Владина намјера закашњела

Влада РС недавно је разматрала ситуацију у Олимпијском центру ''Јахорина'', односно тражила рјешење за излазак из кризе овог предузећа. Идеја Владе, по узору на сусједну Србију, је одвојити скијалиште од угоститељских објеката и тако добијена средства усмјерити у осњежавање стаза и враћање дугова.

Република Српска 03.06.2017 | 21:49
Владина намјера закашњела
ОЦ ''Јахорина'' дугује око 21 милион марака, годинама уназад послује с губицима, а не враћа ни кредит ИРБ-у, који је доспио на наплату.

Рјешење кризе у којој се Олимпијски центар ''Јахорина'' налази је или продаја угоститељских објеката или улагање огромних средстава, кажу у Влади РС и појашњавају да никаква коначна одлука није донесена. Ближа им је ипак идеја о продаји, посебно јер има много објеката који већ годинама нису у функцији.

"Ми смо размишљали да неке од тих објеката, штета да се оно не искористи, да се ставе у функцију на начин да буду продати некоме, да их тај неко опреми и стави у функцију а сва средства која се прикупе по том основу иду у инвестирање у саму Јахорину и скијалиште и све оно што је потребно да то скијалиште заиста живи свој живот", казала је премијерка РС Жељка Цвијановић.

Наду да ће скијалиште заиста заживјети пуним капацитетом прије неколико година пробудила је инвестиција Владе од око 20 милиона евра, уложених углавном у модернизацију капацитета, куповину шестосједа. Владина идеја о продаји је закашњела, сматра  министар спољне трговине БиХ.

"Ако је било вријеме за продају, то је требало да се чини прије улагања од 45 или 46 милиона марака. Овако, питање је да ли ћемо продајом уопште добити назад оно што је јавно уложено, што су средства грађана и да ли ћемо успјети да том продајом на било који начин било шта учинимо за овај важан привреди и туристички потенцијал БиХ и РС", казао је министар спољне трговине БиХ Мирко Шаровић.

И економисти су анализирали рад ОЦ ''Јахорина'' упозоравају да остаје нејасно шта Влада тачно жели продати, јер се ради и о хотелима који нису у власништву центра, а нису ни у функцији више од 20 година.

"Који јесу у власништву Владе али нису ни на који начин повезани са ОЦ 'Јахорина'. Не видим како та средства могу поправити ситуацију у ОЦ 'Јахорина' који је акционарско друштво које јесте у влсаништву Владе 86 посто, али није једини власник. Осим ако се не односи на хотел Бистрицу. А и тада је капацитет Владе да заврши само осњежавање које је по мастер плану предвиђено, па није никад урађено, јако мали, будући да се хотел 'Бистрица' не може продати ни за приближно средстава колико је потребно да се осњежи комплетна Јахорина", наводи Марко Ђого, економски аналитичар.

Нико из ОЦ ''Јахорина'' није желио пред наше камере, како би говорио о најави Владе за продају дијела овог центра. Ипак, чињеница је да центар дугује око 20 милиона марака, од чега највише дугује ИРБ-у, по основу кредита.

Јахорина са затезним каматама ИРБ-у данас дугује око 18 милиона марака, годину су завршили са губитком од 4,4 милиона марака, а имају и проблема с исплатама плата за око 160 стално запослених радника.

(Н1)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Пале

03.06.2017 20:26

Назалост. Долази крај. Само да подсјетим ОЦ-ом управља СНСД вец 11 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзони

04.06.2017 06:20

Све је проблем како су проклете странке преузеле,25 година све редом униставају!!!

Name

Репо Послови

04.06.2017 06:42

Тако је

Name

ре Пале

04.06.2017 07:46

Јахорином управља паљански ганг, од краја рата на овамо. Направите истрагу, ко је и од којих новаца направио угоститељске објекте по Јахорини и све ће вам бити јасно.

Name

Славко

04.06.2017 08:37

Да у ОЦ није уложено у жичаре, то скијалисте инспекција би давно затворила. СДС је одозго годинама само извлачио кеш, ништа није улагао.

Name

ДЕГОТХИА

04.06.2017 09:25

САМИ СТЕ КРИВИ ЗА ЈАХОРИНУ КАДА СТЕ ПРИХВАТИЛИ И ПОДРЖАЛИ НЕРАЗУМНИ ПРОЈЕКАТ ОНОГ ЛУДОГ ЏОМБИЋА И ИСХИТРЕНЕ НАБАВКЕ НАЈСКУПЉИХ "БРЗИХ СЈЕДАЛИЦА" - КОЈЕ СУ ЈЕДИНО ОМУГУЋИЛЕ БРЗУ НАПЛАТУ НЕНОРМАЛНИХ ПРОВИЗИЈА И ЈОШ БРЖЕ ЗАДУЖИВАЊЕ КОЈЕ ВОДИ У ПРОПАСТ. ЈЕДИНО СТО СЕ САДА МОЖЕ УРАДИТИ ЈЕ ДА СЕ НЕ ДОЗВОЛИ ПРОДАЈА ЦЕНТРА - НИ ПО КОЈУ ЦИЈЕНУ ДОК ЈЕ НА ВЛАСТИ ОВАЈ ОЛОШ.

Name

ОК

04.06.2017 20:19

Није крај, Јахорину купују Арапи.

Name

Труе

03.06.2017 20:38

"Јахорински туризам" је старомодна прича.

ОДГОВОРИТЕ
Name

1 КМ

03.06.2017 21:22

Купице Јахорину неко од пословних људи из ФБиХ и подици це је на ноге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@1 КМ

04.06.2017 09:43

Само ако купује власник Превент Групације, Хастор. Њему је треба поклонити, без накнаде. Једини пословни човјек са Балкана који је све стекао захваљујући знању. Запослио би комплетне Пале, једноставно чега год се дохвати то и успије. Само нисам сигуран да ли би он био заинтересован да се бакће са паљанским тарзанима, ипак је то џунгла... Сви остали послијератни тзв бизМисмени, бивши таксисти и пиљари, све го лопов.

Name

Индијанац

03.06.2017 23:38

Само продати фамилији Хастор, власницима Превент групације. Једина фирма на Балкану која константно расте и никада не купује компаније да их препродаје и растура. Све остало, укључујући и тзв скијалишта из Србије кона су под контролом политике заборавити. Радници би требали имати право одлучивања када је у питању њихова егзистенција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мисслим

04.06.2017 04:41

А ста то није пропало у овој биједмој земљи имамо власт која незна ни гуске да цува и трајацемо док продају постојеце а онда банкрот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логицно

04.06.2017 05:26

Зимски центри не могу презивљавати од зимских сезона, мора постојати цјелогодисњи садрзај. Па само прекопирајте Копаоник побогу! Спортских садрзаја и забаве цијелу годину, није туризам само ресторан и алкохол.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клик

04.06.2017 05:56

Касни 6 година. Боље икад него никад :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Романија

04.06.2017 07:47

Окрените се на романијски туризам, а Јахорина је вец одавно продата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран т

04.06.2017 14:07

Има ли иједан директор или компанија под окриљем снсд-а да је успјешна да није пропала или доживјела фијаско.

ОДГОВОРИТЕ