Одакле све увозимо кромпир?

Док домаћи пољопривредници бацају кромпир који су произвели јер немају где и коме да га продају, у БиХ се годишње увозе хиљаде тона овог поврћа.

Босна и Херцеговина 03.06.2017 | 08:29
Одакле све увозимо кромпир?
На наше тржиште кромпир буквално стиже из свих крајева света, чак и из Египта, Турске, Албаније.

Подаци Спољнотрговинске коморе показују да је лане у БиХ увезено више од 16.300 тона, а од почетка јануара до краја априла 2017. чак 8.200 тона овог поврћа.

То значи да смо за само 4 месеца скоро премашили количину која је на тржиште БиХ доспела за 6 месеци 2016.

Док домаћи пољопривредници не знају шта да раде са прошлогодишњим родом кромпиром, конце им мрси увоз који, као и ранијих година, ради пуном паром.

Зато су произвођачи присиљени да га продају у бесцење, сретни да неко хоће уопште хоће га купи.

Цена кромпира посебно је обезвређена ове године, па су људи последних месеци присиљени да килограм продају и по 15 фенинга, па чак и ниже.

Суочени са проблемом неконкурентности, пољопривредници су лане засејали мање кромпира него годину пре, али су се суочили са далеко већим родом од очекиваног.

Јован В. каже да је лане сакупио око 15 тона кромпира, од чега је успео да прода трећину.

"Крајем прошле године килограм сам продавао за 25 фенинга. Срећа што имам пријатеља који држи ресторан, па ми је изашао у сусрет. Међутим, у последње време цена килограма не прелази 15 фенинга", каже Јован В.

У удружењима пољопривредника кажу да је ван памети да из иностранства увозимо пољопривредне културе које код нас одлично успевају.

"Иако кромпир успева у целој БиХ, увозимо га чак из Алжира и Египта. Чињеница је да наш сељак нема неке користи од његове сетве, али једноставно немају шта друго да раде, а такође се надају да ће држава урадити нешто да њихови производи буду конкурентнији макар на домаћем тржишту. Како ствари стоје, велике количине и даље ће пропадати, а грађани ће јести коримпир из увоза", каже Владимир Усорац из Удружења пољопривредних произвођача РС.

Званична стаистика показује да је лане на њивама у БиХ засејано 200.000 хектара кромпира мање у оносу на годину пре. С друге стране, током прошле годи произведено је 71.735 тона кромпира више него у 2015.

Због проблема продаје који из године у годину мучи домаће произвођаче, они поручују да немају избора него да смањују обим производње.

Међутим, тако се само ствара простор за увоз још више кромпира и других пољопривредних производа из иностранства, упозоравају фармери.

Извор: Блиц.рс

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Доц

03.06.2017 07:48

Болесника колико хоцес, Срби никада неце имати дрзаву, нити це зивјети ко сав нормалан свијет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бб

03.06.2017 08:54

Ко да ову власт интересује застита домацих производјаца..фуј,само се нервирам из дана у дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

03.06.2017 17:02

Нај боље би било да кикирики саде,мозда се боље исплати.