Исхраном не уносимо довољно магнезијума

Више од 60 одсто становништва има дефицит важног минерала.

Здравље 06.06.2017 | 11:24
Исхраном не уносимо довољно магнезијума
УПРКОС томе што се о његовом значају дуго није причало јер су у фокусу увек биле различите групе витамина, данас се значај магнезијума у свакодневној исхрани све више потенцира. Као један од седам есенцијалних макроелемената, магнезијум је важан за нормално функционисање организма, али студије показују да више од 60 одсто становништва уноси овај минерал у мањој количини него што би требало.

Када немамо довољно магнезијума у организму, први симптоми који се јављају су узнемиреност, синдром немирних ногу и појава грчева, несаница, проблеми са спавањем, хронична малаксалост, умор, па чак и поремећен срчани ритам. Зато је суплементација понекад неопходна.

Заједно са калцијумом и витамином Д, магнезијум је кључан за изградњу коштаног ткива, метаболизам хране, продукцију енергије, као и за синтезу протеина и масних киселина.

У осетљиве групе које би требало да узимају додатне количине магнезијума убрајају се особе са запаљенским болестима црева (Кронова болест, ИБД), бубрежном инсуфицијенцијом због које се магнезијум појачано губи, дијабетичари и нарочито старији од 50 година, јер је код њих дефицит израженији. Такође, унос магнезијума се препоручује особама које су под хроничним психофизичким стресом, које испијају пуно кафа и газираних напитака као и женама са обилним менструалним циклусима.

Клиничке студије су показале да је ефикасан у превенцији различитих обољења:

ГЛАВОБОЉА

Магнезијум доприноси смањењу осетљивости на свакодневни стрес и смањује учесталост главобоља код особа са мигреном. Потребан је особама са повећаним психичким напорима.

ГРЧЕВИ

Због губитка минерала, нарочито лети, многи пате од грчева у мишићима доњих екстремитета, па се за ублажавање ових непријатних грчева препоручује појачан унос магнезијума.Он, такође, ублажава тегобе везане за ПМС, у трудноћи јер спречава контракције, а снижава и повишени крвни притисак.

НЕРВОЗА

У дозама од 200 до 400 мг дневно релаксира мишиће и периферне нерве и тиме пружа осећај благе опуштености. Често се узима због благотворног дејства на нервни систем.

НЕСАНИЦА

Магнезијум је природни седатив. Недостатак магнезијума може да изазове поремећај сна, затвор, дрхтање мишића или грчеве, анксиозност, нервозу, и бол.

ЧУВА СРЦЕ

Нормализује срчани ритам, снижава крвни притисак и одржава тонус крвних судова. Такође доприноси и регулацији повишеног шећера.

ХРОНИЧНИ УМОР

Магнезијум доприноси бољем и ефикаснијем стварању енергије и као такав се препоручује након свакодневних физичких активности.

Новости
фото:интерент

Коментари / 0

Оставите коментар