Zidan: Real je najveći klub na svijetu!

Trener Real Madrida Zinedin Zidan rekao je posle osvajanja Lige šampiona da je španski klub najbolji klub na svetu.  Skromne reči mudrog čoveka! "Ključna stvar je što se ovi igrači nerviraju", rekao je Zinedin Zidan posle nezaboravne noći u Kardifu. Skromno, odbio je i priču o tome da je najbolji trener na svetu, demantovao da je taktički porazio Alegrija. Džentlmenski.

Fudbal 04.06.2017 | 16:00
Zidan: Real je najveći klub na svijetu!
Real je pobedio Juventus sa 4:1 i postao prvi klub koji je odbranio trofej u Ligi šampiona i 12. put postao šampion Evrope.

"Iza ovog velikog rezultata je jako puno našeg rada, ali i veliki kvalitet ove ekipe. Srećan sam i ponosan što mogu da budem deo ovakvog kluba, što sam trener Real Madrid. Ovaj oećaj kroz koji prolazimo proteklih je neverovatan“, rekao je Zidan i dodao:

"Real Madrid je klub s ogromnom istorijom, ovo je najveći klub na svietu. A to pokazujemo u svakoj utakmici, ma baš svaki put kad izađemo na teren. A kada imate ovakve igrače, onda možete da osvajate trofeje. Ovo je za nas bila sjajna godina, čestitao bih svim igračima na neverovatnim rezultatima

Na pitanje novinara da li je on najbolji trener na svetu Ziidan je odgovorio:

"Ne, ne, nemojte me na to navlačiti. Nisam", završio je trener ’Kraljevića’.

"Ne, ne... Nisam najbolji trener na svetu", odmahivao je skromno glavom još na terenu arene "Milenijum" gde je uradio nešto što nikome nije uspelo ni u ovom, ni u prošlom Milenijumu.

Trener fudbalera Real Madrida, Zinedin Zidan, ima više titula prvaka Evrope nego godina trenerskog staža, a ako tome dodamo i nedavno osvojen šampionat Španije, lako se može izračunati da je svojevremeno jedan od najboljih francuskih fudbalera svih vremena uspeo od januara 2016. godine do danas da osvoji tri dragocena trofeja za koje je potrebno u kontinuitetu pobeđivati najbolje evropske klubove.

Sve to uradio je tako što je u sred sezone 2015/16 preuzeo ekipu koju nije selektirao i kojoj je, zbog sankcija FIFA, mogao da pridoda samo jednog igrača - Alvara Moratu.

"Bila je ovo sjajna godina. Moramo da čestitamo svim igračima i ovom sjajnom klubu. Sa ovom grupom igrača i njihovim napornim radom, znamo da smo u stanju da radimo ovakve stvari", rekao je Zidan u kameru televizije "Antena 3" dok su oko njega Madridisti slavili 12. titulu prvaka Evrope.

Kada je 2002. godine postigao prelep pogodak u finalu Lige šampiona protiv Bajera iz Leverkuzena, u Glazgovu, i doneo Realu devetu titulu prvaka Evrope, Zidan je poručio da želi i desetu, jedanaestu i dvanaestu.

Ono što nije uspeo kao fudbaler, počeo je da nadoknađuje kao trener i čovek koji, očigledno, drži obećanja.

"Srećan sam, možda ne pokazujem to, ali duboko u sebi osećam zadovoljstvo", rekao je naizgled hladni Zidan, kojeg će evropska sportska javnost možda uskoro početi da tretira kao ozbiljnog trenera, što najčešće nije bio slučaj.

Za 512 dana u Realu, popularni Zi-Zu osvojio je dve Lige šampiona, Primeru, UEFA Superkup i FIFA klupsko svetsko prvenstvo. Od takmičenja u kojima je učestvovao, nedostaje mu samo Kup kralja i Superkup Španije.

"O ovome sanjate. Osvojili smo La Ligu i Ligu šampiona. Teško je i plasirati se u finale. Mi smo očigledno dobar tim i bili smo jasno superiorni u drugom poluvremenu. Pobedu smo ostvarili na fizičku snagu i odlučnost", rekao je Zidan ne želeći, iz pristojnosti i poštovanja prema Masimilijanu Alegriju da se složi sa konstatacijom novinara da je Real najvažniji meč u sezoni dobio zahvaljujući sjajnoj taktici.

"Svako u timu je važan, momci se dobro slažu. Među njima postoji veza i kada osvajate određene stvari onda je lakše, ali i dalje je potrebno mnogo rada. Ipak, iznad svega, ključ ovog uspeha je što se svaki igrač iznervira. To je glavna komponenta ove titule", aludirao je Zidan na to da svaki put kada bira tim za utakmicu može da ubaci samo 11 igrača i da je zbog toga često bilo nezadovoljnih pojedinaca u timu, ali da to nije značilo i "raspad" u svlačionici.

Zidan je upitan za odluku da Gareta Bejla ne uvrsti u startnu postavu u utakmici koja je bila odigrana u njegovom rodnom gradu, Kardifu.

"Bejl je bio sa nama sve vreme i to je najvažnije. Morao sam da odlučim ko će početi i bio sam u pravu sa tih 11. Sada ćemo uživati u našim podvizima, a onda ćemo se odmoriti kako bismo bili spremni za sledeću sezonu".

I na konferenciji za medije novinari su "čačkali" Zidana oko toga da je ućutkao kritičare više puta.

"Neću da kažem da sam veoma dobar trener, pre toga sam bio užasno loš. Ja samo volim fudbal i priliku što mogu da budem u ovom klubu", slegao je ramenima i tražio sledeće pitanje.

Juventus je bio goropadan u prvom poluvremenu, ali je od povratka ekipa iz svlačionica utakmica ušla u jednosmernu ulicu, onu koja je vodila prema golu Đanluiđija Bufona.

"Prvo poluvreme bilo je ujednačeno. Juventus je izašao i bio veoma jak. Nismo imali posed lopte onoliko koliko smo želeli, ali smo to uspeli u drugom poluvremenu i bili smo superiorni. Rekao sam im samo da nastave da rade sve što su radili samo da budu pažljiviji prema lopti i da je bolje čuvaju. Znamo da igramo fudbal, a kako smo igrali u drugom poluvremenu... to je bio spektakl. Postići četiri gola protiv Juventusa nije nimalo lako", rekao je Zidan.

Pitali su ga i za saradnju sa predsednikom Florentinom Perezom, koji je umeo da smenjuje trenere i kada bi osvojili trofej.

"Neću da kažem da ću ostati u Realu ceo život, samo da sam srećan i zahvalan što sam dobio priliku da treniram ove igrače. Mislim da ću biti ovde sledeće sezone. Ali prvo želim da uživam u ovoj. Osećam se kao da plešem. Sve dugujem ovom klubu. Ja sam čovek ovog kluba, ovaj klub je u mom srcu", otvorio se Zidan pred kraj razgovora sa velikom grupom reportera iz celog sveta.

"Prva stvar koja mi padne napamet kada razmišljam o ovoj tituli je mnogo uloženog rada. Da, imamo i mnogo talenta, ali rad je bio presudan. Ako smatraš da određene ciljeve možeš da ostvariš napornim radom, onda imaš šanse da u tome uspeš. Veoma sam ponosan na ove igrače. Svako je dao nešto timu i to je činjenica koju ništa ne može da promeni, a i uzrok naših uspeha", zaključio je i onda otišao da proslavi sa igračima, koji su od danas bogatiji za po milion i po evra.

Svako.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar