Dužnik svoga vremena

Prošlo je 25 godina od osnivanja naše brigade i kad se čovjek zagleda u prošlost, u to burno vrijeme u kome je događaja bilo za istoriju, onda se prisjetim 7. juna 1992. godine kada je na igralištu u Malim Sitnešima general Momir Talić postrojenim borcima Prve srbačke lake pješadijske brigade rekao:

Republika Srpska 08.06.2017 | 18:20
Dužnik svoga vremena
„Ako je moj djed ratovao za državu koje više nema, moj otac ratovao za državu koje nema, ja hoću da ratujem za državu u kojoj ću da živim slobodno.“

A pokojni general Milan Gvero je dodao:

„Mi smo osuđeni da budemo pobjednici, jer drugog izbora nemamo“.

"Eho ovih riječi i danas, nakon 25 godina, prisutan je u mojoj glavi“, izjavio je ratni i jedno vrijeme poratni predsjednik opštine Srbac prof. Miloš Milinčić na svečanosti povodom obilježavanja godišnjice ove ratne jedinice Vojske Republike Srpske.

"Nisam znao šta će nam se desiti, da ćemo morati o svom ruhu i kruhu da obezbjedimo sve ono što treba narodu za njegov opstanak. I uspjeli smo. Ako bog da, pa sve prođe, a mora proći, pomislih tada, vidjeće se ko je kosio, a ko vodu nosio“, dodaje Milinčić.



A kad je prošlo to vrijeme, evo nakon 25 godina, ispovjeda se Milinčić u svojoj knjizi „Dužnik svoga vremena,“ u kojoj sa rezignacijom govori o vremenu u kome su mnogi dali krv, svoje dijelove tijela i nisu se vratili, a mnogi nisu stigli ni da formiraju porodice.

Da li će se ponoviti ona matrica da se redovi zamijene, da oni prvi dođu na kraj, a oni s kraja i ko zna gdje određuju prošlo vrijeme. Toga se bojao i pokojni general Slavko Lisica. Veli "piši sve, jer doći će vrijeme da će intelektualni dezerteri da prave istoriju“.

"Bojim se da je bio u pravu. Neka vrijeme čini svoje", kaže prof. Milinčić.

Izložene slike i dokumenti govore o slavnom ratnom putu srbačkih boraca, dobroj zaštiti granica, logistici i mudro vođenoj politici vojne i civilne vlasti u ovoj pograničnoj opštini, koja je zahvaljujući tome ostala pošteđena od ratnih razaranja, s ponosom ističe ratni predsjednik Miloš Milinčić.

"Demobilisani borci, ratni vojni invalidi i porodice poginulih i nestalih boraca zaslužuju veće poštovanje, jer se mnogi nalaze u teškom materijalnom stanju", tvrdi Milinčić i podsjeća na riječi legendarnog vojskovođe, generala Slavka Lisice, koji je samo mjesec dana prije nego što je umro, rekao upravo za BN televiziju:

„Društvo koje ne ceni svoje borce, koje ne ceni ljude koji su odlikovani, to društvo nema perspektivu.“

(BN televizija/ S. K.)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Jos malo

08.06.2017 16:39

Bit ce to sve dobro...svakim danom sve blize

ODGOVORITE
Name

Pripadnik Srbačke brigade

08.06.2017 18:43

Od preko 3300 boraca Srbačke brigade koji su časno i pošteno ratovali za ovu državu , povodom 25 godina od njenog formiranja , uzeti izjavu od jednog polupolitičara koji nije vidio rova niti omirisao barut i njega staviti u prvi plan ispred poginulih boraca brigade, teških RVI i danas obespravljenih boraca dovoljno govori o novinaru koji je navrat nanos napravio ovaj prilog i o glavnom junaku ove priče koji je na to nagovorio ovog novinara. Dok su srpčani ratovali na cjelom prostoru sadašnje RS i ginuli za njene granice ovaj samoljubivi čovjek je vodio visoku politiku u Srpcu ,vedrio i oblačio i što je najžalosnije umislio da je bitniji od samih boraca,da je on taj koji je stvorio ovu državu,a u stvari je u Srpcu rasturio svako preduzeće i dozvolio da se par nepismenih ljudi obogati i dođe do bogatstva kakvo nebi na zapadu zaradile tri generacije jedne porodice. Šta reći ,sramota.

ODGOVORITE
Name

w

13.06.2017 07:40

Svaka ti je na mjestu gdje samo nadjose 3300 boraca u srbackoj brigadi kad znamo koliko je bilo na liniji