Policija Srbije uhapsila 74 lica

Tokom policijske akcije "Signal", koja je jutros sprovedena u 19 gradova u Srbiji, uhapšene su 74 osobe zbog sumnje da su budžet Srbije, Vojvodine, više lokalnih samouprava i druge privredne subjekte oštetili za oko dve milijarde dinara.

Srbija 07.06.2017 | 17:08
Policija Srbije uhapsila 74 lica
Među uhapšenima su i bivši predsednik opštine Palilula u Nišu, predsednik opštine Bajina Bašta, bivši predsednik opštine Plandište kod Vršca, direktor "Eurogasa" i drugi.

Uhapšeni se sumnjiče da su u prethodnom periodu izvršili više različitih krivičnih dela, između ostalog, pranje novca, poreska utaja, prevare, zloupotreba službenog položaja, primanje i davanje mita, kao i falsifikovanje novca

Ministar Nebojša Stefanović precizirao je ranije da su uhapšena dva sadašnja i dva bivša predsednika opštine, zatim 14 bivših i sadašnjih direktora državnih i privatnih preduzeća, a podnete su i krivične prijave protiv više funkcionera lokalnih samouprava.

Kako pišu beogradski mediji, uhapšeni su bivši predsednik opštine Palilula u Nišu Boban Džunić (49), zbog postojanja sumnje da je tokom 2013. i 2014. godine uzeo 2.930.000 dinara na ime promotivnog materijala za projekat koji nikada nije izrađen i isporučen.

Pored Džunica, pišu mediji, uhapšen je i N.B. (32), menadžer projekta angažovan po ugovoru o delu sa gradskom opštinom Palilula.

Sumnja se da su osumnjičeni tokom sprovodenja projekta prekogranicne saradnje Bugarska - Srbija "Livinggreen", pribavili imovinsku korist od 2.930.000 dinara Džuniću uz falsifikovanje dokumentacije u postupku javne nabavke promotivnog materijala.

Materijal, kako se sumnja, nije izrađen i isporucen niškoj opštini Palilula, već je novac podignut sa računa i predat Džuniću.

Kako se navodi u medijima, uhapšeni su i Radomir Filipović, predsednik opštine Bajina Bašta, te Zoran Vorkapić, bivši predsednik opštine Plandište kod Vršca i još četiri osobe zbog sumnje da su prilikom izgradnje kanalizacione mreže pribavili protivpravnu imovinsku korist od skoro 35 milona, jer radovi nisu bili izvedeni, a materijal nije bio utrošen.

Pored Vorkapića, zbog sumnje da su pocinili krivicno delo zloupotreba službenog položaja, uhapšeni su D. D, odgovorno lice firme "Napredak" iz Plandišta, M. D, odgovorni izvodac radova i M. V, rukovodioc u preduzeću "Napredak".

U policiju je priveden i bivši predsednik, sada potpredsednik, opštine Bojnik, Ivan Stojanović.

Protiv Ivana Stojanovića, pripadnici policije u Leskovcu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Lebanu, podneli su krivičnu prijavu zbog postojanja sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Kako navode u MUP-u, krivična prijava u redovnom postupku podneta je protiv još tri osobe.

Policija u Užicu uhapsila je i zadržala Radomira Filipovica (44), funkcionera opštine Bajina Bašta i D. G. (52), odgovorno lice sada bivšeg javnog preduzeća „Direkcija za izgradnju“ Bajina Bašta.

Prema pisanju medija, u akciji je uhapšen i direktor "Eurogasa" Tomislav Vojnić Purčar.

Kako navode, pre nekoliko godina ova firma je bila pod lupom državnih organa zbog sumnje da je švercovala naftu.

Osim hapšenjima, akcija je rezultirala i podnošenjima krivičnih prijava, rekli su u MUP-u.

Dve krivične prijave su, tako, podnesene protiv Mileta Jerkovića, zaštićenog svedoka u slučaju protiv Darka Šarića

Podnete su i krivicne prijave u redovnom postupku protiv još 46 ljudi, a za tri osobe se intenzivno traga, a oni se sumnjice da su u prethodnom periodu izvršili više različitih krivičnih dela, izmedu ostalog, pranje novca, poreska utaja, prevare, zloupotreba službenog položaja, primanje i davanje mita, kao i falsifikovanje novca.

MUP je akciju "Signal" sproveo u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, poreskom policijom i BIA, a prema rečcima ministra Stefanovića, zadat je snažan udarac finansijskom kriminalu i korupciji, posebno, kako je rekao, kada je reč o zloupotrebama u državnim organima.

(Tanjug)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Igor

07.06.2017 14:23

Da li ce im udarac biti jak kao Đuricu ? Godinu dana sa nanogicom ? Ili mozda pola godine ? Osudite nekog pa onda u medije smradovi i lazovi .

ODGOVORITE
Name

dzoni

07.06.2017 15:09

Tako nekako!

Name

yugosloven

07.06.2017 14:24

ZATO SE DODIK SASTAO SA PREDSEDNIKOM VOJVODINE

ODGOVORITE
Name

Valjda,

08.06.2017 09:35

Zeli u koaliciju ,sa Cankom barabom kao i on.

Name

Brod

07.06.2017 14:57

Hapsi bandu, kad završite pređite Drinu imate posla 3 godine.

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

07.06.2017 15:39

A Dinkić, Vlahović, Đelić i ostali koji su opljačkali desetine milijardi eura...? Da oni su zaslužni građani Srbije.

ODGOVORITE
Name

Dzoni

07.06.2017 17:56

Samo tako braco draga samo lopove i kriminalce u zatvor i bice svima bolje

Name

tender

07.06.2017 18:12

U RS nema opštine, JP, ministarstva, uprava i td. gde se ne kradu deetine miliona KM, ali nema ko da ih apsi

ODGOVORITE
Name

rugipp

07.06.2017 18:21

U Gedetskoj upravi-rugipp godinama lažno dostavljaju Vladi izvještaje o realizaciji godišnjih planova i dobijaju kredite Svjetske banke i donacije koje nenamjenski troše i nezakonito-da sada oko 80 miliona KM (Komljenović, Deurić, Stanković, Radulj i dr.)

Name

Uaaaa

07.06.2017 20:15

Lopovi jedni sve ste opljačkali,pokrali i majku rodjenu,prodali sve sto valja.Nema ni EU toliko zatvora koliko Srbija lopova.Mozes ići ulicom i hapsiti redom,ništa neces pogrešiti.Korupcija i kriminal je zahvatio sve i mlade i stare.Sve se svodi na mito,korupciju,prevaru države.

ODGOVORITE