Vladina namjera zakašnjela

Vlada RS nedavno je razmatrala situaciju u Olimpijskom centru ''Jahorina'', odnosno tražila rješenje za izlazak iz krize ovog preduzeća. Ideja Vlade, po uzoru na susjednu Srbiju, je odvojiti skijalište od ugostiteljskih objekata i tako dobijena sredstva usmjeriti u osnježavanje staza i vraćanje dugova.

Republika Srpska 03.06.2017 | 21:49
Vladina namjera zakašnjela
OC ''Jahorina'' duguje oko 21 milion maraka, godinama unazad posluje s gubicima, a ne vraća ni kredit IRB-u, koji je dospio na naplatu.

Rješenje krize u kojoj se Olimpijski centar ''Jahorina'' nalazi je ili prodaja ugostiteljskih objekata ili ulaganje ogromnih sredstava, kažu u Vladi RS i pojašnjavaju da nikakva konačna odluka nije donesena. Bliža im je ipak ideja o prodaji, posebno jer ima mnogo objekata koji već godinama nisu u funkciji.

"Mi smo razmišljali da neke od tih objekata, šteta da se ono ne iskoristi, da se stave u funkciju na način da budu prodati nekome, da ih taj neko opremi i stavi u funkciju a sva sredstva koja se prikupe po tom osnovu idu u investiranje u samu Jahorinu i skijalište i sve ono što je potrebno da to skijalište zaista živi svoj život", kazala je premijerka RS Željka Cvijanović.

Nadu da će skijalište zaista zaživjeti punim kapacitetom prije nekoliko godina probudila je investicija Vlade od oko 20 miliona evra, uloženih uglavnom u modernizaciju kapaciteta, kupovinu šestosjeda. Vladina ideja o prodaji je zakašnjela, smatra  ministar spoljne trgovine BiH.

"Ako je bilo vrijeme za prodaju, to je trebalo da se čini prije ulaganja od 45 ili 46 miliona maraka. Ovako, pitanje je da li ćemo prodajom uopšte dobiti nazad ono što je javno uloženo, što su sredstva građana i da li ćemo uspjeti da tom prodajom na bilo koji način bilo šta učinimo za ovaj važan privredi i turistički potencijal BiH i RS", kazao je ministar spoljne trgovine BiH Mirko Šarović.

I ekonomisti su analizirali rad OC ''Jahorina'' upozoravaju da ostaje nejasno šta Vlada tačno želi prodati, jer se radi i o hotelima koji nisu u vlasništvu centra, a nisu ni u funkciji više od 20 godina.

"Koji jesu u vlasništvu Vlade ali nisu ni na koji način povezani sa OC 'Jahorina'. Ne vidim kako ta sredstva mogu popraviti situaciju u OC 'Jahorina' koji je akcionarsko društvo koje jeste u vlsaništvu Vlade 86 posto, ali nije jedini vlasnik. Osim ako se ne odnosi na hotel Bistricu. A i tada je kapacitet Vlade da završi samo osnježavanje koje je po master planu predviđeno, pa nije nikad urađeno, jako mali, budući da se hotel 'Bistrica' ne može prodati ni za približno sredstava koliko je potrebno da se osnježi kompletna Jahorina", navodi Marko Đogo, ekonomski analitičar.

Niko iz OC ''Jahorina'' nije želio pred naše kamere, kako bi govorio o najavi Vlade za prodaju dijela ovog centra. Ipak, činjenica je da centar duguje oko 20 miliona maraka, od čega najviše duguje IRB-u, po osnovu kredita.

Jahorina sa zateznim kamatama IRB-u danas duguje oko 18 miliona maraka, godinu su završili sa gubitkom od 4,4 miliona maraka, a imaju i problema s isplatama plata za oko 160 stalno zaposlenih radnika.

(N1)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Pale

03.06.2017 22:26

Nazalost. Dolazi kraj. Samo da podsjetim OC-om upravlja SNSD vec 11 godina.

