Анализа: Позадина Бошовог одласка у Дортмунд...

Борба за власт у Ајаксу и крај Кројфове плишане револуције! За све је крив Денис Бергкамп! Огромне несугласице у Амстердаму довеле су до селидбе цењеног тренера у Дортмунд.

Фудбал 09.06.2017 | 23:50
Анализа: Позадина Бошовог одласка у Дортмунд...
Навијачи су коначно уживали. Јер иако се фудбал игра за победе није све у трофејима. Ове сезоне Фајенорд је однео шампионску титулу у Холандији, Манчестер јунајтед је био превелик залогај у финалу Лиге Европе, али Ајакс је после дуго година играо фудбал какав се једини може играти у Амстердаму. Супербрз, ултраофанзиван, речју: кројфовски!

Заслуга Петера Боша, великог поштоваоца лика и деле легендарног Јохана Кројфа и од овог лета сва је прилика новог шефа стручног штаба Борусије! Волели су у Амстердаму иФренка де Бура (шест година је он седео на клупи), али Бош је направио искорак, одвео Копљанике на степеник изнад, ударио темеље нечега што је требало да изроди поново моћан Ајакс. На европском нивоу.

Само да би пре неколико дана стигла вест: Борусија Дортмунд је, после неуспелог покушаја да на Вестфален приволи Нициног Лусијана Фавра, фокус померила на 53-годишњег тренера Ајакса. Све је брзо завршено и Бош би данас требало да буде представљен као нови тренер Борусије.

Међутим, оно што ће посебно заболети Ајаксове навијаче је то што Бош уопште није желео да иде. Он је, преносе готово сви угледни медији, био импресиониоран талентом који је имао у кадру, сматрао је да би уз добро вођење могао да додатно унапреди игру и заиста издигне Ајакс изнад европског просека. 

Све би то могао Бош, уверен је, само да у клубу није - Денис Бергкамп.

Легендарни нападач се, наиме, толико уздигао у клупској хијерархији да је по мишљењу многих постао сметња. Управо је Бергкамп све време "минирао" Боша, а помоћ је имао и у тројици мање битних помоћника у стручном штабу: Хенију Спајкерману, Калу л’Амију иБјорну Рекелхофу. Све њих Бош је наследио из претходног сазива стручног штаба, али су се они све време жалили да се њихово мишљење не уважава довољно.

Сведоци кажу да Бош - и његов први асистент Хендри Крузен - последњих шест месеци једва да су и разговарали са Бергкампом и струјом побуњеника. Кад је стигао позив из Дортмунда, Бош је рекао не, али је управни одбор Ајакса на челу са још једном легендомЕдвином ван дер Саром дигао руку за растанак. На наговор Бергкампа. Бош је схватио да нема подршку у клубу.

На сличан начин Бергкамп је још раније отерао и Вима Јонка, најбољег пријатеља из играчких дана, који је са Јоханом Кројфом 2010. написао "План Кројф", који је требало да буде основа за "плишану револуцију" у Амстердаму. У његовом основу био је повратак коренима, односно омладинској школи. Јонк је био заговорник иновација. Волео је да екипе у млађим селекцијама подели на више тимова који би играли утакмице на мењем простору. Талентованим дечацима било је дозвољено да играју са више контаката како би стекли осећај за лопту. Из истог разлога су повремено мењали подлоге на којима су тренирали: некад вештачка трава, некад бетон... Циљ је био да сви постану мајстори контроле лопте. Са свим клинцима радило се индивидуално.

Бергкамп је, тврде критичари, волео само да им дода лопту да се деца играју. Кад је Јонкотишао, за њим је кренуло и 20 тренера из омладинског погона. Бергкамп је преузео и функцију координатора између академије и првог тима. Суштински је преузео власт у омладинској школи. Прича се да са Јонком више и не гвори. Прича се да се раније посвађао и са Де Буром. Сада и са Бошом.

Навијачи се брину да ће ова његова последња победа значити и дефинитиван разлаз Ајакса са темељима које је ударио Јохан Кројф. А није тајна да је и он био тежак човек за сарадњу. Још 2011. године цео управни одбор клуба - читај: сви највећи бизнисмени Амстердама - поднео је оставке јер није могао са Кројфом. Он је још тада инсистирао да се Де Буру дају већа овлашћења, тражио да се у клуб доведу баш Јонк и Бергкамп. Овај последњи је изгледа ипак окренуо леђа изворној идеји.

Питање је само, куд ће сад Ајакс? Деценијама су јахали на таласима Кројфовог виђења фудбала. Другачије и не знају. Видело се то сваки пут кад су окретали леђа филозофији која их је и створила.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар