Финале: ПАО изједначио против Олимпијакоса!

Екипа Панатинаикоса савладала је Олимпијакос 84:80 у другом мечу финала грчког плеј-офа и тако изједначила у сеирји на 1-1 у победама.  ПАО узвратио ударац! Без Спанулиса је много тешко, Папас, Џејмс и Бурусис сломили Олимпијакос! Црвено-бели се нису предавали, али су Зелени ипак били бољи - 84:80.  Мало навијачи, мало судије и повреда Билија - 1:1! У утакмици у којој је Панатинаикос извео дупло више, и убацио дупло више пенала од Олимпијакоса, пресудиле су две акције у драматичној утакмици пред 18. 500 навијача "зелених".

Кошарка 02.06.2017 | 10:30
Финале: ПАО изједначио против Олимпијакоса!
Најзаслужнији за тријумф домаћих у изједначеној и узбудљивој утакмици био је Никос Папас са 16 поена, а одличан је био и Мајк Џејмс са два мање и четири скока.

Јанис Бурусис је такође имао двоцифрен учинак са 12 поена и шест ухваћених лопти, док су Крис Синглтон и Кеј-Си Риверс додали по девет.

Код гостију из Пиреја најрасположенији је био Ерик Грин са 21 поеном, Јоргос Принтезис убацио је 15 и имао шест скокова, а Костас Папаниколау зауставио се на 12.

Наш Никола Милутинов, за 17 минута на паркету, имао је четири поена, три скока и асистенцију.

Не дозвољава Панатинаикос да се Олимпијакос слади у ОАКА Арени! Мада је неизвесност трајала практично свих 40 минута, Панатинаикос је у свом дому славио резултатом 84:80 (17:20, 24:19, 18:14, 25:27) успео да рани Олимпијакос, значајно ослабљен неиграњем Василиса Спанулиса, који се бори са високом температуром.

Зелени су тако успели да изједначе резултат у финалној серији и задају главобољу првом комшији пред селидбу у дворану Мира и пријатељства. Додуше, Олимпијакос је показао да може готово равноправно да се бори са потпуно здравим и спремним Панатинаикосом, упркос неигрању играча од кога полази свака акција. 

Утакмицу је одлучила чињеница да је домаћин имао више расположених шутерских опција на терену. Мада су тројица играча имала двоцифрен учинак, чак осморица њих имала су бар шест поена, од тога седморицаса осам или више поена. Најефикаснији био је Никос Папас са 16 поена, Мајк Џејмс додао је 14, а Јанис Бурусис 12 поена, уз шест ухваћених лопти. Врло добар учинак имао је Ник Калатес са осам поена и десет скокова, али и пет изгубљених лопти.

Најважнији параметар утакмице јесте да је Панатинаикос успео да задржи прибраност и вођство током комплетне последње деонице. Мада су црвено-бели озбиљно претили у неколико наврата, најважније поене постизали су управо Папас и Бурусис пред улазак у последња три минута утакмице, када је разлика отишла на тада максималних седам поена (78:71). Мада су Вангелис Манцарис и Јоргос Принтезис успели готово потпуно да истопе разлику, на правом месту били су Џејмс и Калатес, који су погурали Панатинаикос победи, да би тачку ставио Никос Папас са црте.

Код гостију посебно се истакао Ерик Грин са 21 поеном, док Јоргос Принтезис није успео да изнесе велики терет сам, без помоћи свог дугогодишњег партнера, иако је имао 15 кошева, шест скокова и пет асистенција. Костас Папаниколау је скупио 12, а Никола Милутиновчетири поена, уз три ухваћене лопте. 

Некако, мало захваљујући сјајној игри резервиста, мало због повреде Василиса "Килл Билл" Спанулиса, мало због судијског критеријума, кошаркаши Панатинаикоса изједначили су на 1:1 у финалној серији грчког плеј-офа са Олимпијакосом.

Пред 18.500 френетичних навијача у Дворани "Никос Галис", кошем Мајка Џејмса на 35 секунди пре краја "зелени" су некако одбили напад вицешампиона Европе и како-тако одговорили на стартних 63:58 у Пиреју.

У центру престонице било је: (2) Панатинаикос - (1) Олимпијакос 84:78 (17:20, 24:19, 18:14, 25:25)!

