Испуњени услове за руски дуг

Споразум између Савјета министара БиХ и Владе Руске Федерације,који се односи на клириншки дуг бившег СССР-а, јуче је ступио на снагу објављивањем у „Службеном гласнику БиХ“ чиме су у БиХ испуњени услови за скору уплату 125 милиона америчких долара на рачун у Централној банци БиХ, саопштено је из Министарства финанасија и трезора БиХ. .

Босна и Херцеговина 02.06.2017 | 15:50
Испуњени услове за руски дуг
Министарство финанција и трезора БиХ обавијестило је данас Велепосланство Руске Федерације у БиХ да су са бх. стране испуњени сви услови за реализацију обавеза по Споразуму о регулирању обавеза бившег СССР-а по обрачунима у вези с робним прометом између бившег СССР-а и бивше СФРЈ којег је у Москиви у име БиХ потписао министар финансија и трезора Вјекослав Беванда.

Такође, ради информирања о овим чињеницама упућена је и нота Министарству финанција Руске Федерације путем Министарства спољних послова БиХ.

Споразумом се предвиђа да је моменат ступања на снагу датум добивања посљедњег писаног обавјештења о испуњењу унутрашњих процедура нужних за његову реализацију, те је министар  финансија и трезора Вјекослав Беванда затражио информацију од руске стране да ли су окончане све процедуре у Руској Федерацији.

 Након добијања одговора од Руске Федерације, почиње тећи рок од 45 дана у којем се очекује уплата средстава на рачун Министарства финансија и трезора који је отворен у Централној банци БиХ.

Ратификацијом споразума бх. страна створила је претпоставке за реализацију обвеза које су стране преузеле по Споразуму, што значи да не постоје формалне препреке да се изврши трансакција средстава у износу од 125 милиона долара у корист Босне и Херцеговине.

Подсјећамо да се средства од клириншког дуга дијеле по унапријед утврђеним процентима: Федерација БиХ 58 посто, Република Српска 29 посто,институције БиХ 10 посто и Брчко Дистрикт три посто, саопштено је из Министарства финнсија и трезора БиХ.

(БН)

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ннн

02.06.2017 14:33

Засто босна и херцеговина гдје је само Република српска брацо Руси . Сваста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кал

02.06.2017 14:54

Изгледа да су полубраћа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Волим РС

02.06.2017 14:55

Е Босна и Херцеговина је држава, а РС је као држава али није званично. Биће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

02.06.2017 16:50

А ти си цовек а требао би да будес паметан а нис званоцно али бицес.

Name

Договор

02.06.2017 14:56

Одличан примјер какав је Додик политички тактицар, прије висе од годину и по дана договорио је с Русима исплату клиринског дуга у новцу. Што је једино са БиХ, Русија пристала да уради. Унапред знајући за ратни дуг за плин Федерације од 98 милиона долара. Притом је компанија Гас-РЕС из Републике Српске потписала уговор са руским Гаспромом, да Руси немају потраживања од РС за ратни период. Што це резултирати тиме да це Федерација морати уплатити назад читав износ који јој припада на основу договора о клиринском дугу, јер има дуговања према Гаспрому. док Републици Српској остају паре од клиринског дуга

ОДГОВОРИТЕ
Name

см

02.06.2017 17:03

Промасио си све...