Није вријеме за затварања ОХР-а

Политички директори ПИК-а јединствени су у ставу да још није вријеме да се угаси ОХР у БиХ. Ово је у Сарајеву, након дводневног засједања политичких директора ПИК-а потврдио и Валентин Инцко, високи представник у БиХ.

Босна и Херцеговина 07.06.2017 | 18:11
Није вријеме за затварања ОХР-а
"Разговарали смо о тој могућности и морам вам рећи да се водила дуга расправа о томе, те да је закључено да још увијек нису испуњени услови пет плус два, те да је и даље присутно кршење Дејтонског споразума", рекао је Инцко.

На упит новинара има ли процијену када би могло доћи до затварања ОХР-а у БиХ, Инцко је рекао да је тешко такву процијену дати, да би он био најсретнији када би сутра могао отићи, јер би то значио да је ова земља испоштовала услове пет плус два, да је реализован Дејтонски споразум, да се поштују одлуке Уставног суда, да не постоји стање које у свом програму има и референдум о одцјепљењу.

Подсјетио је да постоје земље у којима су међународни званичници били присутни и по 50 и 40 година, те подсјетио да је његова земља Аустрија 10 година била под патронатом, а да су у Њемачкој након Другог свјетског рата 40 година биле присутне савезничке снаге.

“То би најмање треблао да вас брине“ поручио је Инцко.

Инцко је такође истакао да је ово први пут након дуго времена да су политички директори ПИК-а потпуно јединствени када је у питању садржај коминикеа, те да нема издвојених мишљења. Додао је да су политички директори изразили забринутост и жаљење што је у протекле три године из БиХ отишло више од 100.000 младих људи.

Политички директори су позвали бх.званичнике да подузму мјере на унапређењу цијелокупне политичке ситуације у земљи, да се суздрже од вршења једностраних радњи, те да се строго придржавају темељних принципа компромиса, дијалога и консензуса између три конститутивна народа када је у питању доношење одлука.

Један од закаључака коминикеа је и потреба да се унаприједи квалитет живота грађана БиХ провођењем Реформске агенде и испуњавањем других потребних услова, што би осигурало даљњи напредак на путу ка ЕУ. Политички директори, како је истакао Инцко, позвлали су власти у БиХ да се у најкраћем року испуне преостали услови у оквиру проширеног аранжмана ММФ-а, а у складу са јасним обавезама које су бх.власти преузеле према ММФ-у.

Овај пут акцент је стављен на провођење одлуке "Сејдић-Финци", "Зорнић", "Пилав", те обавезу да се власти у БиХ што прије посвете провођењу одлука Устанвог суда БиХ, укључујући и предмет "Љубић" који се конкретно односи на избор делегата у Дому народа ФБиХ, те да се посвете провођењу одлуке Устанвог суда БиХ за Мостар и да се омогући одржавање избора у овоме граду.

"Став политичких директора ПИК-а је да Мостар мора бити кохерентна јединствена мултиетничка јединица локалне самоуправе, са одређеним нивоом локалних надлежности. Стиче се утисак да двије водеће странке у Мостару намјерно не желе ријешити ово питање", казао је Инцко.

Брус Бертон, први замјеник Високог представника у БиХ, казао је да су политички директори разговарали и о слободи медија у БиХ, те да је оцијењено да је политика у великој мјери утиче на медије, те да се 80 одсто новинара у БиХ боји писати критички о неким темама због страха за посао или за живот.

"Политички директори сматрају да је потребно створити услове за развој слободних, објективних и професионалних медија у земљи. Власти у БиХ би требале приоритетно осигурати финансијску стабилизацију Јавног РТВ система као цјелине, укључујући и адекватан систем прикупљања јавних прихода", рекао је Бартон.

Један од закључака коминикеа је и да се треба посветити питању сегрегације и дискриминације када је у питању образови систем, те да ентитетски, кантонални и општински органи у Јајцу и широм БиХ требају подузети конкретне кораке на рјешавању потешкоћа без сегрегације ученика и уношења нових подјела.

"Међународна заједна противи се оснивању нове школе у Јајцу", један је од закључака дводненвог састанка политичких директора ПИК-а.

