Трамп настоји да укине санкције

Администрација предсједника САД Доналда Трампа је вец́ првих недјеља са његовим ступањем на дужност тражила од чиновницима Стејт департмента да направе приједлог за слабљење санкција против Русије, али се суочила са снажним отпором чланова старог тима бившег предсједника Барака Обаме, пише портал "Јаху њуз", позивајуц́и се на многобројне изворе.

Свијет 02.06.2017 | 08:48
Трамп настоји да укине санкције
"Бијела куц́а је озбиљно размишљала да једнострано укине санкције", изјавио је бивши функционер Стејт департмента Ден Фрид.

По његовим ријечима, у првим недјељама рада нове администрације он је добио "паничне" позиве од разних чиновника који су говорили да им је наређено да израде пакет мјера за укидање санкција, преноси "Спутњик".

Фрид је испричао да се након тога обратио једном броју конгресмена, укључујуц́и сенатора-демократу Бену Кардину са молбом да одмах усвоје закон којим би се Трампу отежало укидање санкција.

Помоц́ник државног секретара САД за вријеме Обаме Том Малиновски је такође саопштио "Јаху њузу" да је на све начине покушао да спријечи укидање санкција.

"То би била апсолутна побједа Руса", рекао је Малиновски.

Високи представник Бијеле куц́е је потврдио порталу да је администрација Трампа заиста проучавала могуц́ности уношења измјена у руским санкцијама у оквиру шире промјене политичког курса која још увијек траје.

"Све санкције смо ревидирали и Русија томе није изузетак", нагласио је извор.

Налог Стејт департјменту је стигао неколико дана након ступања Трампа на дужност предсједника. Предложено је да се размотре варијанте побољшања односа са Русијом како би у Москви добили савезника у борби против тероризма у Сирији, саопштила су два бивша чиновника.

Осим тога, предвиђено је било да се Москви врати дипломатска имовина у Мериленду и на Лонг Ајленду која је била замрзнута од краја прошле године, за вријеме администрације Барака Обаме.

Портал наводи да треба хитно усвојити закон којим се "учвршц́ују" санкције због скандала са бившим савјетником предсједника за националну безбједност Мајклом Флином.

(Спутњик)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Карадоз

02.06.2017 06:51

Спутњик, паметном довољно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

02.06.2017 09:11

Ал' паметном...

Name

Хе хе хе

02.06.2017 06:51

Ово је све лудо цудо како јос није избио нуклеарни рат хе хе хе моронцине хе хе хе идемо у три .... ал сви хе хе хе

ОДГОВОРИТЕ
Name

попара

02.06.2017 07:08

Зар нису Руси рекли да су санкције ојацале Русију?

ОДГОВОРИТЕ
Name

гд

02.06.2017 07:31

Цијели свијет це профитирати од укидања санкција. само це арапски терористи изгубити и исламисти . у сваком слуцају це исламисти добитио по гуyици а нек се само надају да це доци у насе крајеве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@гд

02.06.2017 08:36

Какве везе имају санкције против Русије са исламистима? Чињеница је да их заслужују и без отимања Украјинске територије. Зар се нико не сјећа да је Русија 45 година држала под окупацијом пола Европе, од 1945 до 1990. Скупа са Израелом су највеће зло и окупатори на планети. А то да би им Републиканци укинули санкције, то је прича за дјецу у вртићима и крезубе Србе без дана школе.

Name

Мрцо

02.06.2017 08:42

Ма не брине Русе санкције америцке, него насе црногорске

ОДГОВОРИТЕ