"Граница бола" Русије је Србија

Немачка штампа пише да Запад и Русија не могу да се усагласе у безбедносној политици јер Путину није стало до граница већ до сфера утицаја, а ту је и Србија.

Србија 02.06.2017 | 12:45
"Граница бола" Русије је Србија
Немачки недељник "Цајт" пише да Русија у својој сфери утицаја види и Србију и да је руска "граница бола" стотинама колометара далеко, односно на граници са Србијом за коју Русија сматра да никада не треба да уђе у НАТО.

"Зашто Запад и Русија не могу да се усагласе о заједничкој безбедносној политици? Зато што Путину није стало до граница већ до сфера утицаја“, пише аутор Михаел Туман у тексту који је објављен на порталу угледног недељника "Цајт".

Осврћући се на недавни самит НАТО, Туман пише да су се неки посматрачи из Москве радовали "крхотинама које је амерички председник оставио у Бриселу", али да се "злурадост измешала са разочарањем јер је и Доналд Трамп у Бриселу говорио о руској претњи". Делује да су се Руси помирили са чињеницом да су лоши односи са Западом константа, пише у тексту.

Аутор се пита зашто се Руси не потруде више око Европљана, а као пример наводи састанак високих званичника ЕУ и Русије у Санкт Петербургу крајем маја, где је постојао макар покушај разговора. "Али покушаји углавном нису били достатни.

Између осталог и зато што се у разговору после пет минута увек заглави у растињу новије историје, у проширењу НАТО, косовском рату 1999, проширењу ЕУ, рату Русије и Украјине 2014. О тим стварима се још дуго неће сложити. Али не би ни морали, да тај сукоб није фундаменталнији", пише Туман.

Према његовом мишљењу, обе стране желе неповредивост граница и безбедност за све, али је невоља што под тиме подразумевају потпуно различите ствари.

"Када Европљани из ЕУ говоре о сигурним границама, они мисле на то да се не може једноставно умарширати у суседну државу као што су руске трупе учиниле 2014. у Украјини. Да се не може анектирати туђа територија, као што је Русија урадила са Кримом. Када руска влада говори о сигурним границама, она мисли да се савези држава – попут НАТО и ЕУ – не смеју ширити. Да односи моћи и утицаја не смеју да се померају. Европљани говоре о државама и границама, Руси о сферама утицаја."

Руска "граница бола" је, пише даље "Цајт" стотинама километара западно од руске државне границе.

"Она се завршава на западној граници Белорусије и Украјине. Она се завршава на границама Србије која, према виђењу руских политичара, никада не треба да постане део НАТО или ЕУ. Забуна око граница бола и државних граница и инсистирање на сферама утицаја данас спречава приближавање ЕУ и Русије. И стога Москва не може да профитира од трзавица између Трампа и ЕУ", закључује се у тексту.

Извор: ДW

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

када смо код граница

02.06.2017 11:15

И ста сада. НАТО је и на западној граници Србије [Хрватска], и на сјеверној [Мадзарсла] и на истоцним [Румунија и Бугарска], и на јузној [Црна Гора] Једина дрзава која граници са Србијом, а није у НАТО је Македонија али и она је са три стране окрузена са НАТО [Албанија, Грцка и Бугарска]

ОДГОВОРИТЕ
Name

Географија

02.06.2017 11:39

БиХ

Name

Горан са Сокоца

02.06.2017 11:44

Посто ниси поменуо насу Босну да додам: НАТО јос од краја рата 1995 пролази кроз Босну ко 'кроз' сир, За НАТО војнике не вазе закони БХ. НАТО вјезба бојевом муницијом и у РС (на Мањаци) и у Федерацију (на Гламоцу) А Босну је 'ко кифла' са три стране 'опасала' НАТО дрзава Хрватска

Name

Ре

02.06.2017 12:02

Била је земља која се звала ЈУГОСЛАВИЈА у којој смо били своји на своме ,која је била цјењена и имала углед у свијету.Сви њени народи од Триглава до Девделије су унутар те земље дозивјели и економску и сваку другу експанзију и постигли највисе у односу на своје националне прослости а и на своје националне будуцности.Данас су то само банана дрзавице и туде свере утицаја.Као сто оно би у Декни ако се мене несто пита свјетски моцноци казу не пита вас се висе ниста.

Name

Логика...

02.06.2017 12:00

Ма то јаране. Мало нам треба. Само сто даље од васег куцног прага, фино и перфидно васе зајебанције дајте нама. Навикли смо ми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Границе

02.06.2017 12:14

Ако је граница Србија, а Хрватска у Нато, ста је БиХ? Ниција земља? Зона сумрака? Отпад? Тампон зона?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

02.06.2017 14:54

Ја знам гдје је моја Република Српска.онс је са најком Србијом,а за твој сарајевски пасалук како хоцете И са ким хоцете

Name

ре

02.06.2017 17:24

БиХ је полигон за такве идиоте касто сте вас двоица. Гарант стабилности је НАТО по Дејтону то им је уствари било потребно да добију дрзављанство у БИХ ваљда ти је сада јасно ако није ( цито др ) а ако незнас ни то сттае све ти је опростено гарант добијас папир за тудзу пазњу.

Name

доскочица

02.06.2017 12:17

Нас и руса 300 милиона

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре доскоцица

02.06.2017 12:41

Не знам одакле теби те погресне информације! Ако хоцес тацније да знас: Американаца зиве 325,74 мио., Руса 144,1 мио., Србија 7,14 мио. Сад вади дигитрон и израцунај мало боље...

Name

адзенда

02.06.2017 12:18

А мозе се развалити Југославија као 1991-ве, па цак и Србија као република за које су тврдили да не могу бити разваљиване. Све у свему, ко јаци, таслаци. Нико није будала,медјународно право је утопија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ливе

04.06.2017 08:33

Срање у бојама Србија ће остати вјечни роб Русије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Доскочица

04.06.2017 08:37

Па хајвану 300 милиона вас и Руса а католика има 3 милиарде

ОДГОВОРИТЕ