Зидан: Реал је највећи клуб на свијету!

Тренер Реал Мадрида Зинедин Зидан рекао је после освајања Лиге шампиона да је шпански клуб најбољи клуб на свету.  Скромне речи мудрог човека! "Кључна ствар је што се ови играчи нервирају", рекао је Зинедин Зидан после незаборавне ноћи у Кардифу. Скромно, одбио је и причу о томе да је најбољи тренер на свету, демантовао да је тактички поразио Алегрија. Џентлменски.

Фудбал 04.06.2017 | 16:00
Зидан: Реал је највећи клуб на свијету!
Реал је победио Јувентус са 4:1 и постао први клуб који је одбранио трофеј у Лиги шампиона и 12. пут постао шампион Европе.

"Иза овог великог резултата је јако пуно нашег рада, али и велики квалитет ове екипе. Срећан сам и поносан што могу да будем део оваквог клуба, што сам тренер Реал Мадрид. Овај оећај кроз који пролазимо протеклих је невероватан“, рекао је Зидан и додао:

"Реал Мадрид је клуб с огромном историјом, ово је највећи клуб на свиету. А то показујемо у свакој утакмици, ма баш сваки пут кад изађемо на терен. А када имате овакве играче, онда можете да освајате трофеје. Ово је за нас била сјајна година, честитао бих свим играчима на невероватним резултатима

На питање новинара да ли је он најбољи тренер на свету Зиидан је одговорио:

"Не, не, немојте ме на то навлачити. Нисам", завршио је тренер ’Краљевића’.

"Не, не... Нисам најбољи тренер на свету", одмахивао је скромно главом још на терену арене "Миленијум" где је урадио нешто што никоме није успело ни у овом, ни у прошлом Миленијуму.

Тренер фудбалера Реал Мадрида, Зинедин Зидан, има више титула првака Европе него година тренерског стажа, а ако томе додамо и недавно освојен шампионат Шпаније, лако се може израчунати да је својевремено један од најбољих француских фудбалера свих времена успео од јануара 2016. године до данас да освоји три драгоцена трофеја за које је потребно у континуитету побеђивати најбоље европске клубове.

Све то урадио је тако што је у сред сезоне 2015/16 преузео екипу коју није селектирао и којој је, због санкција ФИФА, могао да придода само једног играча - Алвара Морату.

"Била је ово сјајна година. Морамо да честитамо свим играчима и овом сјајном клубу. Са овом групом играча и њиховим напорним радом, знамо да смо у стању да радимо овакве ствари", рекао је Зидан у камеру телевизије "Антена 3" док су око њега Мадридисти славили 12. титулу првака Европе.

Када је 2002. године постигао прелеп погодак у финалу Лиге шампиона против Бајера из Леверкузена, у Глазгову, и донео Реалу девету титулу првака Европе, Зидан је поручио да жели и десету, једанаесту и дванаесту.

Оно што није успео као фудбалер, почео је да надокнађује као тренер и човек који, очигледно, држи обећања.

"Срећан сам, можда не показујем то, али дубоко у себи осећам задовољство", рекао је наизглед хладни Зидан, којег ће европска спортска јавност можда ускоро почети да третира као озбиљног тренера, што најчешће није био случај.

За 512 дана у Реалу, популарни Зи-Зу освојио је две Лиге шампиона, Примеру, УЕФА Суперкуп и ФИФА клупско светско првенство. Од такмичења у којима је учествовао, недостаје му само Куп краља и Суперкуп Шпаније.

"О овоме сањате. Освојили смо Ла Лигу и Лигу шампиона. Тешко је и пласирати се у финале. Ми смо очигледно добар тим и били смо јасно супериорни у другом полувремену. Победу смо остварили на физичку снагу и одлучност", рекао је Зидан не желећи, из пристојности и поштовања према Масимилијану Алегрију да се сложи са констатацијом новинара да је Реал најважнији меч у сезони добио захваљујући сјајној тактици.

"Свако у тиму је важан, момци се добро слажу. Међу њима постоји веза и када освајате одређене ствари онда је лакше, али и даље је потребно много рада. Ипак, изнад свега, кључ овог успеха је што се сваки играч изнервира. То је главна компонента ове титуле", алудирао је Зидан на то да сваки пут када бира тим за утакмицу може да убаци само 11 играча и да је због тога често било незадовољних појединаца у тиму, али да то није значило и "распад" у свлачионици.

Зидан је упитан за одлуку да Гарета Бејла не уврсти у стартну поставу у утакмици која је била одиграна у његовом родном граду, Кардифу.

"Бејл је био са нама све време и то је најважније. Морао сам да одлучим ко ће почети и био сам у праву са тих 11. Сада ћемо уживати у нашим подвизима, а онда ћемо се одморити како бисмо били спремни за следећу сезону".

И на конференцији за медије новинари су "чачкали" Зидана око тога да је ућуткао критичаре више пута.

"Нећу да кажем да сам веома добар тренер, пре тога сам био ужасно лош. Ја само волим фудбал и прилику што могу да будем у овом клубу", слегао је раменима и тражио следеће питање.

Јувентус је био горопадан у првом полувремену, али је од повратка екипа из свлачионица утакмица ушла у једносмерну улицу, ону која је водила према голу Ђанлуиђија Буфона.

"Прво полувреме било је уједначено. Јувентус је изашао и био веома јак. Нисмо имали посед лопте онолико колико смо желели, али смо то успели у другом полувремену и били смо супериорни. Рекао сам им само да наставе да раде све што су радили само да буду пажљивији према лопти и да је боље чувају. Знамо да играмо фудбал, а како смо играли у другом полувремену... то је био спектакл. Постићи четири гола против Јувентуса није нимало лако", рекао је Зидан.

Питали су га и за сарадњу са председником Флорентином Перезом, који је умео да смењује тренере и када би освојили трофеј.

"Нећу да кажем да ћу остати у Реалу цео живот, само да сам срећан и захвалан што сам добио прилику да тренирам ове играче. Мислим да ћу бити овде следеће сезоне. Али прво желим да уживам у овој. Осећам се као да плешем. Све дугујем овом клубу. Ја сам човек овог клуба, овај клуб је у мом срцу", отворио се Зидан пред крај разговора са великом групом репортера из целог света.

"Прва ствар која ми падне напамет када размишљам о овој титули је много уложеног рада. Да, имамо и много талента, али рад је био пресудан. Ако сматраш да одређене циљеве можеш да оствариш напорним радом, онда имаш шансе да у томе успеш. Веома сам поносан на ове играче. Свако је дао нешто тиму и то је чињеница коју ништа не може да промени, а и узрок наших успеха", закључио је и онда отишао да прослави са играчима, који су од данас богатији за по милион и по евра.

Свако.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар