Teslin mural dočekuje putnike

Lik Nikole Tesle uskoro bi trebalo da ukrasi beogradski aerodrom, koji nosi ime najpoznatijeg srpskog naučnika.

Srbija 08.06.2017 | 21:30
Teslin mural dočekuje putnike
Povodom 55 godina od otvaranja srpske vazdušne luke raspisan konkurs za idejno rešenje i oslikavanje murala, a umetnici imaju rok do 15. juna da pošalju svoje predloge.

Težnja nadležnih na Aerodromu je da se istakne lik najpoznatijeg svetskog naučnika Nikole Tesle i pruži podrška talentovanim i kreativnim umetnicima.

Na konkurs su pozvani svi umetnici koji se bave vizuelnim stvaralaštvom s prebivalištem na teritoriji Srbije da pojedinačno ili u grupi pokažu svoju veštinu i talenat kroz svoj prepoznatljiv umetnički stil.

Tema idejnog rešenja je "Inspiracija - lik Nikole Tesle", a organizatori konkursa, koji je raspisala agencija "Reprezent komjunikejšns", napominju da rešenje mora biti originalno i ne sme biti prethodno objavljivano.

Umetnička rešenja razmatraće petočlani stručni žiri prema kriterijumima koji se odnose na umetnički kvalitet, inovativnost, kreativnost, originalnost, koncept projekta, tehničku izvodljivost pri realizaciji i komunikativnost projekta.

Marko Lađušić, profesor Fakulteta primenjenih umetnosti i član žirija, ističe da je cilj projekta promovisanje umetnosti i afirmisanje izražavanja savremenih umetničkih formi sa idejom da se obezbedi inovativni, urbani i atraktivan identitet aerodroma.

- Još ne znamo koliko predloga je stiglo, ali verujem da će najviše ideja biti dostavljeno tek u četvrtak, poslednjeg dana konkursa - kaže Lađušić.

- Mural će biti oslikan u zgradi aerodorma, na dolaznim peronima i moći će da ga vidi mnogo ljudi. Drago mi je što o pobedniku konkursa odlučuje tim koji ima znanje i iskustvo da izabere najbolje rešenje i sa arhitektonskog i likovnog, ali i sa racionalnog aspekta, tako da se ideja može realizovati. Oslikavanje murala će biti početak stvaranja novog vizuelnog identiteta beogradskog aerodroma.

Konkurs je namenjem svim umetnicima koji se bave vizuelnim stvaralaštvom, a osim profesora Lađušića, o najboljim rešenjima će odlučivati Milica Pekić, istoričar umetnosti, arhitekte Jovan Mitrović i Aleksandra Mitrovski i Maja Lalić, magistar arhitekture i urbanog dizajna.

Izbor najboljeg idejnog rešenja po odluci stručnog žirija biće obavljen 20. juna, a umetniku čiji rad bude izabran sledi nagrada od 1.000 evra.

(Večernje novosti)

Komentari / 0

Ostavite komentar