Теслин мурал дочекује путнике

Лик Николе Тесле ускоро би требало да украси београдски аеродром, који носи име најпознатијег српског научника.

Србија 08.06.2017 | 21:30
Теслин мурал дочекује путнике
Поводом 55 година од отварања српске ваздушне луке расписан конкурс за идејно решење и осликавање мурала, а уметници имају рок до 15. јуна да пошаљу своје предлоге.

Тежња надлежних на Аеродрому је да се истакне лик најпознатијег светског научника Николе Тесле и пружи подршка талентованим и креативним уметницима.

На конкурс су позвани сви уметници који се баве визуелним стваралаштвом с пребивалиштем на територији Србије да појединачно или у групи покажу своју вештину и таленат кроз свој препознатљив уметнички стил.

Тема идејног решења је "Инспирација - лик Николе Тесле", а организатори конкурса, који је расписала агенција "Репрезент комјуникејшнс", напомињу да решење мора бити оригинално и не сме бити претходно објављивано.

Уметничка решења разматраће петочлани стручни жири према критеријумима који се односе на уметнички квалитет, иновативност, креативност, оригиналност, концепт пројекта, техничку изводљивост при реализацији и комуникативност пројекта.

Марко Лађушић, професор Факултета примењених уметности и члан жирија, истиче да је циљ пројекта промовисање уметности и афирмисање изражавања савремених уметничких форми са идејом да се обезбеди иновативни, урбани и атрактиван идентитет аеродрома.

- Још не знамо колико предлога је стигло, али верујем да ће највише идеја бити достављено тек у четвртак, последњег дана конкурса - каже Лађушић.

- Мурал ће бити осликан у згради аеродорма, на долазним перонима и моћи ће да га види много људи. Драго ми је што о победнику конкурса одлучује тим који има знање и искуство да изабере најбоље решење и са архитектонског и ликовног, али и са рационалног аспекта, тако да се идеја може реализовати. Осликавање мурала ће бити почетак стварања новог визуелног идентитета београдског аеродрома.

Конкурс је намењем свим уметницима који се баве визуелним стваралаштвом, а осим професора Лађушића, о најбољим решењима ће одлучивати Милица Пекић, историчар уметности, архитекте Јован Митровић и Александра Митровски и Маја Лалић, магистар архитектуре и урбаног дизајна.

Избор најбољег идејног решења по одлуци стручног жирија биће обављен 20. јуна, а уметнику чији рад буде изабран следи награда од 1.000 евра.

(Вечерње новости)

Коментари / 0

Оставите коментар