u Beneventu.

Sjajno je po desnoj strani prošao Lorenco Venuti, asistirao prizemnom loptom mladom Rumunu, koji je sa par metara pogodio cilj za erupciju oduševljenja navijača Beneventa.



U nastavku je Karpi preuzeo inicijativu, ali granitna odbrana domaćih, koja je tokom cele sezone krasila ovaj tim (samo 42 gola na isto toliko mečeva), izdržala je do kraja susreta, pa je Benevento minimalnom pobedom osigurao promociju u viši rang.

U četvrtfinalu, Benevento je eliminisao Speciju (2:1), a zatim u polufinalnom dvomeču Peruđu (1:0, 1:1).

Maleni Benevento se po prvi put u istoriji plasirao u Seriju A i tako nastavio da piše bajkovite stranice svoje skromne fudbalske priče. Pre godinu dana su slavili plasman u Seriju B po prvi put otkako postoje, a već večeras su uspeli da naprave još jedan istorijski korak.

Benevento Kalćo je u debitantskoj sezoni u Seriji B uspeo da prođe sve zamke drugoligaškog karavana, dođe do finala plej-.ofa i da tamo u revanšu (prvi meč 0:0) golom Georgea Puškaša pobedi sa 1:0 Karpi i obezbedi mesto u društvu Juventusa, Milana, Intera, Rome…

Italijanski velikani će od naredne sezone imati još jedno vrelo gostovanje na jugu, u provinciji Kampanja čiji fudbalski ponos je Napoli. Ali sada je tu i maleni Benevento.

Ceo grad je danas bio na nogama, sve je bilo u žuto-crvenim bojama, čekala se istorijska noć na stadionu Ćiro Vigorito. Klub osnovan 1929. godine, potom ugašen početkom ovog veka, pa opet oživljen 2005. godine je dočekao najvažniji meč u istoriji. Preko 20.000 fanatičnih južnjaka se naguralo na tribine da podrži svoje idole protiv Karpija, a status klupske legende je večeras zacementirao mladi Rumun George Puškaš koji je u 32. minutu postigao gol za pobedu i plasman u Seriju A.

Talenat na pozajmici iz Intera će biti zlatnim slovima upisan u istoriji Beneventa. Kao i trener Marko Baroni, član nekadašnje zlatne generacije Napolija koja je sa Maradonom osvojila Skudeto. Upravo je Baroni tada dao gol za titulu protiv Lacija. Posle 16 godina rada i muke po niželigaškim klubovima, Baroni je dočekao da se oproba protiv najvećih mozgova italijanskog fudbala. Prošlog leta je nasledio Gaetana Auterija i u prvoj sezoni uspeo da ostvari ogroman uspeh.

Velike zasluge idu na račun napadača Fabija Ćeravola, nekadašnjeg talenta Ređine i Atalante koji je posle osam godina u Seriji B, odigrao sezonu karijere po dolasku u Benevento i sa 21 goloom bio drugi strelac Serije B, iza Đampaola Pacinija. Treba pomenuti i golmana mlade reprezentacije Alesija Kranja, nekolicinu iskusnih niželigaških igrača poput Lućonija, Del Pinta, Padele, Melare, Vucegolija… Zatim nekadašnjeg Fiorentininog defanzivca Kamporezea… Uz njih su se probijali mladi fudbaleri koje je Benevento pozajmio iz Fiorentine, Sasuola, Kaljarija poput Pajača, Čisbe, Venutija…

Skroman je to tim, ali je uspeo da se posle čak 47 prvenstvenih mečeva ove sezone računajući ligaški deo i plej-of plasira u Seriju A. Iako je Benevento kao petoplasirani ušao u plej-of, tamo je redom rušio Speciju, Peruđu i na kraju Karpi za najveći uspeh u klupskoj istoriji. A malo je nedostajalo i da ne uđe u plej-of. Po čudnom pravilu u Seriji B, Frozinone je mogao kao trećeplasirani da uđe direktno u Seriju A da je sezonu završio sa deset bodova više od četvrtoplasiranog. Kolo pre kraja je imao devet bodova više, pobedio je u poslednjoj rundi, ali je pobedio i Benevento i uspeo da ostane na spasonosnoj granici od devet bodova zaostatka za Frozinoneom što je značilo da će se plej-of ipak igrati. 

Benevento do sada nije imao neka velika imena koja su branila njegove boje. Najpoznatija su Napolijev legendarni golman Đuzepe Taljatela, neostvareni talenti poput Dagostina ili Bombardinija, kao i Đuzepe Materaci (Markov otac) koji je sedeo na klupi.

Sada je istorija dobila novo poglavlje. Najsvetlije. Pre desetak godina su krenuli kao nov klub iz četvrte lige, preskakali prepreku po prepreku i danas su među najboljima koje Italija ima.

Iza uspeha kluba stoji i prezime jedne porodice - Vigorito. Braća Ćiro i Oreste su 2006. godine preuzeli Benevento kada se klub ugasio i postepeno su ga oživljavali. Njih dvojica su novac i moć stekli uspesima u energetskom sektoru, odnosno obnovljivim izvorima energije. Bili su pioniri proizvodnje energije na vetropogon. u Italiji

Svi uspesi u poslednjih desetak godina su vezani za ovo prezime, ali Ćiro nije dočekao da vidi najveći. Posle borbe sa teškom bolesti, preminuo je 2010. godine. U njegovu čast je Beneventov stadion Santa Kolomba promenio ime. Oreste je nastavio da ulaže uz manje prekide zbog nesuglasica sa gradskim vlastima. Kralj vetrenjača kako ga zovu na lokalu je na kraju uspeo da Đalorose dovede do  konačnog cilja.

Beneventu već sada niko ne daje šanse da će preživeti debitanstku sezonu u Seriji A. Ali tako je bilo i sa Krotoneom... O borbi za opstanak se ne razmišlja. Benevento i jug Italije slave. 

Benvenuto Benevento!

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar