Finale: PAO izjednačio protiv Olimpijakosa!

Ekipa Panatinaikosa savladala je Olimpijakos 84:80 u drugom meču finala grčkog plej-ofa i tako izjednačila u seirji na 1-1 u pobedama.  PAO uzvratio udarac! Bez Spanulisa je mnogo teško, Papas, Džejms i Burusis slomili Olimpijakos! Crveno-beli se nisu predavali, ali su Zeleni ipak bili bolji - 84:80.  Malo navijači, malo sudije i povreda Bilija - 1:1! U utakmici u kojoj je Panatinaikos izveo duplo više, i ubacio duplo više penala od Olimpijakosa, presudile su dve akcije u dramatičnoj utakmici pred 18. 500 navijača "zelenih".

Košarka 02.06.2017 | 10:30
Finale: PAO izjednačio protiv Olimpijakosa!
Najzaslužniji za trijumf domaćih u izjednačenoj i uzbudljivoj utakmici bio je Nikos Papas sa 16 poena, a odličan je bio i Majk Džejms sa dva manje i četiri skoka.

Janis Burusis je takođe imao dvocifren učinak sa 12 poena i šest uhvaćenih lopti, dok su Kris Singlton i Kej-Si Rivers dodali po devet.

Kod gostiju iz Pireja najraspoloženiji je bio Erik Grin sa 21 poenom, Jorgos Printezis ubacio je 15 i imao šest skokova, a Kostas Papanikolau zaustavio se na 12.

Naš Nikola Milutinov, za 17 minuta na parketu, imao je četiri poena, tri skoka i asistenciju.

Ne dozvoljava Panatinaikos da se Olimpijakos sladi u OAKA Areni! Mada je neizvesnost trajala praktično svih 40 minuta, Panatinaikos je u svom domu slavio rezultatom 84:80 (17:20, 24:19, 18:14, 25:27) uspeo da rani Olimpijakos, značajno oslabljen neigranjem Vasilisa Spanulisa, koji se bori sa visokom temperaturom.

Zeleni su tako uspeli da izjednače rezultat u finalnoj seriji i zadaju glavobolju prvom komšiji pred selidbu u dvoranu Mira i prijateljstva. Doduše, Olimpijakos je pokazao da može gotovo ravnopravno da se bori sa potpuno zdravim i spremnim Panatinaikosom, uprkos neigranju igrača od koga polazi svaka akcija. 

Utakmicu je odlučila činjenica da je domaćin imao više raspoloženih šuterskih opcija na terenu. Mada su trojica igrača imala dvocifren učinak, čak osmorica njih imala su bar šest poena, od toga sedmoricasa osam ili više poena. Najefikasniji bio je Nikos Papas sa 16 poena, Majk Džejms dodao je 14, a Janis Burusis 12 poena, uz šest uhvaćenih lopti. Vrlo dobar učinak imao je Nik Kalates sa osam poena i deset skokova, ali i pet izgubljenih lopti.

Najvažniji parametar utakmice jeste da je Panatinaikos uspeo da zadrži pribranost i vođstvo tokom kompletne poslednje deonice. Mada su crveno-beli ozbiljno pretili u nekoliko navrata, najvažnije poene postizali su upravo Papas i Burusis pred ulazak u poslednja tri minuta utakmice, kada je razlika otišla na tada maksimalnih sedam poena (78:71). Mada su Vangelis Mancaris i Jorgos Printezis uspeli gotovo potpuno da istope razliku, na pravom mestu bili su Džejms i Kalates, koji su pogurali Panatinaikos pobedi, da bi tačku stavio Nikos Papas sa crte.

Kod gostiju posebno se istakao Erik Grin sa 21 poenom, dok Jorgos Printezis nije uspeo da iznese veliki teret sam, bez pomoći svog dugogodišnjeg partnera, iako je imao 15 koševa, šest skokova i pet asistencija. Kostas Papanikolau je skupio 12, a Nikola Milutinovčetiri poena, uz tri uhvaćene lopte. 

Nekako, malo zahvaljujući sjajnoj igri rezervista, malo zbog povrede Vasilisa "Kill Bill" Spanulisa, malo zbog sudijskog kriterijuma, košarkaši Panatinaikosa izjednačili su na 1:1 u finalnoj seriji grčkog plej-ofa sa Olimpijakosom.

Pred 18.500 frenetičnih navijača u Dvorani "Nikos Galis", košem Majka Džejmsa na 35 sekundi pre kraja "zeleni" su nekako odbili napad vicešampiona Evrope i kako-tako odgovorili na startnih 63:58 u Pireju.