ODGOVORITE
Name

dzoni

04.06.2017 08:20

Sve je problem kako su proklete stranke preuzele,25 godina sve redom unistavaju!!!

Name

Repo Poslovi

04.06.2017 08:42

Tako je

Name

re Pale

04.06.2017 09:46

Jahorinom upravlja paljanski gang, od kraja rata na ovamo. Napravite istragu, ko je i od kojih novaca napravio ugostiteljske objekte po Jahorini i sve će vam biti jasno.

Name

Slavko

04.06.2017 10:37

Da u OC nije uloženo u žičare, to skijaliste inspekcija bi davno zatvorila. SDS je odozgo godinama samo izvlačio keš, ništa nije ulagao.

Name

DEGOTHIA

04.06.2017 11:25

SAMI STE KRIVI ZA JAHORINU KADA STE PRIHVATILI I PODRŽALI NERAZUMNI PROJEKAT ONOG LUDOG DŽOMBIĆA I ISHITRENE NABAVKE NAJSKUPLJIH "BRZIH SJEDALICA" - KOJE SU JEDINO OMUGUĆILE BRZU NAPLATU NENORMALNIH PROVIZIJA I JOŠ BRŽE ZADUŽIVANJE KOJE VODI U PROPAST. JEDINO STO SE SADA MOŽE URADITI JE DA SE NE DOZVOLI PRODAJA CENTRA - NI PO KOJU CIJENU DOK JE NA VLASTI OVAJ OLOŠ.

Name

OK

04.06.2017 22:19

Nije kraj, Jahorinu kupuju Arapi.

Name

True

03.06.2017 22:38

"Jahorinski turizam" je staromodna priča.

ODGOVORITE
Name

1 KM

03.06.2017 23:22

Kupice Jahorinu neko od poslovnih ljudi iz FBiH i podici ce je na noge.

ODGOVORITE
Name

@1 KM

04.06.2017 11:43

Samo ako kupuje vlasnik Prevent Grupacije, Hastor. Njemu je treba pokloniti, bez naknade. Jedini poslovni čovjek sa Balkana koji je sve stekao zahvaljujući znanju. Zaposlio bi kompletne Pale, jednostavno čega god se dohvati to i uspije. Samo nisam siguran da li bi on bio zainteresovan da se bakće sa paljanskim tarzanima, ipak je to džungla... Svi ostali poslijeratni tzv bizMismeni, bivši taksisti i piljari, sve go lopov.

Name

Indijanac

04.06.2017 01:38

Samo prodati familiji Hastor, vlasnicima Prevent grupacije. Jedina firma na Balkanu koja konstantno raste i nikada ne kupuje kompanije da ih preprodaje i rastura. Sve ostalo, uključujući i tzv skijališta iz Srbije kona su pod kontrolom politike zaboraviti. Radnici bi trebali imati pravo odlučivanja kada je u pitanju njihova egzistencija.

ODGOVORITE
Name

misslim

04.06.2017 06:41

A sta to nije propalo u ovoj bijedmoj zemlji imamo vlast koja nezna ni guske da cuva i trajacemo dok prodaju postojece a onda bankrot.

ODGOVORITE
Name

Logicno

04.06.2017 07:26

Zimski centri ne mogu prezivljavati od zimskih sezona, mora postojati cjelogodisnji sadrzaj. Pa samo prekopirajte Kopaonik pobogu! Sportskih sadrzaja i zabave cijelu godinu, nije turizam samo restoran i alkohol.

ODGOVORITE
Name

Klik

04.06.2017 07:56

Kasni 6 godina. Bolje ikad nego nikad :)

ODGOVORITE
Name

Romanija

04.06.2017 09:47

Okrenite se na romanijski turizam, a Jahorina je vec odavno prodata.

ODGOVORITE
Name

Zoran t

04.06.2017 16:07

Ima li ijedan direktor ili kompanija pod okriljem snsd-a da je uspješna da nije propala ili doživjela fijasko.

ODGOVORITE