Odakle sve uvozimo krompir?

Dok domaći poljoprivrednici bacaju krompir koji su proizveli jer nemaju gde i kome da ga prodaju, u BiH se godišnje uvoze hiljade tona ovog povrća.

Bosna i Hercegovina 03.06.2017 | 08:29
Odakle sve uvozimo krompir?
Na naše tržište krompir bukvalno stiže iz svih krajeva sveta, čak i iz Egipta, Turske, Albanije.

Podaci Spoljnotrgovinske komore pokazuju da je lane u BiH uvezeno više od 16.300 tona, a od početka januara do kraja aprila 2017. čak 8.200 tona ovog povrća.

To znači da smo za samo 4 meseca skoro premašili količinu koja je na tržište BiH dospela za 6 meseci 2016.

Dok domaći poljoprivrednici ne znaju šta da rade sa prošlogodišnjim rodom krompirom, konce im mrsi uvoz koji, kao i ranijih godina, radi punom parom.

Zato su proizvođači prisiljeni da ga prodaju u bescenje, sretni da neko hoće uopšte hoće ga kupi.

Cena krompira posebno je obezvređena ove godine, pa su ljudi poslednih meseci prisiljeni da kilogram prodaju i po 15 feninga, pa čak i niže.

Suočeni sa problemom nekonkurentnosti, poljoprivrednici su lane zasejali manje krompira nego godinu pre, ali su se suočili sa daleko većim rodom od očekivanog.

Jovan V. kaže da je lane sakupio oko 15 tona krompira, od čega je uspeo da proda trećinu.

"Krajem prošle godine kilogram sam prodavao za 25 feninga. Sreća što imam prijatelja koji drži restoran, pa mi je izašao u susret. Međutim, u poslednje vreme cena kilograma ne prelazi 15 feninga", kaže Jovan V.

U udruženjima poljoprivrednika kažu da je van pameti da iz inostranstva uvozimo poljoprivredne kulture koje kod nas odlično uspevaju.

"Iako krompir uspeva u celoj BiH, uvozimo ga čak iz Alžira i Egipta. Činjenica je da naš seljak nema neke koristi od njegove setve, ali jednostavno nemaju šta drugo da rade, a takođe se nadaju da će država uraditi nešto da njihovi proizvodi budu konkurentniji makar na domaćem tržištu. Kako stvari stoje, velike količine i dalje će propadati, a građani će jesti korimpir iz uvoza", kaže Vladimir Usorac iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

Zvanična staistika pokazuje da je lane na njivama u BiH zasejano 200.000 hektara krompira manje u onosu na godinu pre. S druge strane, tokom prošle godi proizvedeno je 71.735 tona krompira više nego u 2015.

Zbog problema prodaje koji iz godine u godinu muči domaće proizvođače, oni poručuju da nemaju izbora nego da smanjuju obim proizvodnje.

Međutim, tako se samo stvara prostor za uvoz još više krompira i drugih poljoprivrednih proizvoda iz inostranstva, upozoravaju farmeri.

Izvor: Blic.rs

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Doc

03.06.2017 07:48

Bolesnika koliko hoces, Srbi nikada nece imati drzavu, niti ce zivjeti ko sav normalan svijet.

ODGOVORITE
Name

Bb

03.06.2017 08:54

Ko da ovu vlast interesuje zastita domacih proizvodjaca..fuj,samo se nerviram iz dana u dan.

ODGOVORITE
Name

Brzi

03.06.2017 17:02

Naj bolje bi bilo da kikiriki sade,mozda se bolje isplati.