Analiza: Pozadina Bošovog odlaska u Dortmund...

Borba za vlast u Ajaksu i kraj Krojfove plišane revolucije! Za sve je kriv Denis Bergkamp! Ogromne nesuglasice u Amsterdamu dovele su do selidbe cenjenog trenera u Dortmund.

Fudbal 09.06.2017 | 23:50
Analiza: Pozadina Bošovog odlaska u Dortmund...
Navijači su konačno uživali. Jer iako se fudbal igra za pobede nije sve u trofejima. Ove sezone Fajenord je odneo šampionsku titulu u Holandiji, Mančester junajted je bio prevelik zalogaj u finalu Lige Evrope, ali Ajaks je posle dugo godina igrao fudbal kakav se jedini može igrati u Amsterdamu. Superbrz, ultraofanzivan, rečju: krojfovski!

Zasluga Petera Boša, velikog poštovaoca lika i dele legendarnog Johana Krojfa i od ovog leta sva je prilika novog šefa stručnog štaba Borusije! Voleli su u Amsterdamu iFrenka de Bura (šest godina je on sedeo na klupi), ali Boš je napravio iskorak, odveo Kopljanike na stepenik iznad, udario temelje nečega što je trebalo da izrodi ponovo moćan Ajaks. Na evropskom nivou.

Samo da bi pre nekoliko dana stigla vest: Borusija Dortmund je, posle neuspelog pokušaja da na Vestfalen privoli Nicinog Lusijana Favra, fokus pomerila na 53-godišnjeg trenera Ajaksa. Sve je brzo završeno i Boš bi danas trebalo da bude predstavljen kao novi trener Borusije.

Međutim, ono što će posebno zaboleti Ajaksove navijače je to što Boš uopšte nije želeo da ide. On je, prenose gotovo svi ugledni mediji, bio impresionioran talentom koji je imao u kadru, smatrao je da bi uz dobro vođenje mogao da dodatno unapredi igru i zaista izdigne Ajaks iznad evropskog proseka. 

Sve bi to mogao Boš, uveren je, samo da u klubu nije - Denis Bergkamp.

Legendarni napadač se, naime, toliko uzdigao u klupskoj hijerarhiji da je po mišljenju mnogih postao smetnja. Upravo je Bergkamp sve vreme "minirao" Boša, a pomoć je imao i u trojici manje bitnih pomoćnika u stručnom štabu: Heniju Spajkermanu, Kalu l’Amiju iBjornu Rekelhofu. Sve njih Boš je nasledio iz prethodnog saziva stručnog štaba, ali su se oni sve vreme žalili da se njihovo mišljenje ne uvažava dovoljno.

Svedoci kažu da Boš - i njegov prvi asistent Hendri Kruzen - poslednjih šest meseci jedva da su i razgovarali sa Bergkampom i strujom pobunjenika. Kad je stigao poziv iz Dortmunda, Boš je rekao ne, ali je upravni odbor Ajaksa na čelu sa još jednom legendomEdvinom van der Sarom digao ruku za rastanak. Na nagovor Bergkampa. Boš je shvatio da nema podršku u klubu.

Na sličan način Bergkamp je još ranije oterao i Vima Jonka, najboljeg prijatelja iz igračkih dana, koji je sa Johanom Krojfom 2010. napisao "Plan Krojf", koji je trebalo da bude osnova za "plišanu revoluciju" u Amsterdamu. U njegovom osnovu bio je povratak korenima, odnosno omladinskoj školi. Jonk je bio zagovornik inovacija. Voleo je da ekipe u mlađim selekcijama podeli na više timova koji bi igrali utakmice na menjem prostoru. Talentovanim dečacima bilo je dozvoljeno da igraju sa više kontakata kako bi stekli osećaj za loptu. Iz istog razloga su povremeno menjali podloge na kojima su trenirali: nekad veštačka trava, nekad beton... Cilj je bio da svi postanu majstori kontrole lopte. Sa svim klincima radilo se individualno.

Bergkamp je, tvrde kritičari, voleo samo da im doda loptu da se deca igraju. Kad je Jonkotišao, za njim je krenulo i 20 trenera iz omladinskog pogona. Bergkamp je preuzeo i funkciju koordinatora između akademije i prvog tima. Suštinski je preuzeo vlast u omladinskoj školi. Priča se da sa Jonkom više i ne gvori. Priča se da se ranije posvađao i sa De Burom. Sada i sa Bošom.

Navijači se brinu da će ova njegova poslednja pobeda značiti i definitivan razlaz Ajaksa sa temeljima koje je udario Johan Krojf. A nije tajna da je i on bio težak čovek za saradnju. Još 2011. godine ceo upravni odbor kluba - čitaj: svi najveći biznismeni Amsterdama - podneo je ostavke jer nije mogao sa Krojfom. On je još tada insistirao da se De Buru daju veća ovlašćenja, tražio da se u klub dovedu baš Jonk i Bergkamp. Ovaj poslednji je izgleda ipak okrenuo leđa izvornoj ideji.

Pitanje je samo, kud će sad Ajaks? Decenijama su jahali na talasima Krojfovog viđenja fudbala. Drugačije i ne znaju. Videlo se to svaki put kad su okretali leđa filozofiji koja ih je i stvorila.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar