Njemačka sprema Maršalov plan

NJemačka je pripremila mini Maršalov plan za Balkan koji bi u narednih nekoliko godina trebalo da podigne ekonomije regiona, a to bi na neki način bila kompenzacija za dugo čekanje na punopravno članstvo u EU, pišu "Večernje novosti".

Region 06.06.2017 | 09:24
Njemačka sprema Maršalov plan
Ovaj prijedlog Berlina uskoro će se naći na stolu Evropskog savjeta u Briselu, koji bi trebalo da ga odobri i odredi poseban fond za balkanske države.

Pomenuti plan je, prema informacijama "Novosti", nazvan "Berlin plus", a novac za njegovu realizaciju trebalo bi da obezbijede i Evropska ekonomska zona /EEA/ koju čine sve zemlje-članice EU, Island, Lihtenštajn i Norveška, kao i Evropska asocijacija za slobodnu trgovinu /EFTA/.

Jedan od ciljeva je i da se zapadni Balkan premreži infrastrukturnim vezama kao što su auto-putevi, koji bi spojili Srbiju sa BiH ili Beograd s Tiranom, preko Prištine.

Jak razlog za aktiviranje "Berlina plus" jeste i smanjenje tenzija u regionu jer za NJemačku zapadni Balkan ima veliki bezbjednosni značaj.

List piše da će se prilika da se nešto konkretnije uradi u kontekstu "Berlina plus" otvoriti već sredinom narednog mjeseca, kada se u Trstu održava redovni godišnji samit o Zapadnom Balkanu.

(Srna)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Student

06.06.2017 07:41

Da preseli sve mlado i sposobno stanovništvo u Nemačku kao jeftinu radnu snagu!!!

ODGOVORITE
Name

P > R > R

06.06.2017 08:50

Naš narod ima poslovicu: "Nema džabe ni kod stare babe.". Iz nje trebamo da učimo, jer nam pare niko neće dati džabe nego će nas još više zadužiti pa će se onda desiti isto što je Njemačka govori Grčkoj. Reći će kako smo sami krivi (jer smo mi birali političare - koji su ustvari okupacioni namjesnici koji rade po njihovim diktatu) i da treba njima da prepustimo sve za sitniš. Reći će da smo nesposobni i da oni treba da odlučiju o nama. I sve to nije ništa novo, i sve to se već dešava po jednostavnom principu: Problem > Reakcija > Riješenje. Oni su kreirali problem (posvađali nas, izazvali ratove, postavili okupacione namjesnike), oni su kreirali reakciju (pomoću medija koje posjeduju, kako u svijetu tako i ovdje su pokazivali samo dio problema koji ide u korist ostvarenju njihovih ciljeva) a onda su kreirali rješenje koje su od početka imali kao cilj (VIsoki predstavnik kao upravnik BiH, kontrola teritorije i svih sigurnosno-obavještajnih struktura kroz NATO i zapadne obavještajne službe, povlašćenost njihovih proizvoda i usluga na tržištu BiH, otimanje resursa, jeftina radna snaga).

Name

DEGOTHIA

06.06.2017 08:58

SVAKI "MARŠALOV PLAN" MOŽE DA NAM POMOGNE - ALI PRVO MI MORAMO DA SE RIJEŠIMO OVE TROJICE BIH SECIKESA KOJI SAMO GLUME POLITIČKE LIDERE (BAKIRA, DRAGANA I MILE). ONI SU KOČNIČARI SVAKOG NAPRETKA I TO SVI ZNAMO, A I SVI ZNAMO DA SU OVA TROJICA MULTIMILIONERI. A ZNAMO I DA ONI PRIJE RATA NISU IMALI PORODIČNOG KAPITALA VIŠE OD 200 HILJADA MARAKA I BILI SU OBIČNI GOLOGUZI !!!

Name

Mikic

06.06.2017 07:41

Da bi od ovoga bilo nesto,bilo bi potrebno da Njemci ovdje posalju biznismene i ekonomske strucnjake,kojima bi mi trebali odobriti posebna ovlastenja za rad u nasoj ekonomiji.Bez ovoga nista,jer cemo mi sprckati pare i necemo osim infrastrukture uraditi ono glavno-nova radna mjesta.I drugo sto mi znamo osim infrastrukture je da uvecemo dug.

ODGOVORITE
Name

Re

06.06.2017 08:54

Ma dovoljno je da mi njima posaljemo nase politicare i mi smo jaci.

Name

dfg

06.06.2017 08:55

Deco moja jadna siročadi. .) Kada je neko napravio sam sebi konkurenciju? Borili su se svim silama sa domaćim koperativnim izdajnicima da nam sruše ekonomiju. Oni ništa zdravo podici neće. Njihovi ulagaci nece ovde zdrave investicije , nego preko kvislinga samo prave zaduzenja da bi pokupovali prirodne RESURSE. Ipak u neku ruku su ozbiljniji od druzine koju ,, Boža Gulikoza" nalazi na istokui i presvlači u ugledne biznismene. Njemacka, kao i cela EU ima veliku krizu koju je Trump jos jasnije naznačio u pogledu niza mera, te im je svakako stalo preklopiti ovaj zamagljeni dio uticajem. Ko svojim snagama i glavom ne misli i neradi taj neće napred, a ova naša ukiseljena politicka elita sa lopvskom pozadinom niti zna, niti hoće tako.

Name

Mile

06.06.2017 08:26

Jasam Presednik Srba i niko nama nece davati neke Kredite za izgradnju to mi i sami znamo...

ODGOVORITE
Name

re

06.06.2017 09:47

Ti si budala. Ali ne Dodik nego ti

Name

Cezar

06.06.2017 11:44

Ukoliko taj plan podrazumijeva hapsenje 90% politicara onda mozda nesto i bude od svega toga, a ako ne, onda samo revolucija moze pomoci. Mislim da ce se to na kraju i desiti. Sve na to upucuje. Imala je Merkelova 20 godina da stvari dovede u red pa nije. Isto vazi za sve ostale.

ODGOVORITE
Name

Geography

06.06.2017 22:58

Ja u ovo puno ne vjerujem to da švabo džaba daje pare, teško. Ali hajde recimo stvarno hoće to da urade pitanje je kome da daju te pare Čoviću, Dodiku, Izetbegoviću, Majkićki, Cvijanovićki, Tegeltiji, Novaliću i mnogim mnogim drugim političarima koji će to pokrasti, profućkati, kupiti trenutno socijalni mir kao i izbore

ODGOVORITE