Нова нада за обољеле од рака простате

Пацијенти који болују од рака простате ускоро би могли да добију боље смернице о могућностима лечења, захваљујући новој листи пропратних ефеката третмана лечења.

Здравље 02.06.2017 | 10:57
Нова нада за обољеле од рака простате
Научници су направили списак најзначајнијих потенцијалних исхода третмана пацијаната који болују од рака простате. Трогодишња студија шкотске организације ЦРАНЕС (Цанцер Ресеарцх Абердеен анд Нортх Еаст Сцотланд), проучавала је неколико стотина случајева лечења рака простате широм света.

Истраживачи су установили да постоји неколико десетина начина за мерење истих исхода, што умногоме отежава упоређивање налаза различитих студија које су се односиле на исте третмане.

Тим научника је, на крају, извео 19 могућих исхода које би сваки третман рака простате могао да има. То ће осигурати да пацијенти буду информисанији о тим исходима, при будућим третманима и анализама интервенцијама, како би знали у ком правцу би лечење могло даље да иде.

Листа исхода применљива је на све третмане лечења рака простате, укључујући и њено хируршко уклањање, спољашње зрачање и мониторинг саме болести

Уролог Томас Лам каже да су се неке досадашње студије углавном орјентисале на (уринарну) инконтиненцију, друге на еректалну дисфункцију, треће су сагледавале дугачије исходе, па је успех код свих био променљив.

"Резултат је то да је било веома тешко и за пацијенте и за хирурге да се информишу и одлуче о томе који ће третмани дати најбоље резултате за оболелог", каже он.

"Ово је први корак у стандардизацији исхода, које ћемо користити да покажемо колико су ефикасни третмани код лечења рака простате. То ће довести до тога да доктори који лече рак буду боље информисани о могућностима вођења третмана", истиче Стивен Мекленан, истраживач са Универзитета у Абердину.

Следећа фаза овог истраживања је стандардизација начина на које би ових 19 могућих исхода третмана требало да буду мерени.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар