Ispunjeni uslove za ruski dug

Sporazum između Savjeta ministara BiH i Vlade Ruske Federacije,koji se odnosi na klirinški dug bivšeg SSSR-a, juče je stupio na snagu objavljivanjem u „Službenom glasniku BiH“ čime su u BiH ispunjeni uslovi za skoru uplatu 125 miliona američkih dolara na račun u Centralnoj banci BiH, saopšteno je iz Ministarstva finanasija i trezora BiH. .

Bosna i Hercegovina 02.06.2017 | 15:50
Ispunjeni uslove za ruski dug
Ministarstvo financija i trezora BiH obavijestilo je danas Veleposlanstvo Ruske Federacije u BiH da su sa bh. strane ispunjeni svi uslovi za realizaciju obaveza po Sporazumu o reguliranju obaveza bivšeg SSSR-a po obračunima u vezi s robnim prometom između bivšeg SSSR-a i bivše SFRJ kojeg je u Moskivi u ime BiH potpisao ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda.

Takođe, radi informiranja o ovim činjenicama upućena je i nota Ministarstvu financija Ruske Federacije putem Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Sporazumom se predviđa da je momenat stupanja na snagu datum dobivanja posljednjeg pisanog obavještenja o ispunjenju unutrašnjih procedura nužnih za njegovu realizaciju, te je ministar  finansija i trezora Vjekoslav Bevanda zatražio informaciju od ruske strane da li su okončane sve procedure u Ruskoj Federaciji.

 Nakon dobijanja odgovora od Ruske Federacije, počinje teći rok od 45 dana u kojem se očekuje uplata sredstava na račun Ministarstva finansija i trezora koji je otvoren u Centralnoj banci BiH.

Ratifikacijom sporazuma bh. strana stvorila je pretpostavke za realizaciju obveza koje su strane preuzele po Sporazumu, što znači da ne postoje formalne prepreke da se izvrši transakcija sredstava u iznosu od 125 miliona dolara u korist Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo da se sredstva od klirinškog duga dijele po unaprijed utvrđenim procentima: Federacija BiH 58 posto, Republika Srpska 29 posto,institucije BiH 10 posto i Brčko Distrikt tri posto, saopšteno je iz Ministarstva finnsija i trezora BiH.

(BN)

 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

nnn

02.06.2017 14:33

Zasto bosna i hercegovina gdje je samo Republika srpska braco Rusi . Svasta

ODGOVORITE
Name

Kal

02.06.2017 14:54

Izgleda da su polubraća.

ODGOVORITE
Name

Volim RS

02.06.2017 14:55

E Bosna i Hercegovina je država, a RS je kao država ali nije zvanično. Biće.

ODGOVORITE
Name

re

02.06.2017 16:50

A ti si covek a trebao bi da budes pametan a nis zvanocno ali bices.

Name

Dogovor

02.06.2017 14:56

Odličan primjer kakav je Dodik politički takticar, prije vise od godinu i po dana dogovorio je s Rusima isplatu klirinskog duga u novcu. Što je jedino sa BiH, Rusija pristala da uradi. Unapred znajući za ratni dug za plin Federacije od 98 miliona dolara. Pritom je kompanija Gas-RES iz Republike Srpske potpisala ugovor sa ruskim Gaspromom, da Rusi nemaju potraživanja od RS za ratni period. Što ce rezultirati time da ce Federacija morati uplatiti nazad čitav iznos koji joj pripada na osnovu dogovora o klirinskom dugu, jer ima dugovanja prema Gaspromu. dok Republici Srpskoj ostaju pare od klirinskog duga

ODGOVORITE
Name

sm

02.06.2017 17:03

Promasio si sve...