Најефикаснији међу "зеленима" био је Никос Папас са 16 поена и само једним промашајем на утакмици, а играо је свега 15 минута. Мајк Џејмс, поред одлучујућих поена на 35 секунди пре краја, може да се похвали да је за 23 минута у игри погодио четири од седам шутева за 14 поена и два скока, колико је имао и асистенција.

Јанис Бурусис као бивши играч Олимпијакоса стигао је до 12 поена и шест скокова за 23 минута, а убацио је пет од 11 шутева из игре. Ник Калатес убацио је осам поена, али је имао и десет скокова и осам асистенција, тако да су га ситнице делиле до ретког трипл-дабла за европске оквире.

Калатес је имао и пет изгубљених лопти.

Џејмс Гист покушаће што пре да заборави вечерашњу утакмицу јер је погодио један од пет шутева за два поена, а имао је и пет скокова.

Код гостију, најефикаснији је био Ерик Грин са 21 поеном и шутем 7/11 из игре, Јоргос Принтезис убацио је 15 поена шутирајући забрињавајућих 5/17 из игре, од чега 3/12 за два, али је неспорним такмичарским духом стигао и до шест поена и пет асистенција.

Двоцифрен је био и Костас Папаниколау са 12 поена, без промашаја за два (5/5) и без поготка за три (0/5). Кем Бирч је једном шутнуо на кош и није погодио, а до једног поена стигао је са линије пенала. Да није имао седам скокова, не знамо шта бисмо навели као позитиван ефекат на игру екипе.

Никола Милутинов провео је на паркету 17 минута и постигао четири поена уз један промашај из игре, три скока, асистенцију, изгубљену и украдену лопту, али и пет фаулова. У просеку, Милутинов је правио прекршај на мање од три минута игре.

Утакмицу је преломила игра "клупе" Панатинаикоса која је убацила 40 поена и надокнадила пропусте стартне петорке, а Олимпијакос ће морати да размисли како је изгубио утакмицу ако је постигао више поена из грешака противника, више поена из рекета и више поена из друге шансе, односно после скокова у нападу.

Могуће да ће разлоге пораза пронаћи у судијама, јер је домаћи тим шутирао слободна бацања 24/32, а гостујући 12/16.

Олимпијакос је два пута губио седам разлике у последњој четвртини и два пута се враћао, други пут очас посла од резултата 78:71 (4:04 до краја) до резутлата 78:76 (54 секунде пре краја).

Захваљујући сјајној игри Вангелиса Манцариса, који се пробудио у финишу и стигао до девет поена, али и Папаниколауа и Принтезиса, гости су искористили неке сулудо "продате" лопте ривала и офанзивним скоком успели да поправе највећи део промашених шутева споља.

У томе је помогао и Грин, али када је Џејмс измислио поене на 35 секунди пре краја за 80:76, а Принтезис одговорио брзоплетим промашајем у шуту за два, победа Панатинаикоса била је уписана...

Панатинаикос је добио Олимпијакос у Купу Грчке, Олимпијакос је одговорио са обе победе у Евролиги, док су два највећа грчка клуба добила дербије у шампионату на свом терену и то су и једнима и другима били једини порази пред старт плеј-офа (25-1).

ПАО је у првој рунди победио АЕК 3-1, а Олимпијакос надиграо Арис 3-0, после чега је поново заказана бурна финална серија плеј-офа у којој ће се играти на три победе и у којој је следећа утакмица поново на паркету двоструког узастопног шампиона Грчке – Олија.

Олимпијакос је у претходне две сезоне побеђивао најтрофејнији грчки тим резултатима 3-1 и 3-0 у финалним серијама (2015, 2016), а тим Јаниса Сферопулоса ове сезоне игра за трећу узастопну и четврту титулу у последњих шест сезона, јер је - подсећамо - деценијска доминација "зелених" прекинута на кратко у сезони 2011/12, после чега је ПАО освојио две титуле за редом (2013, 2014) и сада има 34, 22 више од највећег ривала.

Трећа утакмица финала игра се у недељу, највероватније од 20 часова (термин треба да буде потврђен), у Дому мира и пријатељства. 

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар