Нема чланства у ЕУ са ОХР-ом

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак поручио је данас да БиХ не може бити пуноправан члан ЕУ са ОХР-ом и садашњим надлежностима високог представника.

Босна и Херцеговина 08.06.2017 | 16:00
Нема чланства у ЕУ са ОХР-ом
"До момента пуноправног чланства БиХ у ЕУ, сигурно ће доћи дан када ће ОХР отићи, а када ће то бити, видјећемо", рекао је Црнадак новинарима у Бањалуци након разговора са извјестиоцем Европског парламента за БиХ Кристијаном Дан Предом.

Он је нагласио да БиХ на свом европском путу, осим јасних политичких порука, мора имати и додатне конкретне резултате.

Црнадак је изразио очекивање да ће 33 радне групе, које су формиране за израду одговора за питања из Упитника Европске комисије урадити све да се добију сређени одговори, које би могли верификовати Савјет министара БиХ, Влада Републике Српске и Влада Федерације БиХ.

"У наредном периоду у БиХ, до годишњих одмора, а и до краја године, можемо показати да смо спремни да одвојимо дневну политику од суштине европских процеса", рекао је Црнадак.

Он је истакао потребу да се искористи снажна подршка европских институција и земаља чланица ЕУ, као и и жеља посланика из Европског парламента да се помогне БиХ на њеном европском путу.

Дан Преда је рекао да су разговарали о спровођењу европске агенде, нагласивши да та агенда подразумијева и реформе одређених закона, као што су закон о акцизама.

"Увјерен сам да се око тога може пронаћи компромис", рекао је он.

Говорећи о одговорима на Упитник Европске комисије, Дан Преда је рекао да је Република Српска "дио ове земље" и да одговори из Српске морају бити интегрисани у свеобухватне одговоре, које БиХ буде послала.

"Увјерен сам да сви надлежни и одговорни актери заиста могу допринијети у великој мјери овом процесу и попуњавање одговора на питања Упитника ће представљати велики корак за ову земљу у процесу ЕУ", додао је Дан Преда.

Према његовим рјечима, нема разлога да се тај процес одгађа јер у БиХ постоје ресурси и капацитети да се у наредним седмицама дају кредибилни одговори на питања из Упитника.

Дан Преда је за сутра најавио разговор са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком о процесима који се односе на европске интеграције.

Он ће се послије подне састати са предсједником Народне скупштине Српске Недељком Чубриловићем и члановима Одбора за европске интеграције.

Дан Преда од јуче борави у БиХ, гдје је у Сарајеву разговарао са представницима институција важних за европски процес.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Киклоп

08.06.2017 14:57

Тај дан кад будемо требали уци у ЕУ, ако икад додје, ОХР це се затворити ујутро, а нас це примити навеце.

ОДГОВОРИТЕ