Nema članstva u EU sa OHR-om

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak poručio je danas da BiH ne može biti punopravan član EU sa OHR-om i sadašnjim nadležnostima visokog predstavnika.

Bosna i Hercegovina 08.06.2017 | 16:00
Nema članstva u EU sa OHR-om
"Do momenta punopravnog članstva BiH u EU, sigurno će doći dan kada će OHR otići, a kada će to biti, vidjećemo", rekao je Crnadak novinarima u Banjaluci nakon razgovora sa izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH Kristijanom Dan Predom.

On je naglasio da BiH na svom evropskom putu, osim jasnih političkih poruka, mora imati i dodatne konkretne rezultate.

Crnadak je izrazio očekivanje da će 33 radne grupe, koje su formirane za izradu odgovora za pitanja iz Upitnika Evropske komisije uraditi sve da se dobiju sređeni odgovori, koje bi mogli verifikovati Savjet ministara BiH, Vlada Republike Srpske i Vlada Federacije BiH.

"U narednom periodu u BiH, do godišnjih odmora, a i do kraja godine, možemo pokazati da smo spremni da odvojimo dnevnu politiku od suštine evropskih procesa", rekao je Crnadak.

On je istakao potrebu da se iskoristi snažna podrška evropskih institucija i zemalja članica EU, kao i i želja poslanika iz Evropskog parlamenta da se pomogne BiH na njenom evropskom putu.

Dan Preda je rekao da su razgovarali o sprovođenju evropske agende, naglasivši da ta agenda podrazumijeva i reforme određenih zakona, kao što su zakon o akcizama.

"Uvjeren sam da se oko toga može pronaći kompromis", rekao je on.

Govoreći o odgovorima na Upitnik Evropske komisije, Dan Preda je rekao da je Republika Srpska "dio ove zemlje" i da odgovori iz Srpske moraju biti integrisani u sveobuhvatne odgovore, koje BiH bude poslala.

"Uvjeren sam da svi nadležni i odgovorni akteri zaista mogu doprinijeti u velikoj mjeri ovom procesu i popunjavanje odgovora na pitanja Upitnika će predstavljati veliki korak za ovu zemlju u procesu EU", dodao je Dan Preda.

Prema njegovim rječima, nema razloga da se taj proces odgađa jer u BiH postoje resursi i kapaciteti da se u narednim sedmicama daju kredibilni odgovori na pitanja iz Upitnika.

Dan Preda je za sutra najavio razgovor sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom o procesima koji se odnose na evropske integracije.

On će se poslije podne sastati sa predsjednikom Narodne skupštine Srpske Nedeljkom Čubrilovićem i članovima Odbora za evropske integracije.

Dan Preda od juče boravi u BiH, gdje je u Sarajevu razgovarao sa predstavnicima institucija važnih za evropski proces.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Kiklop

08.06.2017 14:57

Taj dan kad budemo trebali uci u EU, ako ikad dodje, OHR ce se zatvoriti ujutro, a nas ce primiti navece.

ODGOVORITE