Tramp nastoji da ukine sankcije

Administracija predsjednika SAD Donalda Trampa je već prvih nedjelja sa njegovim stupanjem na dužnost tražila od činovnicima Stejt departmenta da naprave prijedlog za slabljenje sankcija protiv Rusije, ali se suočila sa snažnim otporom članova starog tima bivšeg predsjednika Baraka Obame, piše portal "Jahu njuz", pozivajući se na mnogobrojne izvore.

Svijet 02.06.2017 | 08:48
Tramp nastoji da ukine sankcije
"Bijela kuća je ozbiljno razmišljala da jednostrano ukine sankcije", izjavio je bivši funkcioner Stejt departmenta Den Frid.

Po njegovim riječima, u prvim nedjeljama rada nove administracije on je dobio "panične" pozive od raznih činovnika koji su govorili da im je naređeno da izrade paket mjera za ukidanje sankcija, prenosi "Sputnjik".

Frid je ispričao da se nakon toga obratio jednom broju kongresmena, uključujući senatora-demokratu Benu Kardinu sa molbom da odmah usvoje zakon kojim bi se Trampu otežalo ukidanje sankcija.

Pomoćnik državnog sekretara SAD za vrijeme Obame Tom Malinovski je takođe saopštio "Jahu njuzu" da je na sve načine pokušao da spriječi ukidanje sankcija.

"To bi bila apsolutna pobjeda Rusa", rekao je Malinovski.

Visoki predstavnik Bijele kuće je potvrdio portalu da je administracija Trampa zaista proučavala mogućnosti unošenja izmjena u ruskim sankcijama u okviru šire promjene političkog kursa koja još uvijek traje.

"Sve sankcije smo revidirali i Rusija tome nije izuzetak", naglasio je izvor.

Nalog Stejt departjmentu je stigao nekoliko dana nakon stupanja Trampa na dužnost predsjednika. Predloženo je da se razmotre varijante poboljšanja odnosa sa Rusijom kako bi u Moskvi dobili saveznika u borbi protiv terorizma u Siriji, saopštila su dva bivša činovnika.

Osim toga, predviđeno je bilo da se Moskvi vrati diplomatska imovina u Merilendu i na Long Ajlendu koja je bila zamrznuta od kraja prošle godine, za vrijeme administracije Baraka Obame.

Portal navodi da treba hitno usvojiti zakon kojim se "učvršćuju" sankcije zbog skandala sa bivšim savjetnikom predsjednika za nacionalnu bezbjednost Majklom Flinom.

(Sputnjik)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Karadoz

02.06.2017 06:51

Sputnjik, pametnom dovoljno

ODGOVORITE
Name

Re:

02.06.2017 09:11

Al' pametnom...

Name

He he he

02.06.2017 06:51

Ovo je sve ludo cudo kako jos nije izbio nuklearni rat he he he moroncine he he he idemo u tri .... al svi he he he

ODGOVORITE
Name

popara

02.06.2017 07:08

Zar nisu Rusi rekli da su sankcije ojacale Rusiju?

ODGOVORITE
Name

gd

02.06.2017 07:31

Cijeli svijet ce profitirati od ukidanja sankcija. samo ce arapski teroristi izgubiti i islamisti . u svakom slucaju ce islamisti dobitio po guyici a nek se samo nadaju da ce doci u nase krajeve.

ODGOVORITE
Name

@gd

02.06.2017 08:36

Kakve veze imaju sankcije protiv Rusije sa islamistima? Činjenica je da ih zaslužuju i bez otimanja Ukrajinske teritorije. Zar se niko ne sjeća da je Rusija 45 godina držala pod okupacijom pola Evrope, od 1945 do 1990. Skupa sa Izraelom su najveće zlo i okupatori na planeti. A to da bi im Republikanci ukinuli sankcije, to je priča za djecu u vrtićima i krezube Srbe bez dana škole.

Name

Mrco

02.06.2017 08:42

Ma ne brine Ruse sankcije americke, nego nase crnogorske

ODGOVORITE