Црна Гора званично у НАТО

На церемонији у Стејт департменту, делегација Црне Горе предала је инструменте ратификације Северноатлантског уговора подсекретару Томасу Шенону, чиме је та држава формално постала 29. чланица НАТО-а.

Регион 05.06.2017 | 18:37
Црна Гора званично у НАТО
Црногорску делегацију предводи премијер Душко Марковић, а церемонији која је уприличена у Стејт департменту, са почетком у 18 часова (12 по америчком источном времену) присуствује и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Подсекретар Томас Шенон рекао је да су на путу уласка Црне Горе сви дали допринос, преноси РТЦГ.

"Обећање о чланству носило је са собом демократске вредности и поштовање владавине права. То је значило да се морају спровести тешке реформе а управо је то Црна Гора урадила и зато данас постаје чланица. Такође смо захвални што је Црна Гора и преузела финансијске обавезе које чланство доноси", навео је Шенон.

Истакао је да је Црна Гора била поуздан партнер у НАТО мисијама.

"Захвални смо Црној Гори на томе што доприноси и коалицији која се бори против Исламске државе. Црну Гору треба похвалити и што је искористила суверено право да сама бира савезе, иако је било притисака", каже Шенон.

Додао је да приступање Црне Горе шаље поруку региону да су САД посвећене поштовању члану 5 Северноатлантског уговора.

"Врата НАТО-а остају отворена", поручио је подсекретар.



Премијер Душко Марковић поручио је да је данашњи датум велики дан за Црну Гору.

"Након 100 година када смо избрисани с политичке мапе Европе и 11 година од повратка независности, данас постајемо део најмоћнијег савеза у историји. Чланство у НАТО-у значи сталну стабилност за нас и могућност за даљи напредак нашег друштва. Желио бих да захвалим САД-у на константној подршци уласку наше државе у НАТО", рекао је Марковић.

Имао је поруку и за грађане Црне Горе.

"Ујединимо се и направимо Црну Гору земљом чији ће грађани боље живети. То дугујемо пре свега себи али и нашим савезницима. Нека је вечна Црна Гора и наше савезништво", навео је Марковић.

Црногорска застава ће се први пут завијорити испред седишта НАТО-а у Бриселу 7. јуна.

Извор: РТС, РТЦГ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Замјеник директора

05.06.2017 16:54

Данашњи датум ће остати записан у Историји као дан избацивања руске политике са Балкана. И што је најсмијешније од свега, избачени од стране два аутобуса Црногораца. Куд не дође оних 6 мигова раније, да их Николић са синовима поведе у одбрану против Сороша и једне стране амбасаде... Спаде јађо на унију сВбија-Вусија преко Вибера. Туга...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.06.2017 18:35

Велики дан највеци дан за Црну Гору, а и регион је јос сигурнији од данас. Јос једном сретно ЦГ.

Name

Ђе?

05.06.2017 17:24

Има ли иђе ође Доналда да одгурне овога Миловог мрцину Марковића. Чоче, није му мјесто ту него туђе треба да шједи, пардон стоји, Ђукановић Мило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

05.06.2017 18:02

Све цеститке Црној Гори

ОДГОВОРИТЕ
Name

XYЗ

05.06.2017 23:23

Црна Гора има 40% становништва које се изјашњава као Црногорац,који већином говоре Српски језик.Дали би Франциска,Њемачка,Италија или било која друга држава могла да опстане са таквим процентом.Она је настала и опстаје на антисрпској политици.

Name

Црно

05.06.2017 18:30

Свака цаст ЦГ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трут

05.06.2017 19:13

Од данас це се све акције Нато-а одвијати споро и тромо.Купаци у Боки Которској це моци да узивају у погледу на Нато бродове и носаце авиона а јос кад који брод пристане а пијани и надрогирани маринци се размиле по царсији,ето лове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цвврцак

06.06.2017 05:25

Дзаба се заби друзити с коњима, увијек це остати заба.

ОДГОВОРИТЕ