Њемачка спрема Маршалов план

Њемачка је припремила мини Маршалов план за Балкан који би у наредних неколико година требало да подигне економије региона, а то би на неки начин била компензација за дуго чекање на пуноправно чланство у ЕУ, пишу "Вечерње новости".

Регион 06.06.2017 | 09:24
Њемачка спрема Маршалов план
Овај приједлог Берлина ускоро ће се наћи на столу Европског савјета у Бриселу, који би требало да га одобри и одреди посебан фонд за балканске државе.

Поменути план је, према информацијама "Новости", назван "Берлин плус", а новац за његову реализацију требало би да обезбиједе и Европска економска зона /ЕЕА/ коју чине све земље-чланице ЕУ, Исланд, Лихтенштајн и Норвешка, као и Европска асоцијација за слободну трговину /ЕФТА/.

Један од циљева је и да се западни Балкан премрежи инфраструктурним везама као што су ауто-путеви, који би спојили Србију са БиХ или Београд с Тираном, преко Приштине.

Јак разлог за активирање "Берлина плус" јесте и смањење тензија у региону јер за Њемачку западни Балкан има велики безбједносни значај.

Лист пише да ће се прилика да се нешто конкретније уради у контексту "Берлина плус" отворити већ средином наредног мјесеца, када се у Трсту одржава редовни годишњи самит о Западном Балкану.

(Срна)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Студент

06.06.2017 07:41

Да пресели све младо и способно становништво у Немачку као јефтину радну снагу!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

П > Р > Р

06.06.2017 08:50

Наш народ има пословицу: "Нема џабе ни код старе бабе.". Из ње требамо да учимо, јер нам паре нико неће дати џабе него ће нас још више задужити па ће се онда десити исто што је Њемачка говори Грчкој. Рећи ће како смо сами криви (јер смо ми бирали политичаре - који су уствари окупациони намјесници који раде по њиховим диктату) и да треба њима да препустимо све за ситниш. Рећи ће да смо неспособни и да они треба да одлучију о нама. И све то није ништа ново, и све то се већ дешава по једноставном принципу: Проблем > Реакција > Ријешење. Они су креирали проблем (посвађали нас, изазвали ратове, поставили окупационе намјеснике), они су креирали реакцију (помоћу медија које посједују, како у свијету тако и овдје су показивали само дио проблема који иде у корист остварењу њихових циљева) а онда су креирали рјешење које су од почетка имали као циљ (ВИсоки представник као управник БиХ, контрола територије и свих сигурносно-обавјештајних структура кроз НАТО и западне обавјештајне службе, повлашћеност њихових производа и услуга на тржишту БиХ, отимање ресурса, јефтина радна снага).

Name

ДЕГОТХИА

06.06.2017 08:58

СВАКИ "МАРШАЛОВ ПЛАН" МОЖЕ ДА НАМ ПОМОГНЕ - АЛИ ПРВО МИ МОРАМО ДА СЕ РИЈЕШИМО ОВЕ ТРОЈИЦЕ БИХ СЕЦИКЕСА КОЈИ САМО ГЛУМЕ ПОЛИТИЧКЕ ЛИДЕРЕ (БАКИРА, ДРАГАНА И МИЛЕ). ОНИ СУ КОЧНИЧАРИ СВАКОГ НАПРЕТКА И ТО СВИ ЗНАМО, А И СВИ ЗНАМО ДА СУ ОВА ТРОЈИЦА МУЛТИМИЛИОНЕРИ. А ЗНАМО И ДА ОНИ ПРИЈЕ РАТА НИСУ ИМАЛИ ПОРОДИЧНОГ КАПИТАЛА ВИШЕ ОД 200 ХИЉАДА МАРАКА И БИЛИ СУ ОБИЧНИ ГОЛОГУЗИ !!!

Name

Микиц

06.06.2017 07:41

Да би од овога било несто,било би потребно да Њемци овдје посаљу бизнисмене и економске струцњаке,којима би ми требали одобрити посебна овластења за рад у насој економији.Без овога ниста,јер цемо ми спрцкати паре и нецемо осим инфраструктуре урадити оно главно-нова радна мјеста.И друго сто ми знамо осим инфраструктуре је да увецемо дуг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.06.2017 08:54

Ма довољно је да ми њима посаљемо насе политицаре и ми смо јаци.

Name

дфг

06.06.2017 08:55

Децо моја јадна сирочади. .) Када је неко направио сам себи конкуренцију? Борили су се свим силама са домаћим коперативним издајницима да нам сруше економију. Они ништа здраво подици неће. Њихови улагаци неце овде здраве инвестиције , него преко квислинга само праве задузења да би покуповали природне РЕСУРСЕ. Ипак у неку руку су озбиљнији од друзине коју ,, Божа Гуликоза" налази на истокуи и пресвлачи у угледне бизнисмене. Њемацка, као и цела ЕУ има велику кризу коју је Трумп јос јасније назначио у погледу низа мера, те им је свакако стало преклопити овај замагљени дио утицајем. Ко својим снагама и главом не мисли и неради тај неће напред, а ова наша укисељена политицка елита са лопвском позадином нити зна, нити хоће тако.

Name

Миле

06.06.2017 08:26

Јасам Преседник Срба и нико нама неце давати неке Кредите за изградњу то ми и сами знамо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.06.2017 09:47

Ти си будала. Али не Додик него ти

Name

Цезар

06.06.2017 11:44

Уколико тај план подразумијева хапсење 90% политицара онда мозда несто и буде од свега тога, а ако не, онда само револуција мозе помоци. Мислим да це се то на крају и десити. Све на то упуцује. Имала је Меркелова 20 година да ствари доведе у ред па није. Исто вази за све остале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

06.06.2017 22:58

Ја у ово пуно не вјерујем то да швабо џаба даје паре, тешко. Али хајде рецимо стварно хоће то да ураде питање је коме да дају те паре Човићу, Додику, Изетбеговићу, Мајкићки, Цвијановићки, Тегелтији, Новалићу и многим многим другим политичарима који ће то покрасти, профућкати, купити тренутно социјални мир као и изборе

ОДГОВОРИТЕ