(Независн новине)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

попара

07.06.2017 16:17

"Међународна заједна противи се оснивању нове школе у Јајцу", један је од закључака дводненвог састанка политичких директора ПИК-а. А не противи се да уценици уце по наставном плану Хрватске и да свједоцанства имају хрватски грб,мада има босњацке дјеце која похадјају сколу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

07.06.2017 16:54

Народе(и) не палите се безвезе јер понављам неколико пута , ми ништа више не одлучујемо јер о нама одлучују " велики " ! Погледајте Катар , најбогатија држава на планети , за пар седмица ће бити биједа јер су " велики " тако одлучили !!

Name

попара

07.06.2017 16:19

ОХР-НАПОЉЕ.ријесицемо ми сами проблеме,онако како ми знамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са

07.06.2017 17:18

Не мозе. Срби се позивају на изворни Дејтон. Они су у Изворном

Name

075

07.06.2017 17:24

Инзко: БиХ постаје све празнија земља, хајде да вратимо те људе! Ста цес вратити црни синко када си ти највеци сауцесник нестанка тих људи, немој молимо те да нам висе помазес.Поздрав свима нормалним на порталу из Тузле!

Name

Имам само једно питање

07.06.2017 16:19

Сто нисте спасили Југославију кад сте толико за мултиетницку дрзаву? Умјесто тога направили сте нам коре од банана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лупају

07.06.2017 16:37

Лупају.Срусили земљу у којој се знало ко коси а ко воду носи.Срусили па сад праве нови систем.Систем отимацине и криминалаца.Много сте ви промасили за велике плате.

Name

Лупате вас двојица

07.06.2017 18:04

који сте сигурно на првим изборима гласали за националне странке и њихове лидере инаце листом затворске мустерије и сад вам је неко други крив. Сами смо хтјели и то сви све, а то не иде, паметни људи искористили будале продавали им орузје и метке, а кад су се дјеца изиграла отели им играцку и рекли сад це бити мирр и од своје биједе куповацете насе смеце. А малоумници јос и данас вјерују да им је неко други крив, све је ово производ искљуциво домацих похлепника и хохстаплера уз малу помоц истих таквих са стране, а ви јос вјерујте у бајке и небулозе док се људи на Марс пењу и бирајте исте бандите јос 100 година!

Name

Др

07.06.2017 16:22

Какво црно затварање то би одвело ове национално израбљене умове у амбис народних маса

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

07.06.2017 18:01

Докторе, мисао вам лута... То није добро!

Name

Др

07.06.2017 22:25

Да ако гледамо једним оком, назалост ми јос увек змуримо

Name

Мултикулти

07.06.2017 16:49

По оваквим условима, неце се ОХР за 500 година гасити! Сто се мене тице, ја бих бирао једног предсједника (срб., мусл., католик) и мјењао сваке 4 године. Тако да це бити предсједник и Србин и Босњак и Католик сваке 4 године. Проблем це се са ОХР-ом сам ријесити и гасити. За вријеме Југославије се тако мјењало да буде свако из тих република предсједник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре мултикулти

07.06.2017 17:07

Ста је са осталима....и њих је мама родила.

Name

ре ре мултикулти

07.06.2017 22:44

Осталима? Ево ти одговор: У Босни и Херцеговини, у оба ентитета; српски, хрватски и бошњачки народ су конститутивни, то јест имају једнака права. Конститутивни закон има својих веома недемократских импликација. Наиме, Босном и Херцеговином предсједавају три предсједника (три члана предсједништва) из три конститутивна народа, и та три мјеста су резервисана само за њих. Осталим народима у БиХ (Роми, Јевреји, Чеси, Словенци итд.) овај закон индиректно забрањује да буду у предсједништву (забрањује им у смислу да им не одобрава). Поред овог проблема закон имплицира и друге ствари као пропорционалност три народа у скупштинама и слично, не спомињући остале.

Name

075

07.06.2017 17:19

Један од закаључака коминикеа је и потреба да се унаприједи квалитет живота грађана БиХ провођењем Реформске агенде и испуњавањем других потребних услова, што би осигурало даљњи напредак на путу ка ЕУ. Политички директори, како је истакао Инцко, позвлали су власти у БиХ да се у најкраћем року испуне преостали услови у оквиру проширеног аранжмана ММФ-а, а у складу са јасним обавезама које су бх.власти преузеле према ММФ-у. ........Паметном доста , притисак на " наше власти да нам одеру кожу " !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

07.06.2017 17:53

Цовјеку се не иде јер има плату вецу него Председник Француске.Теско цемо се ми икад ријесити ОХР-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обмана

07.06.2017 19:01

Ово није тачно, Босићева изјава је другачија и само је она тачна.

ОДГОВОРИТЕ