Перић: Суђење институцији ВСТС

Дисциплински поступак пред првостепеном комисијом Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ, окончан је данас против судије Бранка Перића, због наводних непримјерених иступа у медијима.
Поступак је покренуло Удружење жртава и свједока геноцида у БиХ. Првостепена одлука је донесена и биће објављена у року од 15 дана.

Босна и Херцеговина 05.06.2017 | 16:50
Перић: Суђење институцији ВСТС
С обзиром на то да Бранко Перић није оповргао чињенице из тужбе, али је оповргао правну квалификацију тужбе и тужилац Мирза Хаџиомеровић и судија Бранко Перић одмах су изнијели завршне ријечи у поступку.

Дисциплински поступак против судије Перића води се због оптужбе три удружења која су навела да је прекршио кодекс, јер је о предметима који су у поступку, а које је могао и он водити говорио у јавности.

Перић је рекао у одговору на оптужбу за кршење кодекса судијске етике да је он данас изведен пред превосудни суд под оптужбом да крши кодекс судијске етике и да крши углед правосуђа.

"Након скоро 30 година проведених у правосуђу, институција коју сам градио у најтежим данима реформе правосуђа као њен предсједник, потписује тужбу против мене. Да иронија буде већа, ја сам учествовао и у писању данашњег кодекса судијске етике по коме ми данас судите.

Да су моји тужиоци читали 'Одбрану Сократову и смрт' не би се никада на овакав начин поигравали са судском етиком", рекао је данас Перић.

Истакао је да добро разумије шта му оптужница инпутира те је разумио и сам контекст и позадину и намјере и циљ.

"Политика се до те мјере увукла у ВСТС да су и до мене дошли пипци неке политичке хоботнице. Ово није суђење мени, овај дисциплински поступак је суђење вама поштовани чланови ВСТС-а и институцији ВСТС-а. Пред вама је тужба без доказа, то је незамисливо за било коју власт у демократској држави. За правосуђе је то срамота", рекао је Перић.

Поменуо је да му се данас суди и због изјаве и предмету "Радончић" коју је изрекао у емисији "Аспект" АТВ-а.

"Нисам говорио о предмету, говорио сам о ситуацији у правосуђу, а тај предмет сам навео као примјер, јер од самог почетка тврдим да ће овај предмет имати далекосежне посљедице," рекао је Перић.

Ружица Јукић, предсједник Дисциплинске комисије, казала је да је Вијеће донијело одлуку те да ће о њој странке бити писаним путем обавијештене у року од 15 -20 дана. На питање новинара да ли је првостепена одлука већ донесена, Јукићева је рекла да јесте, али да не може обавијестити јавност прије него што обавијести странке у поступку.

Удружење жртава и свједока геноцида у БиХ је Перића пријавило због његових медијских иступа у "Независним новинама" у фебруару 2015. године.

Према пријави, Перић је "јавно позивао на оптуживање генерала Армије БиХ у чијој су зони одговорности почињени злочини над српским цивилима".

"Перић је директно, субјективно, пристрасно и непрофесионално кршећи основне принципе правосудне професије, позивао на оптужење генерала Армије РБиХ, чиме дискредитује и омаловажава институције Тужилаштва и Суда БиХ, те сугерише шта би Тужилаштво БиХ требало да ради", наведено је у пријави Удружења жртава и свједока геноцида.

У колумни објављеној у "Независним новинама", Перић је написао да "у Сарајеву нема политичке воље да се суди командантима Армије РБиХ", као и да су "данас на власти политике које су довеле муџахедине и које су им давале политичку подршку".

Извор: Независне новине

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ннн

05.06.2017 15:00

Периц је лик који је у току рата из Брода пресао у Теслиц!Питање је да ли је цовјек правник,у Теслицу је судио СРБИМА неистомисљеницима а све по диктату Раде Павловица, профитера из Теслица који је оставио својој дјеци 7 милиона КМ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

АИМ

05.06.2017 15:11

АИМе мени! А шта рећи о овом човјеку док је био дописник агенције АИМ током грађанског рата у ЕX Југославији! АИМо мало завирити и у тај дио његове биографије. Овдје се представља као судија без мрље, а потражите његове чланке из ратног периода па ћете видјети чему је и кому нагињао, а против кога је био...Па онда очекујете да вам такав правично суди или тужи. Не дајте се преварити, хохштаплеру из Теслића

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све се враца

05.06.2017 15:19

Периц је највеци гробар БиХ правосудја. Он је по налогу странаца и креирао овај накарадни систем. А политицке одлуке је проводио без трунке стида и своје дугогодисње колеге и пријатеље продавао за нова возила, позиције у правосудју и новац. Мала је ово казна за њега. Ко се маца лати, од маца и гине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

попоцатепетл

05.06.2017 15:27

Дај судија не паничи, нисмо ми пали с марса, то што причаш је исто када би неки парламентарац рекао да је он подносилац неког закона а да сад тај исти закон користе против њега.

ОДГОВОРИТЕ