Отварање првог музеја у Брчком

Након што су 25 година били депоновани у кутијама и сандуцима, сачувани експонати – етнолошки, историографски и археолошки, пронађени до почетка рата на простору Брчког и околних општина, напокон ће бити изложени.

Босна и Херцеговина 07.06.2017 | 20:45
Отварање првог музеја у Брчком
Кустосица Вања Жигић, дипломирани археолог, вриједно припрема избор за поставку којом ће бити и озваничено отварање првог Градског музеја.

Комплетан материјал је 2008. у регистар са више од 2000 експоната увео Музеј "Семберије", па је посао припреме прве поставке знатно олакашан, каже Жигићева.

„Располажемо са експонатима од доба неолита до савремене истиорије, а доминира историографска грађа у којој су драгоцјени документи везани за познате брчанске трговачке породице из 19. и прве половине 20. вијека које су се бавиле откупом, прерадом и извозом шљиве“, истиче Вања Жигић.

Градски музеј у Брчком ће, очекује се, профункционисати већ ове јесени у приземљу зграде бившег „Шипада“ у центру Брчког. Планови су да се трајни смјештај ове културне институције обезбиједи у неком од бројних објеката из регистра под заштитом националних споменика БиХ или локалне управе који чекају реконструкцију и рестаурацију.

(БН телевизија)

Коментари / 0

Оставите коментар