Perić: Suđenje instituciji VSTS

Disciplinski postupak pred prvostepenom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH, okončan je danas protiv sudije Branka Perića, zbog navodnih neprimjerenih istupa u medijima.
Postupak je pokrenulo Udruženje žrtava i svjedoka genocida u BiH. Prvostepena odluka je donesena i biće objavljena u roku od 15 dana.

Bosna i Hercegovina 05.06.2017 | 16:50
Perić: Suđenje instituciji VSTS
S obzirom na to da Branko Perić nije opovrgao činjenice iz tužbe, ali je opovrgao pravnu kvalifikaciju tužbe i tužilac Mirza Hadžiomerović i sudija Branko Perić odmah su iznijeli završne riječi u postupku.

Disciplinski postupak protiv sudije Perića vodi se zbog optužbe tri udruženja koja su navela da je prekršio kodeks, jer je o predmetima koji su u postupku, a koje je mogao i on voditi govorio u javnosti.

Perić je rekao u odgovoru na optužbu za kršenje kodeksa sudijske etike da je on danas izveden pred prevosudni sud pod optužbom da krši kodeks sudijske etike i da krši ugled pravosuđa.

"Nakon skoro 30 godina provedenih u pravosuđu, institucija koju sam gradio u najtežim danima reforme pravosuđa kao njen predsjednik, potpisuje tužbu protiv mene. Da ironija bude veća, ja sam učestvovao i u pisanju današnjeg kodeksa sudijske etike po kome mi danas sudite.

Da su moji tužioci čitali 'Odbranu Sokratovu i smrt' ne bi se nikada na ovakav način poigravali sa sudskom etikom", rekao je danas Perić.

Istakao je da dobro razumije šta mu optužnica inputira te je razumio i sam kontekst i pozadinu i namjere i cilj.

"Politika se do te mjere uvukla u VSTS da su i do mene došli pipci neke političke hobotnice. Ovo nije suđenje meni, ovaj disciplinski postupak je suđenje vama poštovani članovi VSTS-a i instituciji VSTS-a. Pred vama je tužba bez dokaza, to je nezamislivo za bilo koju vlast u demokratskoj državi. Za pravosuđe je to sramota", rekao je Perić.

Pomenuo je da mu se danas sudi i zbog izjave i predmetu "Radončić" koju je izrekao u emisiji "Aspekt" ATV-a.

"Nisam govorio o predmetu, govorio sam o situaciji u pravosuđu, a taj predmet sam naveo kao primjer, jer od samog početka tvrdim da će ovaj predmet imati dalekosežne posljedice," rekao je Perić.

Ružica Jukić, predsjednik Disciplinske komisije, kazala je da je Vijeće donijelo odluku te da će o njoj stranke biti pisanim putem obaviještene u roku od 15 -20 dana. Na pitanje novinara da li je prvostepena odluka već donesena, Jukićeva je rekla da jeste, ali da ne može obavijestiti javnost prije nego što obavijesti stranke u postupku.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida u BiH je Perića prijavilo zbog njegovih medijskih istupa u "Nezavisnim novinama" u februaru 2015. godine.

Prema prijavi, Perić je "javno pozivao na optuživanje generala Armije BiH u čijoj su zoni odgovornosti počinjeni zločini nad srpskim civilima".

"Perić je direktno, subjektivno, pristrasno i neprofesionalno kršeći osnovne principe pravosudne profesije, pozivao na optuženje generala Armije RBiH, čime diskredituje i omalovažava institucije Tužilaštva i Suda BiH, te sugeriše šta bi Tužilaštvo BiH trebalo da radi", navedeno je u prijavi Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

U kolumni objavljenoj u "Nezavisnim novinama", Perić je napisao da "u Sarajevu nema političke volje da se sudi komandantima Armije RBiH", kao i da su "danas na vlasti politike koje su dovele mudžahedine i koje su im davale političku podršku".

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

nnn

05.06.2017 15:00

Peric je lik koji je u toku rata iz Broda presao u Teslic!Pitanje je da li je covjek pravnik,u Teslicu je sudio SRBIMA neistomisljenicima a sve po diktatu Rade Pavlovica, profitera iz Teslica koji je ostavio svojoj djeci 7 miliona KM!

ODGOVORITE
Name

AIM

05.06.2017 15:11

AIMe meni! A šta reći o ovom čovjeku dok je bio dopisnik agencije AIM tokom građanskog rata u EX Jugoslaviji! AIMo malo zaviriti i u taj dio njegove biografije. Ovdje se predstavlja kao sudija bez mrlje, a potražite njegove članke iz ratnog perioda pa ćete vidjeti čemu je i komu naginjao, a protiv koga je bio...Pa onda očekujete da vam takav pravično sudi ili tuži. Ne dajte se prevariti, hohštapleru iz Teslića

ODGOVORITE
Name

Sve se vraca

05.06.2017 15:19

Peric je najveci grobar BiH pravosudja. On je po nalogu stranaca i kreirao ovaj nakaradni sistem. A politicke odluke je provodio bez trunke stida i svoje dugogodisnje kolege i prijatelje prodavao za nova vozila, pozicije u pravosudju i novac. Mala je ovo kazna za njega. Ko se maca lati, od maca i gine.

ODGOVORITE
Name

popocatepetl

05.06.2017 15:27

Daj sudija ne paniči, nismo mi pali s marsa, to što pričaš je isto kada bi neki parlamentarac rekao da je on podnosilac nekog zakona a da sad taj isti zakon koriste protiv njega.

ODGOVORITE