Дубровчанка спашена с Прења

Након уједа поскока девојке на планини Прењ уследила је права драма јер је ситуација била поприлично тешка, потрага је покренута пјешке, те је затражена и хеликоптерима.

Босна и Херцеговина 05.06.2017 | 10:27
Дубровчанка спашена с Прења
Члан ХГСС Дубровник позвао је станицу ХГСС Читлук-Међугорје, те их обавијестио како се налази на планини Прењ заједно са колегиницом из Хрватске коју је угризао поскок на планинској стази према врху Лупоглав.

 
- То се десило јуче када смо добили из ГСС из Читлука информацију да је дјевојка из Дубровника била на Прењу и приликом шетње ујео је поскок. Ситуација је била поприлично тешка, она је већ почела губити температуру. Једна наша екипа је кренула пјешке, а тражили смо и помоћ хеликоптера. Екипа је све припремила и брзом интервенцијом пребачена је у мостарску болници где је спашена - казао је Фахрудин Солак из Федералне управе цивилне заштите.

Врло сложен деминерски задатак је иза Федералне Управе Цивилне Заштите. Очишћена је локација “Пут Горња Дрежница-Караманови кланци” на тромеђи између Јабланице, Посушја и Мостара чиме се успоставила комуникација са мјестима Ракитно и Посушје и даље према Хрватској, као и према туристичкој дестинацији на Блидињу.

- Изводило се на каменитом подручју. Морали смо имати ОС БиХ с хеликоптером за вријеме деминирања у случају повреде деминера. Веома захтјеван посао. Након успјешног деминирања предали смо пут локалној заједници и већ су кренули с инвестицијом да се он асфалтира - казао је Солак.

У току су акције лоцирања, прикупљања и уништења неексплодираних убојитих средстава у близини планинарских стаза. Упућен је позив за планинаре и планинарске водиче да пријаве проналазак НУС.

- Последњих мјесец до два, како је кренула планинарска сезона имамо све више информација о проналаску НУС. Упутили смо позив планинарима да нам достављају минимум информација како бисмо могли испланирати акцију с циљем уништавања неексплодираних убојитих средстава. Апелујемо на планинаре да фотографишу НУС, јаве нам локацију и видно обиљележе то мјесто како би лакше пронашли и уклонили НУС - казао је Врана.

Солак је казао да ће о томе обавијестити и колеге из Републике Спске да се придруже акцији те истакао да имају добру сарадњу.

Колики је проблем недостатак опреме као што је "пушка за успављивање"? Дешавају се случајеви да животиње залутају у минска поља.

- Ванредне ситуације решавају се невероватном довитљивошћу наших људи на терену. За посљедњих 10 година уклонили смо 102.000 комада НУС, то је 20-30 сваки дан. То је јако велики број. Велико искуство стоји иза наших људи, па и тамо гдје нам недостаје опреме. У посљедње вријеме добијамо нове опреме, али то не иде брзином какву бисмо вољели. Али ми се снађемо и када нам недостаје опреме - изјавио је Врана.

(Н1)

Коментари / 0

Оставите коментар