Дужник свога времена

Прошло је 25 година од оснивања наше бригаде и кад се човјек загледа у прошлост, у то бурно вријеме у коме је догађаја било за историју, онда се присјетим 7. јуна 1992. године када је на игралишту у Малим Ситнешима генерал Момир Талић постројеним борцима Прве србачке лаке пјешадијске бригаде рекао:

Република Српска 08.06.2017 | 18:20
Дужник свога времена
„Ако је мој дјед ратовао за државу које више нема, мој отац ратовао за државу које нема, ја хоћу да ратујем за државу у којој ћу да живим слободно.“

А покојни генерал Милан Гверо је додао:

„Ми смо осуђени да будемо побједници, јер другог избора немамо“.

"Ехо ових ријечи и данас, након 25 година, присутан је у мојој глави“, изјавио је ратни и једно вријеме поратни предсједник општине Србац проф. Милош Милинчић на свечаности поводом обиљежавања годишњице ове ратне јединице Војске Републике Српске.

"Нисам знао шта ће нам се десити, да ћемо морати о свом руху и круху да обезбједимо све оно што треба народу за његов опстанак. И успјели смо. Ако бог да, па све прође, а мора проћи, помислих тада, видјеће се ко је косио, а ко воду носио“, додаје Милинчић.



А кад је прошло то вријеме, ево након 25 година, исповједа се Милинчић у својој књизи „Дужник свога времена,“ у којој са резигнацијом говори о времену у коме су многи дали крв, своје дијелове тијела и нису се вратили, а многи нису стигли ни да формирају породице.

Да ли ће се поновити она матрица да се редови замијене, да они први дођу на крај, а они с краја и ко зна гдје одређују прошло вријеме. Тога се бојао и покојни генерал Славко Лисица. Вели "пиши све, јер доћи ће вријеме да ће интелектуални дезертери да праве историју“.

"Бојим се да је био у праву. Нека вријеме чини своје", каже проф. Милинчић.

Изложене слике и документи говоре о славном ратном путу србачких бораца, доброј заштити граница, логистици и мудро вођеној политици војне и цивилне власти у овој пограничној општини, која је захваљујући томе остала поштеђена од ратних разарања, с поносом истиче ратни предсједник Милош Милинчић.

"Демобилисани борци, ратни војни инвалиди и породице погинулих и несталих бораца заслужују веће поштовање, јер се многи налазе у тешком материјалном стању", тврди Милинчић и подсјећа на ријечи легендарног војсковође, генерала Славка Лисице, који је само мјесец дана прије него што је умро, рекао управо за БН телевизију:

„Друштво које не цени своје борце, које не цени људе који су одликовани, то друштво нема перспективу.“

(БН телевизија/ С. К.)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Јос мало

08.06.2017 16:39

Бит це то све добро...сваким даном све близе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Припадник Србачке бригаде

08.06.2017 18:43

Од преко 3300 бораца Србачке бригаде који су часно и поштено ратовали за ову државу , поводом 25 година од њеног формирања , узети изјаву од једног полуполитичара који није видио рова нити омирисао барут и њега ставити у први план испред погинулих бораца бригаде, тешких РВИ и данас обесправљених бораца довољно говори о новинару који је наврат нанос направио овај прилог и о главном јунаку ове приче који је на то наговорио овог новинара. Док су српчани ратовали на цјелом простору садашње РС и гинули за њене границе овај самољубиви човјек је водио високу политику у Српцу ,ведрио и облачио и што је најжалосније умислио да је битнији од самих бораца,да је он тај који је створио ову државу,а у ствари је у Српцу растурио свако предузеће и дозволио да се пар неписмених људи обогати и дође до богатства какво неби на западу зарадиле три генерације једне породице. Шта рећи ,срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

w

13.06.2017 07:40

Свака ти је на мјесту гдје само надјосе 3300 бораца у србацкој бригади кад знамо колико је било на линији