U centru prestonice bilo je: (2) Panatinaikos - (1) Olimpijakos 84:78 (17:20, 24:19, 18:14, 25:25)!

Najefikasniji među "zelenima" bio je Nikos Papas sa 16 poena i samo jednim promašajem na utakmici, a igrao je svega 15 minuta. Majk Džejms, pored odlučujućih poena na 35 sekundi pre kraja, može da se pohvali da je za 23 minuta u igri pogodio četiri od sedam šuteva za 14 poena i dva skoka, koliko je imao i asistencija.

Janis Burusis kao bivši igrač Olimpijakosa stigao je do 12 poena i šest skokova za 23 minuta, a ubacio je pet od 11 šuteva iz igre. Nik Kalates ubacio je osam poena, ali je imao i deset skokova i osam asistencija, tako da su ga sitnice delile do retkog tripl-dabla za evropske okvire.

Kalates je imao i pet izgubljenih lopti.

Džejms Gist pokušaće što pre da zaboravi večerašnju utakmicu jer je pogodio jedan od pet šuteva za dva poena, a imao je i pet skokova.

Kod gostiju, najefikasniji je bio Erik Grin sa 21 poenom i šutem 7/11 iz igre, Jorgos Printezis ubacio je 15 poena šutirajući zabrinjavajućih 5/17 iz igre, od čega 3/12 za dva, ali je nespornim takmičarskim duhom stigao i do šest poena i pet asistencija.

Dvocifren je bio i Kostas Papanikolau sa 12 poena, bez promašaja za dva (5/5) i bez pogotka za tri (0/5). Kem Birč je jednom šutnuo na koš i nije pogodio, a do jednog poena stigao je sa linije penala. Da nije imao sedam skokova, ne znamo šta bismo naveli kao pozitivan efekat na igru ekipe.

Nikola Milutinov proveo je na parketu 17 minuta i postigao četiri poena uz jedan promašaj iz igre, tri skoka, asistenciju, izgubljenu i ukradenu loptu, ali i pet faulova. U proseku, Milutinov je pravio prekršaj na manje od tri minuta igre.

Utakmicu je prelomila igra "klupe" Panatinaikosa koja je ubacila 40 poena i nadoknadila propuste startne petorke, a Olimpijakos će morati da razmisli kako je izgubio utakmicu ako je postigao više poena iz grešaka protivnika, više poena iz reketa i više poena iz druge šanse, odnosno posle skokova u napadu.

Moguće da će razloge poraza pronaći u sudijama, jer je domaći tim šutirao slobodna bacanja 24/32, a gostujući 12/16.

Olimpijakos je dva puta gubio sedam razlike u poslednjoj četvrtini i dva puta se vraćao, drugi put očas posla od rezultata 78:71 (4:04 do kraja) do rezutlata 78:76 (54 sekunde pre kraja).

Zahvaljujući sjajnoj igri Vangelisa Mancarisa, koji se probudio u finišu i stigao do devet poena, ali i Papanikolaua i Printezisa, gosti su iskoristili neke suludo "prodate" lopte rivala i ofanzivnim skokom uspeli da poprave najveći deo promašenih šuteva spolja.

U tome je pomogao i Grin, ali kada je Džejms izmislio poene na 35 sekundi pre kraja za 80:76, a Printezis odgovorio brzopletim promašajem u šutu za dva, pobeda Panatinaikosa bila je upisana...

Panatinaikos je dobio Olimpijakos u Kupu Grčke, Olimpijakos je odgovorio sa obe pobede u Evroligi, dok su dva najveća grčka kluba dobila derbije u šampionatu na svom terenu i to su i jednima i drugima bili jedini porazi pred start plej-ofa (25-1).

PAO je u prvoj rundi pobedio AEK 3-1, a Olimpijakos nadigrao Aris 3-0, posle čega je ponovo zakazana burna finalna serija plej-ofa u kojoj će se igrati na tri pobede i u kojoj je sledeća utakmica ponovo na parketu dvostrukog uzastopnog šampiona Grčke – Olija.

Olimpijakos je u prethodne dve sezone pobeđivao najtrofejniji grčki tim rezultatima 3-1 i 3-0 u finalnim serijama (2015, 2016), a tim Janisa Sferopulosa ove sezone igra za treću uzastopnu i četvrtu titulu u poslednjih šest sezona, jer je - podsećamo - decenijska dominacija "zelenih" prekinuta na kratko u sezoni 2011/12, posle čega je PAO osvojio dve titule za redom (2013, 2014) i sada ima 34, 22 više od najvećeg rivala.

Treća utakmica finala igra se u nedelju, najverovatnije od 20 časova (termin treba da bude potvrđen), u Domu mira i prijateljstva. 

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar