Филм о Споменку приказан у Русији

Документарни филм "Споменко на вјечној стражи" приказан је на Међународном филмском фестивалу "Златни витез" у Севастопољу, као и у оквиру Свесловенског сабора - манифестације која се одржава у Русији, рекао је Срни аутор филма Миле Савић.

Свијет 01.06.2017 | 10:48
Филм о Споменку приказан у Русији
Савић је навео да су на Међународном филмском фестивалу "Златни витез", који је завршен синоћ, приказана 183 филма у неколико такмичарских селекција и 40 филмских остварења ван конкуренције Фестивала.

"Драго ми је што је филм о нашем Споменку приказан на овако значајном фестивалу", рекао је Савић и напоменуо да је његово остварење приказано у категорији кратког документарног филма.

Пуковник из Доњецке Народне Републике Алаксандар Крашов оцијенио је да је филм о Споменку, најмлађем погинулом борцу Војске Републике Српске, веома емотиван.

"Ово је одличан филм, али и тешка прича каквих, нажалост, данас имамо и у Доњецкој Народној Републици", рекао је Крашов Срни.

Међународни филмски фестивал "Златни витез" отворен је 22. маја.

Савић каже да је филм о Споменку приказан на броду "Кнегиња Анастасија" у оквиру Свесловенског сабора, а да су пројекцији присуствовале делегације словенских народа.

"Филм о Споменку је погледан са много емоција. Драго ми је што је публика добро реаговала и што се прича о нашем хероју шири међу словенским народима", додао је Савић.

Организатор Свесловенског сабора, који је отворен 26. маја у Москви, је Свесловенски савез из Русије. Ово је јубиларни, 150. Сабор, а први је одржан 1867. године у Петрограду, чији је покровитељ био тадашњи руски цар Александар Николајевич Други Романов.

Свесловенски сабор биће завршен у суботу, 3. јуна, у Санкт Петербургу.

Филм "Споменко на вјечној стражи" премијерно је приказан 20. марта прошле године у Добоју, поводом 23 године од погибије Споменка Гостића. До сада је приказан у више градова Републике Српске, те у Србији, Аустрији и Русији.

Петнаестогодишњи Споменко Гостић, који је одбио понуду да се склони од ратних страхота и са комшијама и пријатељима био борац Војске Републике Српске, погинуо је од гранате 20. марта 1993. године недалеко од свог села Јовићи, на Озрену.

Гостић је најмлађи одликовани борац Војске Републике Српске у одбрамбено-отаџбинском рату. Одликован је Медаљом заслуга за народ.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

адзенда

01.06.2017 16:14

Ја да се питам, његово име би носила главна улица у Бањалуци, од хотел Паласа, до Позориста. Кад се ова власт промијени, затразицу од новог предсједника овог ентитета да ургира да то буде тако. Не могу себи дозвиолти да то затразим од садасњег предсједника јер је исти сверцовао кратки партнер док се овај херој борио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аџенда

01.06.2017 16:37

Друга улица, паралелна главној, тамо негдје од почетка парка Петра Кочича па до старе зграде владе, треба да се зове улица Милана Вукелића. Од новог предсједника ћу затражити да се заузме и за то. Иначе никад у животу нисам тражио ни од ког ништа.

ОДГОВОРИТЕ