Полиција Србије ухапсила 74 лица

Током полицијске акције "Сигнал", која је јутрос спроведена у 19 градова у Србији, ухапшене су 74 особе због сумње да су буџет Србије, Војводине, више локалних самоуправа и друге привредне субјекте оштетили за око две милијарде динара.

Србија 07.06.2017 | 17:08
Полиција Србије ухапсила 74 лица
Међу ухапшенима су и бивши председник општине Палилула у Нишу, председник општине Бајина Башта, бивши председник општине Пландиште код Вршца, директор "Еурогаса" и други.

Ухапшени се сумњиче да су у претходном периоду извршили више различитих кривичних дела, између осталог, прање новца, пореска утаја, преваре, злоупотреба службеног положаја, примање и давање мита, као и фалсификовање новца

Министар Небојша Стефановић прецизирао је раније да су ухапшена два садашња и два бивша председника општине, затим 14 бивших и садашњих директора државних и приватних предузећа, а поднете су и кривичне пријаве против више функционера локалних самоуправа.

Како пишу београдски медији, ухапшени су бивши председник општине Палилула у Нишу Бобан Џунић (49), због постојања сумње да је током 2013. и 2014. године узео 2.930.000 динара на име промотивног материјала за пројекат који никада није израђен и испоручен.

Поред Џуница, пишу медији, ухапшен је и Н.Б. (32), менаџер пројекта ангажован по уговору о делу са градском општином Палилула.

Сумња се да су осумњичени током спроводења пројекта прекограницне сарадње Бугарска - Србија "Ливинггреен", прибавили имовинску корист од 2.930.000 динара Џунићу уз фалсификовање документације у поступку јавне набавке промотивног материјала.

Материјал, како се сумња, није израђен и испоруцен нишкој општини Палилула, већ је новац подигнут са рачуна и предат Џунићу.

Како се наводи у медијима, ухапшени су и Радомир Филиповић, председник општине Бајина Башта, те Зоран Воркапић, бивши председник општине Пландиште код Вршца и још четири особе због сумње да су приликом изградње канализационе мреже прибавили противправну имовинску корист од скоро 35 милона, јер радови нису били изведени, а материјал није био утрошен.

Поред Воркапића, због сумње да су поцинили кривицно дело злоупотреба службеног положаја, ухапшени су Д. Д, одговорно лице фирме "Напредак" из Пландишта, М. Д, одговорни изводац радова и М. В, руководиоц у предузећу "Напредак".

У полицију је приведен и бивши председник, сада потпредседник, општине Бојник, Иван Стојановић.

Против Ивана Стојановића, припадници полиције у Лесковцу, по налогу Основног јавног тужилаштва у Лебану, поднели су кривичну пријаву због постојања сумње да је извршио кривично дело злоупотреба службеног положаја.

Како наводе у МУП-у, кривична пријава у редовном поступку поднета је против још три особе.

Полиција у Ужицу ухапсила је и задржала Радомира Филиповица (44), функционера општине Бајина Башта и Д. Г. (52), одговорно лице сада бившег јавног предузећа „Дирекција за изградњу“ Бајина Башта.

Према писању медија, у акцији је ухапшен и директор "Еурогаса" Томислав Војнић Пурчар.

Како наводе, пре неколико година ова фирма је била под лупом државних органа због сумње да је шверцовала нафту.

Осим хапшењима, акција је резултирала и подношењима кривичних пријава, рекли су у МУП-у.

Две кривичне пријаве су, тако, поднесене против Милета Јерковића, заштићеног сведока у случају против Дарка Шарића

Поднете су и кривицне пријаве у редовном поступку против још 46 људи, а за три особе се интензивно трага, а они се сумњице да су у претходном периоду извршили више различитих кривичних дела, измеду осталог, прање новца, пореска утаја, преваре, злоупотреба службеног положаја, примање и давање мита, као и фалсификовање новца.

МУП је акцију "Сигнал" спровео у сарадњи са надлежним тужилаштвима, пореском полицијом и БИА, а према речцима министра Стефановића, задат је снажан ударац финансијском криминалу и корупцији, посебно, како је рекао, када је реч о злоупотребама у државним органима.

(Тањуг)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Игор

07.06.2017 12:23

Да ли це им ударац бити јак као Ђурицу ? Годину дана са наногицом ? Или мозда пола године ? Осудите неког па онда у медије смрадови и лазови .

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзони

07.06.2017 13:09

Тако некако!

Name

yугословен

07.06.2017 12:24

ЗАТО СЕ ДОДИК САСТАО СА ПРЕДСЕДНИКОМ ВОЈВОДИНЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ваљда,

08.06.2017 07:35

Зели у коалицију ,са Цанком барабом као и он.

Name

Брод

07.06.2017 12:57

Хапси банду, кад завршите пређите Дрину имате посла 3 године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

07.06.2017 13:39

А Динкић, Влаховић, Ђелић и остали који су опљачкали десетине милијарди еура...? Да они су заслужни грађани Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзони

07.06.2017 15:56

Само тако брацо драга само лопове и криминалце у затвор и бице свима боље

Name

тендер

07.06.2017 16:12

У РС нема општине, ЈП, министарства, управа и тд. где се не краду деетине милиона КМ, али нема ко да их апси

ОДГОВОРИТЕ
Name

ругипп

07.06.2017 16:21

У Гедетској управи-ругипп годинама лажно достављају Влади извјештаје о реализацији годишњих планова и добијају кредите Свјетске банке и донације које ненамјенски троше и незаконито-да сада око 80 милиона КМ (Комљеновић, Деурић, Станковић, Радуљ и др.)

Name

Уаааа

07.06.2017 18:15

Лопови једни све сте опљачкали,покрали и мајку родјену,продали све сто ваља.Нема ни ЕУ толико затвора колико Србија лопова.Мозес ићи улицом и хапсити редом,ништа нецес погрешити.Корупција и криминал је захватио све и младе и старе.Све се своди на мито,корупцију,превару државе.

ОДГОВОРИТЕ