Otvaranje prvog muzeja u Brčkom

Nakon što su 25 godina bili deponovani u kutijama i sanducima, sačuvani eksponati – etnološki, istoriografski i arheološki, pronađeni do početka rata na prostoru Brčkog i okolnih opština, napokon će biti izloženi.

Bosna i Hercegovina 07.06.2017 | 20:45
Otvaranje prvog muzeja u Brčkom
Kustosica Vanja Žigić, diplomirani arheolog, vrijedno priprema izbor za postavku kojom će biti i ozvaničeno otvaranje prvog Gradskog muzeja.

Kompletan materijal je 2008. u registar sa više od 2000 eksponata uveo Muzej "Semberije", pa je posao pripreme prve postavke znatno olakašan, kaže Žigićeva.

„Raspolažemo sa eksponatima od doba neolita do savremene istiorije, a dominira istoriografska građa u kojoj su dragocjeni dokumenti vezani za poznate brčanske trgovačke porodice iz 19. i prve polovine 20. vijeka koje su se bavile otkupom, preradom i izvozom šljive“, ističe Vanja Žigić.

Gradski muzej u Brčkom će, očekuje se, profunkcionisati već ove jeseni u prizemlju zgrade bivšeg „Šipada“ u centru Brčkog. Planovi su da se trajni smještaj ove kulturne institucije obezbijedi u nekom od brojnih objekata iz registra pod zaštitom nacionalnih spomenika BiH ili lokalne uprave koji čekaju rekonstrukciju i restauraciju.

(BN televizija)

Komentari / 0

Ostavite komentar